A Castle szereplői, akik már nem lehetnek köztünk

Az ABC egyik legkedveltebb sorozata az ezredfordulón az Andrew W. Marlowe által készített Castle, amely nyolc hosszú évadon át, 2009-től 2016-ig futott.

Ez az érdekes dramedy a krimiíróból lett nyomozó, Richard Castle nyomozásaira koncentrált, aki egy valódi nyomozóval, a nem túl szigorú Kate Beckettel egy párt alkot, miközben együtt oldják meg a szokatlan bűneseteket. Castle-t a végtelenül sármos Nathan Fillion, míg Beckettet a tehetséges Stana Katic alakította.

A Castle a poénjairól, a karakterekről és a két főszereplő közötti pezsgő románcról vált ismertté, amely a folyamatos cselekmény állandó eleme marad. A sorozat meglehetősen sikeresnek bizonyult a kritikusok körében, és sok kritikus megjegyezte, hogy a főszereplők alakításai a jól bevált előzmények ellenére is szórakoztatóan és frissen tartják a már jól ismert zsánert. Mindeközben a rajongók eléggé élvezték ahhoz, hogy nyolc teljes évadig futhasson.

Ami igazán kiemeli ezt a sorozatot társai közül, az a színészek minősége. A Castle rendkívül szilárd színészi névsorral rendelkezik mind a főszerepekben, mind a visszatérő szerepekben, ami minden epizódot izgalmassá és érdekessé tett.

Néhány figyelemre méltó előadó, aki különböző pontokon feltűnik, mint például Michael Dorn, James Brolin vagy Lisa Edelstein, hogy csak néhányat említsünk. Sajnos, mivel a sorozat közel nyolc évig futott, a benne szereplő színészek közül nem mindenki van még köztünk.

Cikkünkben az elhunyt stábtagokról emlékezünk.

#9
Robin Sachs

Robin Sachs

szül. 1951. 02. 05. - elhunyt 2013. 02. 01.
Robin David Sachs Londonban született az Egyesült Királyságban 1951.február 5-én. Apja Leonard Sachs, anyja Eleanor Summerfield. Egy testvére van Toby. A Royal Academy of Dramatic Art-ban tanult színészetet. 1979-ben összeházasodott Sián Phillips-el, akivel 1991-ig éltek együtt. 1995-ben elvette Casey DeFranco-t, akivel 2006-ban váltak el.... több»
Robin Sachs kisebb, de figyelemre méltó szerepet játszott a Castle 4. évadának "An Embarrassment of B******" című epizódjában, amely Castle nyomozását követi egy kutyakiképző halála ügyében. Sachs egy olyan karaktert játszott, akit csak "bemondóként" emlegetnek azon a kutyakiállításon, ahol az epizód egy része játszódik. Sachs színészként több évtizedes pályafutása során filmes, televíziós és színházi alakításai révén vált ismertté. A legismertebb talán Ethan Rayne szerepéről Joss Whedon Buffy, a vámpírvadász című sorozatában, ahol némiképp következetes ellenlábasa maradt Buffynak (akit Sarah Michelle Gellar alakított) és csapatának. Sachs olyan szerepekről is ismert volt, mint a Jurassic Park:Lost World, Galaxy Quest, Babylon 5 és Star Trek: Voyager. Robin Sachs 2013-ban, nem sokkal a 62. születésnapja előtt, halálos szívrohamban hunyt el.
#8
Chad Everett

Chad Everett

szül. 1937. 06. 11. - elhunyt 2012. 07. 24.
South Bend, Indiana, Egyesült Államok
Chad Everett South Bendben, Indiana államban született 1937. június 11-én Raymon Lee Cramton néven. Anyja Virdeen Ruth Hopper, apja Harry Clyde Cramton autóversenyző. Az ügynöke változtatta a nevét Chad Everettre. Michiganben nőtt fel, a Frodson High Schoolban érettségizett. 14 évesen kezdett színpadon játszani. A Wayne State Universityn... több»
Chad Everett termékeny színész volt, aki 50 éves szórakoztatóipari karrierje során több mint 40 filmben és tévéműsorban szerepelt. Utolsó elismert képernyőszerepe Jerry Maddox volt a Castle 4. évadának 14. epizódjában, a "Kék pillangó" című részben, ahol Joe Flynn néven egy korábbi magánnyomozót alakított az 1940-es években. Jerry Maddox szerepét a Castl"-ben leginkább csak lábjegyzetnek tekinthetjük hatalmas színészi karrierjében, de végül a sorozatban való szereplése közvetlenül a 2012 júliusában tüdőrákban bekövetkezett halála előtt történt. Chad Everett elsősorban Dr. Joe Gannon alakításával vált ismertté a CBS Medical Center című sorozatában 1969 és 1976 között. 
#7
Len Lesser

Len Lesser

szül. 1922. 12. 03. - elhunyt 2011. 02. 16.
New York City - New York - Amerikai Egyesült Államok
Len Lesser Bronxban született, New Yorkban, 1922. december 3-án Leonard King Lesser néven. Apja élelmiszerbolt tulajdonos, lengyel felmenőkkel rendelkezik. A City College of New Yorkban diplomázott. 1942-ben belépett a United States Army-ba és szolgált a II. világháborúban. 1954-ben feleségül vette Janice Burrellt; két gyermekük... több»
Bár a Castle-ben csak egy nagyon kis szerepet játszik, a híres karakterszínészre mégis emlékeznek, mert az 1. évad 2. epizódjában, a "Nanny McDead" című sorozatban egy idős férfit alakított. Len Lesser azzal teszi számottevővé apró szereplését, hogy viccesen eltereli a figyelmet a lakóházban folyó gyilkossági nyomozásról. Len Lesser ismerős lehet a közönség számára az NBC Seinfeld"című sikersorozatában Leo bácsiként nyújtott kiemelkedő szerepéből. Karaktere a sorozat 2. évadában tűnt fel először, mint Jerry Seinfeld excentrikus nagybátyja, aki gyakran okoz gondot unokaöccsének a különböző túlzó kellemetlenségek miatt. Leo bácsi a Seinfeld egyik legkedveltebb mellékszereplője, még a Rolling Stone "100 legjobb Seinfeld karakter" listáján is a 6. helyen szerepel (közvetlenül Newman mögött). Len Lesser sajnos 2011-ben, 88 éves korában elhunyt, de sok színész és rajongó emlékszik rá szívesen. Maga Jerry Seinfeld is hivatalos közleményt adott ki Lesser halálát követően, amelyben így nyilatkozott: "Len az egyik kedvencünk volt. Mindig is szerettük, ha a sorozatban szerepelt. Sosem felejtem el, amikor Leo bácsi börtönben volt, és az ujjpercére tetováltatta a 'Jerry Hello' szót. Nagyon aranyos srác volt".  
#6
Stephen J. Cannell

Stephen J. Cannell

szül. 1941. 02. 05. - elhunyt 2010. 09. 30.
Los Angeles, Kalifornia, Egyesült Államok
Stephen Joseph Connell amerikai televíziós producer, forgatókönyvíró, regényíró és alkalmi színész. A Connell Entertainment (korábban Stephen J. Cannell Productions) és a Cannell Studios produkciós iroda alapítója. Los Angelesben született, és a közeli Pasadenában nevelkedett fel. Carolyn (született Baker) és Joseph Knapp Cannell... több»
Bár csak egy kis cameószerepet játszik a Castle-ben Richard Castle egyik állandó pókeres cimborájaként, Stephen J. Cannell története ennél sokkal mélyebbre nyúlik. Cannell szeretett író, producer és regényíró volt, aki az évek során számtalan sikeres televíziós sorozatban működött közre, többek között az A-Team-ben ( A szupercsapat), a Fejvadászban (Lorenzo Lamas sorozata, Renegade címmel) és a 21 Jump Streetben, hogy csak néhányat említsünk. Stephen J. Cannell termékeny író és alkalmi színész volt, aki egész korai életében és karrierje során nyíltan küzdött diszlexiával. Egyik projektje a 2012-es Dislecksia:The Movie című dokumentumfilm volt, amely sikeres írói karrierje során a fogyatékosság leküzdésének útját mutatta be. A Castle megalkotásában is fontos szerepet játszott, ezért a 3. évad "Punked" című epizódjának végén egy különleges tiszteletadással tisztelegtek előtte, melyben ez állt: "Stephen J. Cannell. Kolléga. Mentor. Barát. Hiányozni fogsz, haver." Cannell 2010 szeptemberében, 69 éves korában hunyt el melanoma szövődményei miatt.
#5
Jon Polito

Jon Polito

szül. 1950. 12. 29. - elhunyt 2016. 09. 01.
Philadelphia, Pennsylvania, Egyesült Államok
Jon Raymond Polito Philadelphia-ban született Pennsylvania államban 1950.december 29-én. Anyja Delaida Pompei, apja John Polito. Két testvére van Rosemary és Jack. Már a gimnázium a drámatagozat tagja volt. A Villanova University-n diplomázott. Nyíltan homoszexuális. 2015-ben összeházasodott Darryl Ambruster-rel, de egy év múlva életét... több»
Ha a keményen dolgozó hollywoodi karakterszínészekről van szó, kevesen voltak olyan lenyűgözőek, mint Jon Polito. Bár csak egy kisebb szerepet kapott a Castle-ben, mint egy tanú, aki meg van győződve arról, hogy a világ még mindig szilárdan az 1970-es években gyökerezik a 6. évad "That '70s Show" című epizódjában, ennek ellenére teljesen kiemelkedett. Jon Polito egyedülálló karakterszínész volt, aki az 1980-as és 1990-es években kezdett el tévében és filmekben játszani, olyan projektekben játszott szerepet, mint a Gengszterkrónikák, a Hegylakó és a Coen fivérek A halál keresztútján című filmje, ahol ellopta a show-t a nyálas Johnny Caspar szerepében. Polito ismertsége egyre nőtt, amikor nagyobb szerepeket kapott, mint Da Fino magánnyomozó A nagy Lebowskiban, Silvio a Seinfeldben és Gideon, a zálogház tulajdonosa A hollóban, hogy csak néhányat említsünk. Hatalmas filmográfiája lenyűgöző hagyatékot jelent 2016-ban, 65 éves korában bekövetkezett halála után.  
#4
Nathaniel Marston

Nathaniel Marston

szül. 1975. 07. 09. - elhunyt 2015. 11. 11.
Sharon, Connecticut, Amerikai Egyesült Államok
Nathaniel Marston Torringtonban született Connecticut államban 1975.július 9-én. Anyja Elizabeth Jackson, aki színésznőként akart karriert csinálni és egyedül nevelte Nathaniel-t, akivel kiskorában több államban éltek. Hároméves korában Kauaiba telepedtek le, ahonnan 7 év múlva San Diegoba vezetett az útjuk. A Beverly Hills High... több»
A Castle rajongói emlékezhetnek Nathaniel Marstonra Grant Vyro szerepéből a 3. évad "Az utolsó hívás" című epizódjában. Az ő karaktere egy szakszervezeti dokkmunkás volt, aki egy olyan férfi hamis személyazonosságával dolgozott, akit holtan találtak, de végül igazolható alibije volt, ami tisztázta őt a rejtélyben való részvétel alól. A Castle-ben játszott szerepe mellett Nathaniel Marston sikeres színész volt, aki elsősorban az ABC One Life to Live című szappanoperájában játszott szerepeiről volt ismert. Marston két különböző karaktert játszott a sorozatban: Al Holden és Dr. Michael McBain. Al Holden alakítása 2001-től 2003-ig tartott, amikor a karakter meghalt, majd szelleme 2004-től 2007-ig átment a következő karakterébe, Dr. McBainbe. Marston más figyelemre méltó szerepeket is kapott olyan projektekben, mint a Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály vagy A nagy svindli. Sajnos Nathaniel Marston szívszorító körülmények között halt meg 2015-ben egy autóbalesetben.
#3
Wes Craven

Wes Craven

szül. 1939. 08. 02. - elhunyt 2015. 08. 30.
Cleveland, Ohio, Amerikai Egyesült Államok - Los Angeles, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Wesley Earl Craven, filmrendező, forgatókönyvíró és producer 1939. augusztus 2-án született Cleveland-ben, Ohio-ban. A Wheaton College falai közt, mand a Johns Hopkins Egyetemen tanult, filozófia és irodalom szakon szerzett diplomát. A rendezéssel csak a hetvenes években kezdett el foglalkozni, korábban egyetemi tanár volt, később pedig... több»
Ellentétben a többi színésszel ezen a listán, Wes Craven volt az egyetlen, aki a sorozatban saját magát alakította az 5. évad "Halálra rémülve" című epizódjában. Az epizód előzménye az volt, hogy Castle és Beckett egy nő halála ügyében nyomozott, aki meg volt győződve arról, hogy elátkozták, mert megnézett egy kísértetjárta videokazettát, amit végül Castle is megnézett. Ez a nyilvánvaló tisztelgés az olyan horrorfilmek előtt, mint A kör az epizódot erősen a népszerű horror világába gyökerezteti, ami megmagyarázza, miért bukkan fel a horror ikon Wes Craven. Craven leginkább az olyan franchise-ok alkotójaként ismert, mint a Sikoly vagy a Rémálom az Elm utcában, amelyek bebetonozták örökségét, mint igazán tehetséges horrorrendezőt olyan legendák mellett, mint John Carpenter és David Cronenberg. Craven sajnos 2015-ben, 75 éves korában agydaganatban hunyt el, de a felforgató horrorfilmkészítés úttörőjeként emlékezünk rá. Egy Mick Garrisnak adott interjú során Craven így foglalta össze a határokat feszegető filmkészítési filozófiáját: ""Ha a [horror] műfajban meg kell csinálnom a többi filmet, nem probléma. Ha kalitkába zárt madár leszek, akkor a lehető legjobb dalt fogom énekelni".
#2
Chadwick Boseman

Chadwick Boseman

szül. 1976. 11. 29. - elhunyt 2020. 08. 28.
Anderson, Dél-Karolina, Amerikai Egyesült Államok
A Dél-Karolinából származó Chadwick Boseman a Howard Egyetemen végzett, és a British American Dramatic Academyn tanult Oxfordban, ami után elkezdte drámaírói, rendezői és színészi pályáját. Egyik darabja, a “Deep Azure” Jeff-díjat kapott a legjobb új színdarab kategóriában. Társszerzője volt tobvábbá a “Rhyme Deferred”... több»
Talán nem is gondoltad volna, hogy valaki olyan hatalmas népszerűségnek örvend, mint Chadwick Boseman, még a Castle-ben is szerepelt, de ez igaz. Boseman pontosan egy epizódban szerepelt - a 3. évad 12. epizódjában, a "Puff! Halott vagy" címűben, mint egy Chuck Russell nevű bűvész. Bár csak egy kis szerepet játszik, mint az epizód gyanúsítottja, akit végül tisztáznak egy bűvész kolléga meggyilkolásának vádja alól, Boseman még ebben a meglehetősen buta szerepben is kiemelkedik. Bosemant világszerte imádják a Marvel Moziverzumban T'Challa, a Fekete Párduc főszerepéért. A karaktert először a 2016-os Amerika kapitány: Polgárháború című filmben alakította, de hamarosan saját filmet kapott a 2018-as Fekete Párduccal. A szerepben folytatta a Bosszúállók: Végtelen háború és a Bosszúállók: Végjáték című filmekben is, egészen 2020-ban bekövetkezett tragikus haláláig, amikor is vastagbélrákban elhunyt. Szeretettel emlékeznek rá jótékonysági munkája, emberbaráti tevékenysége és a Fekete Párduc megformálásán keresztül a közösségével való mélységes törődése miatt. Posztumusz dicsérték színészi tehetségét és örökségét, sokan ünnepelték helyét a populáris kultúrában, köztük a Fekete Párduc rendezője, Ryan Coogler is, aki nyilatkozatában kitért arra, hogy Boseman milyen csodálatos ember volt. Azt mondta, hogy Boseman "annyira szerves része volt a karakterünknek, hogy nem tudtuk elképzelni egy olyan változatot, amelyben valaki más lenne a forgatáson" (a Den of Geek oldalán).  
#1
Annie Wersching

Annie Wersching

szül. 1977. 03. 28. - elhunyt 2023. 01. 29.
Saint Louis, Missouri, Egyesült Államok
Annie Wersching 1977 március 28-án született St. Louis-i Missouriban, az Egyesült Államokban. A Crossroads College Preparatory School középiskolába járt. Diplomáját 1999-ben a Millikin Egyetemen szerezte meg színjátszásból. Fiatalon ír táncversenyeken versenyzett. A St. Louis-i Missouri-ban élt és nevelkedett. 2009 óta Los Angeles-i... több»
Annie Wersching 2023. január 29-én hunyt el. A Castle-ben Dr. Kelly Nieman szerepét játszotta a 6. és 7. évadban. Neiman egy gazember és plasztikai sebész volt, aki titokban a sorozatgyilkos Jerry Tyson (Michael Mosley alakította) mellett dolgozott. Wersching alakítása a sorozat egyik legerősebb egyszeri gonosztevőjeként tűnt ki a demens orvos hideg, számító ábrázolásával. Wersching kezdetben a 24 7. és 8. évadában Renee Walker szerepével szerzett jelentős hírnevet. Ebben a sorozatban Walkert egy rendkívül kemény, akaratos és összetett karakterként ábrázolta, aki a sorozat során gyakran került szembe Jack Bauerrel (akit Kiefer Sutherland alakított). Filmográfiájának további jelentős szerepei közé tartozik Liana a Star Trek: Enterprise-ban, Amelia Joffe a General Hospitalban, Julia Brasher a Bosch-ban, Emma Whitmore a Timeless-ben, és egy Borg királynő a Star Trek: Picardban. Emellett a kritikusok elismerését is kivívta a 2013-as The Last of Us videojátékban Tessként nyújtott alakításáért, mint szinkronszínész. Anna Torv alakítja karakterének élőszereplős változatát az HBO sorozatában.