2023.09.11 19:23 OkosMajom Olvasottság: <100x
1

Zombuljunk egyet!

Tom Savini!

Az ezerarcú ember, aki színészként, maszkmesterként, és speciális effekt rendezőként lett ismert, de egyetlen egy filmnek, jelen filmünknek a rendezője is volt!

Zombuljunk egyet!

Színészként játszott az 1978-as, és a 2004-es Holtak hajnala filmekben, a Maniac, a Web of Darkness, a Ted Bundy , a Terrorbolygó, a Holtak naplója, és még sok más filmben is.

De maszkmesterként is zseniális!

A Friday the 13th-ban kaszkadőr és maszkmester volt, a Nightmare, a The Texas Chainsaw Massacre 2, a Döntő pillanat, és a Necronomicon filmekben is a maszkokat készítette!

Persze a lista nem teljes...

De vissza filmünkhöz!

Mi is a sztori?

Barbara ( Patricia Tallman ) és testvére John ( Bill Moseley ) ellátogatnak egy távoli, kietlen temetőbe, hogy tiszteletüket tegyék nemrégen elhunyt szüleik sírjánál.

John eközben folyamatosan ugratja a lányt, hogy a holtak kimásznak a sírjukból és megtámadják, mígnem végül, mintegy "varázsszóra" tényleg előugrik egy félig rohadt zombi az egyik sírból, és rájuk támad.

John ekkor megpróbálja hősiesen megmenteni nővérét, aminek az lesz a vége, hogy zombink elfogyasztja, utána pedig tovább üldözi a lányt.

Barbara végül eljut egy kis közeli házhoz, ami nemsokára szintén hemzseg a zombiktól, azonban váratlanul megjelenik egy Ben ( Tony Todd ) nevű fekete srác, aki sokkal inkább kemény, és túlélő típus, mint a sokkos állapotban tengődő Barbara, eltakarítja a házból az élőhalottakat, majd felkészül arra, hogy az éjszakát a házban kell eltölteniük, ha egyáltalán élni akarnak.

Azonban este, még a zombik rohama előtt a házhoz érkezik a (nemrég teljesen elhunyt) tulajdonos unokaöccse, kényes barátnőjével, valamint egy kopaszodó rohadék üzletember a folyton aggódó feleségével.

Róluk később kiderül, hogy a házat már sokkal hamarabb felfedezték maguknak, ugyanis a pincében rejtették el a súlyosan megbetegedett kislányukat.

A lényeg az, hogy barátainknak más lehetőség híján együtt kell eltölteniük az éjszakát a házban, amit rövid időn belül szabályos ostrom alá vesznek a zombik. De ahogy a feltámadt hullák egyre hangosabban döngetik a kis ház ajtajait, és ablakait , Ben vezetésével próbálják menteni, ami menthető, hőseink úgy fordulnak szép lassan egymás ellen, vagy éppen pánikolnak be, sőt, követnek el olyan átgondolatlan ostobaságokat, amikkel sokkal többet ártanak egymásnak, mint a hulláknak. Barbara végül eljut egy kis közeli házhoz, ami sajna szintén hemzseg a zombiktól, azonban váratlanul megjelenik egy Ben nevű feka srác, aki sokkal inkább túlélő típus, mint a sokkos állapotban tengődő Barb, kitakarítja a házat az élőhalottaktól, majd felkészül arra, hogy az éjszakát a házban kell eltölteniük, ha élni akarnak. Azonban este, még a zombik rohama előtt a házhoz érkezik a (nemrég teljesen elhunyt) tulajdonos unokaöccse, kényes barátnőjével, valamint egy kopaszodó , aljas üzletember, a feleségével. Róluk később kiderül, hogy a házat már sokkal hamarabb felfedezték maguknak, ugyanis a pincében rejtették el a súlyosan megbetegedett kislányukat.

A lényeg az, hogy barátainknak más lehetőség híján együtt kell eltölteniük az éjszakát a házban, amit rövid időn belül szabályos ostrom alá vesznek az zombik. De ahogy a hirtelen feltámadt hullák egyre hangosabban döngetik a ablakokat, és ajtókat, és barátaink Ben vezetésével próbálják menteni, ami menthető, hőseink úgy fordulnak szép lassan egymás ellen, vagy pánikolnak be, sőt követnek el olyan átgondolatlan ostobaságokat, amikkel többet ártanak egymásnak, mint a hulláknak.

Egy egyszeri remake két igen súlyos csapdába is beleeshetett volna. Az egyik az, hogy eltér az eredeti szellemétől, és teljesen más (gyengébb) irányba viszi el a cselekményt. (bővebb információkért lásd például Rob Zombie’s Halloween) A másik pedig az, hogy annyira szóról szóra követi az eredeti filmet, hogy egy keményvonalas rajongónak már kvázi semmiféle újdonsággal nem tud szolgálni.

Szerencsére adott, és nem elvett az élményekhez!

Tom Savini!

Respect!

Igaz, itt is van egy kis szürreális társadalomkritika...

A feminista üzenet a film legvégén teljesedik talán igazán ki.

A csapatból utolsóként talpon maradó "harcosnő" zavarba ejtő mosollyal fedezi fel a hasonlóságot a zombik és az apokalipszist csupán vadállati szórakozásként felfogó redneckek között, majd két nem várt fordulat következik...

De ez már maradjon a filmkockák titka!

Az IMDb-n 44 ezer szavazat után 6,8/10-es, a TMDB-n 752 szavazat után 68%-on áll.

Engem ez nem befolyásol, nálam ez 83%, és öt csillag!

horror

Néhány halálra rémült ember barikádozta el magát egy házban, amelyet élőhalottak vettek körül. A félelmetes zombikból minden kiveszett, ami valaha emberi volt. Csupán egy... több»

1