2024.05.04 14:09 Majorkas Olvasottság: 119x
2

Történelmi skandináv (worldwide) história

Még mindig nem értem, hogyan tudtam 10 évig elkerülni ezt a sorozatot, de amire nagyon kíváncsi voltam, azt a 2. évad végén kaptam meg, és utána magával ragadott az egész.

Voltak hosszabb, rövidebb szünetek, mivel sajnos a social media és az ismerősök sokat spoilereztek, éppen ezért nem volt könnyű így folytatni, mert általánosságban tudtam, hogy mi történik, csak azt nem, hogy mikor. A skandináv mitológia mindig is érdekelt, részben ezért is kezdtem bele, amely egyébként majdnem minden egyes részben nagy hangsúlyt kap. Létező személyek ihlették a történetet, és több viking sagát dolgoz fel. A sagákhoz tettek hozzá, illetve vettek el, ergo nem teljes mértékben azonosul velük a cselekményszál, amely egy időben, de több különböző helyszínen játszódik.

Történelmi skandináv (worldwide) história

Az évadok között több év eltelik, de hosszabb évadoknál, különösen a 4. felénél tapasztaljuk meg ezt jobban. Ragnar Lothbrok karakterével a 4. évad közepéig tudtam azonosulni, de az elején leginkább. Kiemelkedő volt számomra Flóki karaktere is, akit Gustaf Skarsgard alakít. Szerintem ő a sorozat egyik legjobbja. Nem akarok spoilerezni, pedig szívesen írnék több szereplőről is, azon belül Ragnar gyerekeiről, de spoilermentesen ez nem volna egyszerű, ezért inkább ezt meghagyom annak, aki utánaolvas a sagáknak, abban találni pár érdekességet, ami a sorozatban visszaköszön.

Fontos szerepet töltenek be a családi kötelékek, ugyanakkor azok eléggé vegyesek, ahogyan jellemzőek a gyakori párcserék és szövetségek is. Akadt néhány dolog, ami nagyon érdekelt még engem, de soha nem kaptam rá választ. Többek között az, hogy a trópusi hüllőfajok és madarak hogyan éltek meg Angliában és Skandináviában, valamint a tetoválások készítése, mert azzal kapcsolatban nem láttam semmit, csak mindig a „kész” alkotásokat a szereplőkön. Végül, de nem utolsósorban a sakk hogyan jutott el akkoriban hozzájuk. Túl sok mindenre kíváncsi vagyok, ez a baj velem egy korhű és hitelesnek tűnő alkotásnál. Az orvoslás kulisszáiba is csak egy-egy részben nyerünk rövid betekintést pl.: amputációk, ami az elejétől kezdve érdekelt.

Egyébként tetszett a sok változatosság, amit az 5. évadban láttam, extra plusz pont Izlandért. Bár lesznek még jelentős események, és ettől függetlenül a 6. évadot már kissé feleslegesnek éreztem, részben a cselekmény egyre növekvő kiszélesedése, másrészt a túl sok látomás miatt, elég lett volna az utolsó évadból tíz rész is bőven. Tény, hogy az utolsó 2 epizód meglepetései mentették az évadot, számomra kielégítő volt a lezárás.

Még ha túl hosszú is lett három évad, de azt mondom, hogy minden részben történik valami érdekes, nem mondható unalmasnak. Nagyon sok az adok-kapok, a vérbosszú, az árulások és a cselszövések. Nemcsak a népek között, hanem népen belül is, tehát belviszályokban sem szenvedünk hiányt. A viking már gyerekkorában öl, majd férfiként és nőként, seregek összecsapásakor és a legkisebb közösségekben is. Az egész sorozat nem mellesleg tömény erőszakot tartalmaz, de szoftpornó is egyben. Ugyanakkor nagyon tetszettek a kosztümök, a skandináv hitvilág, a víziók és a zene. Ennek a történelmi sorozatnak a számos csatajelenetével, drámáival van egy sajátos hangulata és ez így van jól, ebbe tényleg beletettek sok mindent.

Megérte? Meg! 10/9,5.

91 Vikingek  (2013)

akció | dráma | háborús | kaland | romantikus | történelmi

Ragnar Lothbrok, a vikingek legnagyobb hőse elsőként hajózik nyugatra, és jut el Nagy-Britanniába. Ragnar és társai már belefáradtak abba, hogy vezérük, Earl Haraldson parancsát... több»

2