7 perces álló ovációval fogadták Cannes-ban az év egyik legambiciózusabb sci-fijét

A cannes-i filmfesztivál idei legjobban várt filmje, a85 éves és ötszörös Oscar-díjas rendező, Francis Ford Coppola Megalopolis című alkotásának világpremierje csütörtök este volt, és az évtizedek óta készülő disztópikus eposzt hétperces álló ovációval ünnepelte a közönség.

A Megalopolis esetében hatalmas volt a tét az Oscar-díjas ikon számára, aki önerőből finanszírozta a filmet. Ez a cannes-i bemutató fontos platform, mivel a filmnek még nincs észak-amerikai forgalmazása; a fesztivál megnyitóját megelőzően, a hét elején azonban jelentős nemzetközi területi szerződéseket kötött, és az Imax is megerősítette a film forgalmazási terveit.

"Nagyon köszönöm mindenkinek - lehetetlen szavakat találni arra, amit érzek." - mondta köszönő beszédében Copppola. Családtagoknak nevezte szereplőit, és hangsúlyozta a film végének üzenetét: "Hűséget kell fogadnunk a családunknak... hogy a gyerekek egy gyönyörű világot örököljenek tőlünk."

Az előzmények

Coppola 13 év után kiadott első nagyjátékfilmjére várva a tetőfokára hágott az izgalom. Ez már a híres cannes-i Palais-ban tartott vetítés előtt is nyilvánvaló volt: Az Apokalipszis moston át A keresztapa-trilógiáig oly sok kitörölhetetlen film rendezője már a vetítés kezdete előtt több mint háromperces álló ovációt kapott a közönségtől, amikor a színészektől - köztük Adam Driver, Nathalie Emmanuel és Aubrey Plaza - körülvéve elfoglalta helyét.

Coppola személyes jelenléte Cannes-ban azért is különösen figyelemre méltó, mert Eleanor, aki több mint 60 éven át volt a rendező felesége alig néhány hete hunyt el. 

A sztori

A Megalopolis egy római mitológiai dramaturgiával dolgozó, egyben a római történelmet alapul vevő epikus mese, amely egy elképzelt modern Amerikában játszódik, ahol Új-Róma városának meg kell változnia, ami konfliktust okoz Cesar Catilina (Driver), a zseniális művész, aki egy utópisztikus, idealista jövőbe akar ugrani, és ellenfele, Franklyn Cicero polgármester (Giancarlo Esposito) között, aki továbbra is elkötelezett a regresszív status quo mellett, a kapzsiság, a különleges érdekek és a pártháborúk állandósításával.

Kettejük közé "ékelődik" Julia Cicero (Emmanuel), a polgármester lánya, akinek Cesar iránti szerelme megosztja hűségét, és arra kényszeríti, hogy felfedezze, szerinte mit érdemel valójában az emberiség.

További szereplők - az all star színészgárda

A filmben olyan haralmas nevek tűnnek még fel (a teljesség igénye nélkül), mint Jon Voight, Talia Shire vagy Dustin Hoffman.

20 Megalopolis  (2024)

dráma | sci-fi

New Yorkban építészek egy utópisztikus jövőbeli társadalom megteremtésén dolgoznak. A megvalósítás azonban nem egyszerű, a polgármester minden erejével küzd ellene. Francis... több»