2024.05.16 19:14 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Magyar látlelet a nyolcvanas évekből

Fábry Péter filmje a „nagy magyar valóságról”, a nyolcvanas évekből!

A Nyom nélkül című filmszatíra, és annak leginkább megosztó történetszála a különös és furcsa rendőrségi nyomozás körül bonyolódik...

Magyar látlelet a nyolcvanas évekből

A kifejezetten tanácstalan nyomozók nem az ebben a különös műfajban megszokott módon, azaz a helyszínek és szemtanúk kihallgatásával, hanem a tettesek által hátrahagyott nyomok elemzésével keresik égre-földre a tettest.

A filmben nem bukkan fel a csavaros eszű detektív sem, ehelyett viszont egy névtelenségbe burkolózó, teljesen „szürke kollektíva” dolgozik az ügyön.

A három, a magyar megszokott rendőr helyett inkább sima, egyszerű hivatalnoknak tűnő férfi egy magas irodaépület, teljesen jellegtelen folyosóján sétálgatva várja, hogy a titokzatos és sohasem látott számítógép a betáplált adatok feldolgozása után kidobja az elkövető (elkövetők) nevét.

A mindent rögzítő, megfigyelő és számontartó hatalom ötletével a Nyom nélkül egyértelműen megelőzte a korát...

A nyomozás szinte teljes kihagyása ugyancsak formabontó és merész ötlet, hazánkban először itt alkalmazták ezt a módszert!

A Nyom nélkül természetesen egyszerre nézhető a sokféle és érdekes rablások körül bonyolódó, néha kissé morbid és mulatságos krimiként, illetve a kései Kádár-korszak általános kiábrándultságát nagyon erőteljesen megragadó közérzeti látleletként is...

Ami valljuk be, nem is sikerült olyan rosszul!

Ahogyan a jóval ismertebb, ma már egyértelműen kultikusnak számító, Cserhalmi-klasszikus, a Dögkeselyű esetében, úgy a zsáneri motívumok mögött itt is a lassan széthulló szocialista rendszer szürreális és egyben nyomott hangulata kísért.

Az ugyanabban az évben, de mégis pár hónappal később bemutatott Nyom nélkül 1982-ben körülbelül száz-százötvenezer mozilátogatót „ültetett” be a mozikba...

Fábry Péter ma már keveset emlegetett egyedi hangulatú krimije a hazai filmtörténet egy méltatlanul elfeledett különlegessége, amit a kifinomult és érzékeny, az úgynevezett boomer generációnak szinte kötelező megtekintenie...

Cseh Tamás, Eperjes Károly, Székely B. Miklós, Szacsvay László, Hunyadkürti István és Gera Zoltán szereplése pedig garancia egy jó kis mozira!

Az IMDb-n 52 vélemény után 6,7/10-es, a TMDB-n 2 szavazat után 80%-os!

Nálam ez a film négy csillag és 75%!

Gulyásleves....

Nem is kell többet mondanom! (Persze hogy marha lábszárból.)

1