10 kedvenc mellékszereplőnk a Bud Spencer/Terence Hill filmekből

Soha nem kell különösebb apropó egy Hill/Spencer-cikkhez, még úgy sem, hogy Terence Hill épp a héten ünnepelte 77. születésnapját, Bud Spencer pedig rendkívül aktív a Facebookon, és néha még magyar nyelven is köszönti a rajongóit. A húsvéti hétvégén is tele volt a tévé a két olasz sztár filmjeivel, mi pedig úgy döntöttünk, hogy ezúttal nem velük, hanem az őket körülvevő mellékszereplőkkel foglalkozunk egy kicsit behatóbban. Következzen a 10 legemlékezetesebb Hill/Spencer mellékkarakter! 

10. Tango

Film: Nincs kettő négy nélkül

Ki ő?: Ahogy az egy Hill/Spencer filmben elvárható, Tango is egy rettenetesen balfasz maffiózó, akitől a főnöke hiába várja, hogy elintézze a Coimbra kuzinokat. Az hírlik róla, hogy nagyon nagy kópé, és rettenetesen elbánik mindenkivel, aki az útjába áll, de az is kiderül, hogy aki a szamba hazájában Tangónak nevezi magát, az egy gigantikusan nagy seggfej.

A színész: Sok más Hill/Spencer mellékszereplőhöz hasonlóan Nello Pazzafini is elsősorban kaszkadőr volt, és részben ennek is köszönhető, hogy 200 film stáblistáján is felbukkant – elsősorban spagetti westernekben és ókori történetekben szerepelt. A legendás párosnak csak ebben az egy filmjéjben játszott, de Bud Spencer több szólófilmjében (Piedone a zsaru, Banános Joe, Bombajó bokszoló) is találkozhattunk vele. 1997-ben hunyt el, cukorbetegségben.

Legjobb mondat:
„Te magad mondtad, főnök – olyan a szemem, mint a sasnak.”

9. Mr. Ormond

Film: Én a vízilovakkal vagyok

Ki ő?: Ahogy a helyi afrikai szamizdat is jellemzi, „Jack Ormond egy zsarnok, aki lábbal tiporja a törvényt és az emberi jogokat. Az a fajta, aki megvesztegetés árán tesz szert hatalomra.” A két unokatestvért, Tomot és Slimet is meg akarja vesztegetni, de hiába hívja meg őket fényűző vacsorára, beléjük törik a bicskája.

A színész: Joe Bugner Kreul Józsefként született Szeged mellett, majd az 56-os forradalom során szüleivel elhagyta az országot. Neves ökölvívó lett, többször szállt a ringbe Muhammad Ali ellen is, majd a filmezésbe is belekóstolt. Spencer oldalán szerepelt a Seriff az égből, az Akit Buldózernek hívtak és az Aranyeső Yuccában című filmekben is, később a Street Fighterben Jean-Claude Van Damme oldalán, és egy ideig úgy volt, hogy ő lesz Ivan Drago a Rocky IV-ben.

Legjobb mondat:
„Aki nem hajlik, az megtörik.”

8. Mike Firpo

Film: És megint dühbe jövünk

Ki ő?: Charlie és Johnny apja, egy szerethető szélhámos, aki a saját fiait felhasználva próbál több százezer dollárt összeszedni egy kamu szemműtétre. Charlie szerint a Papi olyan, mint egy matróz – ahány kikötő, annyi nő. Világéletében kerülte a munkát, viszont segít a haditengerészetnek, hogy a fiai lefüleljék a floridai szerencsejáték bizniszt kezében tartó maffiát.

A színész: Jerry Lester közepesen ismert komikus és énekes volt az Egyesült Államokban, és viszonylag kevés filmben találkozhattunk vele. A Hill/Spencer vígjáték után még szerepelt Burt Reynolds oldalán a Smokey és a bandita 2-ben, aztán a nyolcvanas évek közepén végleg visszavonult, miután Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála. 1995-ben hunyt el Miamiben – pont ott, ahol az És megint dühbe jövünk is játszódik.

Legjobb mondat:
„Csoda történt, Charlie! Csoda történt!”

7. K1

Film: Nyomás utána

Ki ő?: Egy hatalomhajhász krőzus, aki világuralomra szeretne törni, de körülbelül annyi affinitása van ehhez, mint Krapulaxnak a Pif & Herkules képregényekben. K1 természetesen béna ügynököket és bérgyilkosokat alkalmaz, és a hadseregét is balfaszok alkotják. Nem is csoda, hogy egy hasbeszélő kijátssza őket.

A színész: Az olasz származású amerikai színész, Buffy Dee (igazi nevén Anthony DeSantolo) jogi diplomát szerzett, és dobolni is remekül tudott, végül mégis a színészet szippantotta be. Több Hill/Spencer veteránhoz hasonlóan ő is felbukkant a Miami Vice-ban, valamint a Szuperzsaruban, a Szuperhekusokban és egy Extralarge epizódban is. Akárcsak Lester, ő is 1995-ben hunyt el.

Legjobb mondat:
„A közeljövőben én leszek ennek a bolygónak az egyeduralkodója!”

6. Parapolis, a Görög

Film: És megint dühbe jövünk

Ki ő?: A póker császára, legalábbis addig, amíg Johnny Firpóval össze nem hozza a sors. A kaszinójában korábban az idősebb Firpo fivér is ott dolgozott, de megunta a disznóságokat, és lelépett – búcsúajándékként pedig betörte a Görög orrát. A floridai szerencsejáték maffia élén Parapolis igazi nagymenőnek érezheti magát, de aztán a saját yachtján kihívja pókerezni Johnnyt, aki még a gatyáját is elnyeri tőle.

A színész: Luciano Catenacci 1933-ban született Rómában, és a hatvanas évek közepén kezdett el dolgozni filmekben. Egy évvel az És megint dühbe jövünk előtt már eljátszott egy hasonló szerepet a Bűnvadászokban, sőt még korábban felbukkant Hillék oldalán, a Kalózok háborújában. Ráadásul Spencer mellett is lehetett még látni a Vadnyugati Casanovában. 1990-ben hunyt el – egyes források szerint Rómában, más források szerint Melbourne-ben.

Legjobb mondat:
„Nem bírom a szellemeskedést a pókerasztalnál, ideges leszek tőle.”

Kíváncsi vagy az első öt helyezettre? Folytasd az olvasást a Hetediksor-on.