2024.05.07 00:42 kabel Olvasottság: <100x
0

Hálás pont nem vagyok

Eli Roth visszatért a zsáneréhez, de hamar konfrontálódunk a ténnyel, hogy sosem volt jó rendező. Egy tipikus slasher a Thanksgiving, mely érdekes módon pont a végére laposodik el, annak ellenére, hogy egy fantasztikus jelenettel indul.

A Thanksgiving nyitójelenete remekül berakott a sztoriba. Megismertünk pár bajos tinédzsert (akik inkább 28 éveseknek néztek ki, de ez mindegy), és már a korai jelenetektől utálni lehet őket, alig vártam, hogy antagonistánk elnáspángolja őket. Majd megkapjuk azt, amivé az amerikai ünneplés fejlődött: Végtelen és erőszakos konzumerizmus. Az országban majdnem tradíció, hogy hálaadás után, a fekete pénteken a középosztály egy kicsit olcsóbb gofrisütőért majdhogynem halomra gyilkolják egymást az boltokban. Ezt egy véres, kaotikus, de végtelenül szórakoztató jelenetben látjuk, és az egész valahogy működött, mert a film se vette magát komolyan. Ez a vicces társadalomkritika végül nem ment sehová, és a sztori alatt totál elfelejtődik, csakúgy, mint a humor vagy a túltolt jelenetek. Eli Roth nagy hibája, hogy leír egy tök érdekes alapszituációt, legyen az egymást taposó emberek egy szupermarketben vagy Greenpeace-aktivisták az őslakosok ellen, csak aztán itt megáll a tudománya, és nem tölti meg történetét érdekes karakterekkel vagy izgalmas narratívával.

Hálás pont nem vagyok

Sajnos, minél tovább nézzük, annál unalmasabb és butább lesz a film. A szereplők átfolynak idiótába, és a film néha totál elfelejti lezárni jeleneteit. Például hőseink egy része kimenekül a gyilkos házából, de mi lett azokkal, akik bent maradtak? A film ráadásul hangsúlyt helyezett rájuk, és külön kiemelte őket, csak, hogy utána szó nélkül elfelejtse jelenlétüket. Rengeteg mellékkarakter van, amikkel kb. nem kezd semmit a film, és csak lebegnek a forgatókönyvben, mert egyetlen jelenetükön kívül semmi szerepük sincs, és még a lezárásban sem jelennek meg újra, nem mintha bármi értelme lett volna a misztikum feloldásának. Még a gyilkos karaktere is elég légből kapott volt.

Eli Rothnak sokkal jobban rá kellett volna menni a túltolt, negatív megjelenítésre, és sokkal viccesebbé kellett volna tenni a film egészét, nem csak a felvezetést. Most egy egyszer is alig nézhető tucat horror ez, pár egész szépen véres halálesettel. Elvesztegetett lehetőség, sajnos.

59 Hullaadás  (2023)

horror | misztikus | thriller

Egy kiátusításon történt tragikus esetet követően a hálaadás eredetének számító Massachusetts állambeli Plymouth lakói egy titokzatos gyilkos terrorizálásában találják... több»

0