Az idei cannes-i filmfesztiválon került bemutatásra Francis Ford Coppola Megalopolis című rendezése. A filmet 7 perces álló ovációval fogadta a közönség, mindemellett pedig befutottak az első kritikák is.

Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy bár Coppola filmje jórészt pozitív fogadtatásban részesült, akadtak olyan szerzők is, akik fenntartásuknak adtak hangot a produkcióval kapcsolatban.

Damon Wise, a Deadline szerzője “őrülten modern remekműnek nevezte a filmet, amely újragondolja a mozi lehetőségeit". Wise szerint a Megalopolis "egyfajta zűrzavar, féktelen, túlzó, és úgy vonzódik a nagyképűséghez, mint lepke a lánghoz. Mindemellett azonban eléggé lenyűgöző teljesítmény, egy olyan mester munkája, aki úgy ragaszkodik az Imax élményhez, mint Caravaggio a vászonhoz. Igazi modern mestermű, amely puszta merészségével felháborít.”

“A film felénél van egy nagyon merész trükk, amely úgy lebontja a negyedik falat, ahogyan a fiatalabb filmesek csak álmodhatnak róla. Coppola a filmkészítés számos kardinális szabályát megszegi a film 138 perce alatt, de a legfontosabbat betartja: soha, de soha nem unalmas, és ugyanannyi művészt fog inspirálni, mint amennyi közönséget elidegenít” - írja Wise.

“A butaság a jellemzője, nem a hibája! Egy rikító, epikus és teljesen egyedülálló, 120 millió dolláros önarckép, amely egyben mese az ókori Róma bukásáról és könyörgés, hogy mentsük meg civilizációnkat (és mozinkat) önmagunktól” - írja David Ehrlich, az Indiewire szerzője.

“Elbűvölt a Megalopolis a maga túlburjánzó, őrült ambíciójával. Csak egy szeretetlen néző nevezné katasztrófának. Unalmasnak semmiképpen sem mondható” - jegyzi meg Joshua Rothkopf, a Los Angeles Times-tól.

“Amíg vannak emberek, akik szeretik az olyan filmeket, amelyek valóban dolgokról szólnak, és az emberi civilizáció elmúlt 6000 évéről gondolkodnak, addig van közönsége ennek” - írja a Rolling Stone magazin kritikusa, David Fear.

20 Megalopolis  (2024)

dráma | sci-fi

New Yorkban építészek egy utópisztikus jövőbeli társadalom megteremtésén dolgoznak. A megvalósítás azonban nem egyszerű, a polgármester minden erejével küzd ellene. Francis... több»