2024.05.02 19:49 Tonyka Olvasottság: <100x
0

A lehető legfurábban csomagolt női önmegvalósítás

Annyit emlegették az Oscaron, hogy kíváncsi lettem. Ha lehántjuk a furábbnál furább rétegeket, mint Frankenstein vagy a szürreális cselekmény, és látványvilág, akkor megkapjuk a magunk üzeneteit, amiket igazából tényleg a nem mindennapi bemutatás tesz csak érdekessé. Azt meg kell hagyni, hogy látványosan oldották meg, hirtelen nem is tudja az ember hová tenni, vizuálisan engem összezavart. Nem tudtam eldönteni, hogy művészi erényeket látok, vagy csak szimplán az érdeklődésem akarták felkelteni, és én gondolok bele többet.

A lényeg persze kicsit csalódás, manapság az egyik legdivatosabb mondandót láthatjuk. Igen, központban a nő, és a férfiak irányította világ. Amiben a nő helye, feladata pontosan van meghatározva. Így aztán gyakorlatilag Bella Baxter utazása ennek a világnak a bemutatása.

A lehető legfurábban csomagolt női önmegvalósítás

Természetesen központi szerepe van a szexualitásnak, néha egészen meghökkentő módokon bemutatva. Persze nem állítom, hogy nincs benne igazság, mert van. Kicsit görbe tükör ez az „erősebb” nemnek. A birtoklási vágy, a kisajátítás mind-mind real. Mark Ruffalo karakterének igazi pofon szembe találkozni önmagával, ezúttal viszont megfordulnak a szerepek. Érintjük még a beteges és egészségtelen apa-fia közti témát. Mondjuk erre perceket szánnak, szemben a női függetlenség felé vezető úttal, ami meghatározza az egész játékidőt. A film ereje a különleges megvalósításban rejlik, ez emeli fel. Emelem kalapom a rendező előtt, és a stúdió is megérdemli, hisz zöld utat adtak. Mondjuk, ha belegondolunk, nemrég láttunk hasonló alapokkal operáló darabot. Női önmegvalósítás a gonosz férfiak közt, különös látványvilággal tálalva? Beugrik? Hát persze, hogy a Barbie-ról van szó. A mondanivaló ugyanaz, csak a szexualitás maradt ki. A három főszereplő remekül játszik, panaszunk nem lehet. Hangulat viszont kell a megtekintéséhez, illetve némi nyitottság. Szerintem az emberek többsége az első 10 perc után kikapcsolja. Amin nem csodálkozom, nekem is a stop gombon volt már az ujjam...

romantikus | sci-fi

Egy fiatal nőt, Bella Baxtert (Emma Stone) a hétköznapinak aligha nevezhető tudós, Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) visszahozza az életbe. Baxter vezetésével Bella útra kel, hogy... több»

0