2024.05.06 12:47 Artemisia Olvasottság: <100x
0

Po újratöltve

Po, mindenki kedvenc pandája először 2008-ban tűnt fel a mozivásznon egy inkább a kisebb korosztályt célzó, ám nagyon kedves, érzelmes és vicces kalandban, melynek középpontjában az útkeresés és önelfogadás állt. Az utóbbi 16 évben pedig Po köré szinte kultusz épült, bebetonozta magát mindenki szívébe, a Kung Fu Panda-sorozat pedig a DreamWorks egyik legkeresettebb brandje lett. 2016-os trilógiává bővülése után több rövid filmet és két spin-off sorozatot is megélt, a készítő pedig már a 3. epizód után pedzegették egy újabb trilógia ötletét.

Most, 8 évvel a 3. rész után pedig megérkezett a Po kalandjainak újabb felvonása, mely azt hívatott bizonyítani: van még szufla ebben a szeretni való franchise-ban.

Po újratöltve

A történet kezdetén Po Sárkányharcosként élvezi Béke-völgy lakónak szeretetét és rajongását, apukái újabb leveséttermet nyitnak, és minden idilli. Az első bonyodalom akkor éri Pót, mikor Sifu mester új feladattal bízza meg: itt az ideje, hogy átvegye az egykori Oogway mester helyét, és Béke-völgy új szellemi vezetője legyen. Ehhez azonban előbb ki kell választania az új Sárkányharcost, és át kell adnia a stafétát utódjának. Po nem tudja elképzelni, hogy ne ő legyen a Sárkányharcos, így roppant nehezére esik az utód kiválasztása.

Gondjait tetézi, hogy aggasztó hírek érkeznek, melyek szerint Tai Lung visszatért a szellemvilágból. Egy tolvaj kis róka, Zen pedig behatol a Jáde Palotába, és kis híján meglovasítja Oogway mester botját, mely képes kaput nyitni a szellemvilágra. Po lefüleli a tolvajt, akinek azonban fontos információk vannak a birtokában: egy hatalmas alakváltó varázslónő, A Kaméleon világuralomra tör. Pónak épp kapóra jön az új feladat, hogy elodázhassa az új Sárkányharcos kiválasztását, így Zennel karöltve útnak indul, hogy a Kaméleon nyomára akadjon.

Útjuk ezúttal is roppant szórakoztató és kalandos, tele akcióval, humorral, érzelmekkel és persze fura figurákkal a rezignált nyuszikkal és vérmes medvékkel teli fogadótól a kifordított Zootropolisként is értelmezhető Borókaváros fura lakóiig, ahol a legcukibb a legveszélyesebb. Az aranyos csetlés-botláshoz pedig ezúttal Po apukái is csatlakoznak, akikhez szintén kötődnek emlékezetes pillanatok.

Így jutnak el a Kaméleonhoz, aki egydimenziós gonosz ugyan, de annak nem is olyan rossz. A kis hüllőt senki sem vette elég komolyan, így nem tanult meg kungfuzni, ezért a mágiához folyamodott és most a szellemvilágból sorra idézi meg Po legnagyobb ellenfeleit, hogy elvegye a kungfu tudásukat.

Mielőtt pedig Po szembe nézne vele, olyasmivel is szembe kell néznie, amit eddig még nem igazán tapasztalt: az árulással.

Az utazás egyúttal most is lelki utazás is, hiszen közben mind Po, mind Zen fejlődnek és tanulnak valamit. A központi téma továbbra is a franchise egyik alappillérének számító identitáskeresés, de olyan érettebb témákat is érint, mint az elengedés, a változások elfogadása vagy a megbocsátás.

Po természetesen 100%ig imádnivaló, és őt aztán mindig jó nézni, a másik hangsúlyos karakter pedig Zen. A ravasz rókalány karaktere némileg kiszámítható, viszont szórakoztató, és nemcsak ő maga fejlődik nagyot a történet során, hanem akaratlanul Pót is megtanítja valami fontosra.

Kettejük dinamikus barátsága mellett a sablongonosz Kaméleon szála elsikkad, Sifu mester csak mutatóban van jelen, az Örjöngő Ötösnek pedig csak egy villanásnyi cameo jut.

A látványvilág most is kiváló, gyönyörűen animált, egzotikus ázsiai tájakat és szuper cukin animált állatfigurákat láthatunk. A zene pedig minden eddiginél ütősebb, Jack Black Britney Spears-feldolgozása valami brutálisan zseniális, kétségkívül helye van az év legjobb filmzenéi között, és valószínűleg egy újabb generációval szeretteti meg Britney 1998-as slágerét.

Összességében tehát a Kung Fu Panda 4. etapjára megérte várni, mert nem okozott csalódást, sőt, rég nyújtott rajzfilm ennyire kellemes és szórakoztató élményt. Van létjogosultsága is, hiszen tovább szőtte Po útján a kungfu rögös ösvényén, és ha valóban egy újabb trilógia indító darabja, hát annak is megfelel, hiszen új alapokra helyezi a történetet, mert innentől kezdve Pót mint szellemi vezetőt kísérhetjük majd figyelemmel.

akció | animáció | kaland

Közel egy évtized után a DreamWorks Animation izgalmas sorozatának új felvonásában a legfurább kungfu mester visszatér. Miután a bátor Sárkányharcosként túlélt három... több»

0