2024.04.29 22:43 fankbringa Olvasottság: 151x
4

Pöttyök az arcon

Ki őrzi A kaszkadőröket? Ryan Gosling mindent megtett, hogy a szívünkbe zárjuk őket, és ott őrizzük jó sokáig. Ken után egy igazi macsó képében tért vissza hozzánk, hogy széles mosolyával ne csak Emily Blunt, de a mi arcunk is elérzékenyüljön. Van valami szokatlanul jófiús a kemény legény alakításában, amitől még könnyebb megszeretni a repkedő profikat.

A film olyan, mint egy osztálykirándulás. Sok érzelem és esemény sűrűsödik bele egyetlen helyszínbe, ami tele van ígéretesebbnél ígéretesebb leendő barátokkal és szerelmekkel. Vannak, akik elszöknek a táborból, és utánuk kell menni, hogy a csapat újra együtt legyen. Márpedig, ha Colt Seavers elindul valaki után, az reggelre a táborban lesz.

Pöttyök az arcon

A forgatókönyv elég tartalmas ahhoz, hogy végigizguljuk a filmet, és elég laza ahhoz, hogy beleférjen egy rakás utalás más filmekre, ikonikus színészekre és jelenetekre. A sokadik film készül már filmkészítés sablonra. Kicsit tartottam tőle, hogy unalomba fullad majd, de sikerült megmenteni. Úgy telenyomták akcióval és kaszkadőr áthallásokkal, hogy szinte már ez önmagában szórakoztató volt. Rengeteg olyan poén van a filmben, amit a jelenet tartalmaz, de vannak poénos beszólások is tisztelegve a 80-as évek kaszkadőrjeleneti előtt.

A zenei rendezés nagyon jó lett. Olyan tökéletesen jelenetbe illeszkedő dalokat találtak, mintha erre építették volna fel a filmet. A dalok és zenék adnak végig egy olyan alapot a történetnek, hogy már csak azért kíváncsi vagyok a folytatásra, mert felcsendül egy jól ismert zene. A mai filmkészítéshez képest szokatlanul keretbe foglalja a jeleneteket, ezzel is adva egy pluszt a nézőnek. Ha sok a homok, már be is ugrik a Dűne zenéje. Ha akciót váruk, indulhat a Thunderstruck.

Miután Ryan a filmben elsírja magát Taylor Swiftre, olyan volt, mintha megkaptuk volna a hadüzenetet. Előre a szeretet felé, átvágva minden akadályon és nehézségen. A film különösen jól mutatja be A kaszkadőrök szerepét. Egyfajta tisztelgés a múlt előtt. Csak pár pötty az arcra, minden kék, és a színésznek ki sem kell mozdulni a jakuzziból. De lehet fordítva is. A színész kicsit bohóckodik a kamerák előtt, aztán a többit elintézi az AI és a számítógépek. A Marvelek csodás jelenetei, ahol a színésznek fogalma nincs, mi történik körülötte egy szegényebb jövőt vetít előre.

Sajnos a filmből kimaradt pár ziccer, de a párhuzamossága, ahogy bemutatta a film és a filmkészítők világát, kiváltotta az elismerésem. Amikor a főhős dublőre kivonul a lángtengerből, és menne zuhanyozni, elindul egy másik szál, ahol a dublőr akcióból akcióba csöppenve nekilát belevetni magát az események sűrűjébe.

Aaron Taylor-Johnson jó választás volt. Kellően súlytalan és a szükségesnél is pimaszabb, ahogy a karakter elvárja tőle. A nagyképűségét úgy felépítették, hogy mi is képen törölnénk egy-egy monológ után. Stephanie Hsu nem kapott sok szerepet, de ott parádés volt. Elhittem róla, hogy ő lesz az új Gail Meyer. Ami Jason Momoát illeti, az IMDb nem is hozza szereplőként, pedig az egyik poénban pont az ő arca jelenik meg, akárcsak Lee Majors és Heather Thomas mint kellékesek.

Ez a film nemcsak az egyszerű nézőknek, de az igazi filmkészítőknek, filmrajongóknak is tartogat meglepetéseket. Talán ez a legnagyobb erőssége. Van benne tartalom mindenkinek. Ahogy keverték a jelenet felvételét a végeredménnyel, kiválóan bemutatja, hogy a nyers felvételből milyen hosszú út vezet a késztermékig. A kicsit béna kardozásból egy igazán látványos akció kerekedik ki.

A kamera mozgatás, szögek, beállítások időnként humorfaktor voltak, időnként pedig zseniálisan mutatták meg a jelenet valódi tartalmát. Jonathan Sela, köszönjük a szép ódivatú sárga fényképezést, amikor Colt szerelmet vall. Ezek az apróságok teszik a filmet kiemelkedővé. Ha csak Emily szerelmes arcára épülne a cselekmény, nagy bajban lennénk. Rettegő anyukának a Hang nélkülben jobban elhittem, mint hősszerelmesnek Ryan mellett. Azért a bunyós jelenete az nagyon rendben volt.

Bátran ajánlom mindenki figyelmébe, aki szereti a valódi hősöket, és jól tud szórakozni az időnként Disney-mesébe illő cselekményen, ahol mesebeli hercegeknek, lovagoknak és hercegnőknek tűnő szereplők kergetik egymást a vízparton, hogy ráleljenek az örök szerelemre. Na meg az egyszarvúra.

akció | dráma | vígjáték

Colt Seavers (Ryan Gosling) egy kaszkadőr a balesete után új esélyt kap, amikor visszahívják egy filmes projekthez. Itt találkozik egy korábbi munkatársával (Aaron Taylor-Johnson),... több»

4