Senkit ne tévesszen meg a Háború az egyszarvúak ellen kedves képi világa, Alberto Vázquez animációs filmjét ugyanis nem gyerekeknek szánták.

Az Annecy Animációs Filmfesztiválon bemutatott játékfilm az azonos című 2013-as rövidfilm alapján készült, és amely a medvék és az unikornisok közötti háború borzalmait hozza el.

A történet szerint Celestin az Egyszarvúak vérére szomjazik, amely a Nagy Szent Könyv szerint az örök szépség garanciája. Testvére, Dodu viszont nem szereti a háborút, ő inkább az áfonyát és az ölelést kedveli. De a végső csata közeleg: egy tapasztalatlan kölykökből álló egység elhagyja a kiképzőtábort, hogy kommandós küldetésre induljon a Varázserdőbe. Kérdés viszont, hogy készen állnak-e egyáltalán erre a feladatra.

Albero Vázquez egyébként 2017-ben elnyerte a legjobb animációs filmnek járó Goya-díjat (Pedro Rivero társrendezővel) a Pszichonauták - Az elveszett gyerekek című poszt-apokaliptikus ökológiai meséért. Vázquez célja ezúttal sem kisebb, mint a háború abszurditásának bemutatása. A cselekmény és a karakterek gyermeteg ábrázolásmódja ugyanis lehetőséget nyújt arra, hogy a téma komorabb és legfontosabb oldalait nagyíthassa fel.

A mesében szó esik még vallási kérdésekről, árulásról, zaklatásról, bosszúról, kannibalizmusról, drogokról, gyilkosságról, mindez “virágnyelven”, a néző pedig szinte zavarban van, amiért igyekszik nem nevetni a politikailag inkorrekt vicceken.

Maga a rendező is egyébként úgy jellemzte filmjét, mint "egy erkölcs nélküli antimese, vagyis egy sötét mese felnőtteknek, kortárs nyelvezettel és narrációval". Saját bevallása szerint Stanley Kubrick Acéllövedékje, Ruggero Deodato Cannibal Holocaustja és Francis Ford Coppola Apokalipszis mostja ihlette, amelyet a Bambi című animációs klasszikussal vegyített.

Az Háború az egyszarvúak ellen egy rendkívül felkavaró film, valódi üzenettel, amelynek úgy sikerül megnevettetnie a nézőt, hogy a cuki karakterek a legrosszabb dolgokat mondják.

akció | animáció | vígjáték

Ez a történet két mackókatona-testvért követ nyomon: Azulínt, aki unikornisvérre vágyik, hogy örökké szép legyen, és Gordit, aki csak arra vágyik, hogy elfogadják és... több»