2024.05.03 19:27 Gyorvik Olvasottság: 269x
2

Három óriásplakát Ebbing határában

Intenzív érzelmi felfűtöttséggel, átható drámai alapfelütéssel indul ez a talányos címmel hívogató mozi. Minden valószínűség szerint talán ez is lehet az oka – mármint maga a cím –, ami még figyelemfelkeltőbbé teszi a plakátokat. Természetesen itt – mint a legtöbb esetben – sem érdemes csak és kizárólag a kritikus megfogalmazásokat nézni – és annak alapján beülni ennek a sok szempontból egymástól távol eső nézőpontból szemlélődő filmnek a megtekintésére. Aki a címszereplők alapján választ a videotékában, nos az sem egyértelmű, ebben az esetben sem – bár a drámai vonalvezetést sem a korábban Oscar-díjas színésznő, sem a sokak kedvence – a Született gyilkosok szupersztárja tulajdonképpen nem töri meg. Sőt – Frances McDormand annyira pengeéles jelenléttel bírt, hogy még a forgatókönyv kényes pillanataiban sem lesz hatásvadász, netalán dagályos az adott jelenet.

A három óriásplakát titka egyébként nem is annyira titokzatos, mint inkább prózaian groteszk – két merőben eltérő célzatú jelenséget összeházasítani, s ezzel már kész is a recept a legabszurdabb történetfolyamhoz.

Három óriásplakát Ebbing határában

A film máskülönben bővelkedik Tarantinótól átitatott eszmeiségben, magyarul – a legváratlanabb diskurzusok, a legmeghökkentőbb képi megoldások és hihetetlen történetszálak.

Az mindenesetre felfedezhető, hogy a kezdetben jellemző bűnügyi thriller alapfelütés nem oly sokára egy szokatlanul bizarr, kissé burleszkszerű irracionalitásba csap át. Egybehangzó véleménynek tűnik, hogy a kezdeti szándékok gellert kapnak, és mielőtt még a néző felocsúdna, a befejezés elmarad, vagy utat téveszt. Persze lehet mondani, hogy az átadni kívánt információ nem a cselekmény értése, hanem komplex érzelemvilág tolmácsolása.

dráma | krimi

Több hónapja már annak, hogy Mildred Hayes lányát brutálisan meggyilkolták, a rendőrség mégsem haladt előrébb a nyomozással. Megelégelve mindezt, az asszony merész... több»

2