2024.05.19 13:07 Greta Olvasottság: 171x
2

A Bodkin olyan vígjáték-sorozat, ami az életet a maga komplexitásában tudja felmutatni, csúfolódva és szeretve. Elbűvölő a stílusa, jók a karakterei, és merészen összetett.

A történet hangsúlya nem a nyomozás tárgyán, a múlt eseményein, hanem az azt titkolni vagy feltárni próbáló emberek motivációin, tévedésein és felismerésein van. Ezeken keresztül karikírozza az emberi esendőséget, csendes, megértő, kicsit darabos humorral, de nem éri be ennyivel.

Műfajához képest bátran nyúl morális kérdésekhez, és nem csak kérdez, válaszokat is mer adni. Határvonalat húz a menthetők és a végképp elbukottak közé, de figyelmeztet is, milyen közel bukdácsolunk a határhoz mindannyian.

A karaktererek nagyon tipikusak, de a fontosabb szereplőket úgy árnyalták, hogy többek lehessenek, mint vígjáték-figurák. Az eseményekkel és egymással ütközve fejlődnek, gondolati ívet is adva a történetnek. Nem csak a történések haladnak így előre, hanem a tanulságok is.

Minden színészi alakítás abszolút hiteles, és zsánerbe simuló, még a félmondatosok is.

Mivel a komikus elemek dominálnak, a sorozat a felvállalt gondolatiság mellett is könnyed és szórakoztató élmény. Nyomozás, kis gengszter-paródia, és az összes írekről és vidékiekről alkotott sztereotípia – belső, gunyoros rálátásban. Az önirónia meghatározó humor-forrás (még a gyönyörű tájat kamerázva is érzek egy kis lesajnáló legyintést), de azért ott csillog benne a nemzeti büszkeség. Szarkazmus és érzelmesség - így láttatja népét ez a nagyrészt ír produkció, de a külső nézőpont is érezhető, feltehetően a vegyes nemzetiségű alkotógárdának és az amerikai produkciós cégnek köszönhetően. Szimpatikus lett a végeredmény, és az ír betétdal szívet melengető.


Nem jöhet be mindenkinek a zsáner, a stílus, a kezdés is döcögő, és a történet-ív is kissé csapongó, bár esetlensége jól illik a nagy egészbe. Nem mondom, hogy hibátlan a Bodkin, de üdítően szép, intelligens bemutatkozás a sok agyatlan alkotás között.

55 Bodkin  (2024)

dráma | thriller | vígjáték

Egy csapat podcastelő elindul, hogy kivizsgálja három idegen rejtélyes eltűnését egy idilli ír kisvárosban. Ám amikor elkezdik felfejteni a szálakat, egy sokkal nagyobb és... több»

2