A gyerekeket és a kisgyermekes családokat is várja a Primanima mesevilága

Október 30. és november 2. között nyolcadik alkalommal rendezik meg a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált. A gyerekek számára összeállított gazdag mesefilm-válogatást országszerte és a határon túl is vetítik a fesztivállal egy időben, újdonságként külön filmprogram várja a kamaszokat is.

A kicsiknek szóló programban sok állatos animáció szerepel, Julia Ocker Animanimals c. sorozatának több darabja is látható lesz, melyekben élcelődő humorral ismertet meg egy-egy állatot és annak tulajdonságait. A Koko egy napja egy krokodilgyerek képzelt világába enged bepillantást kedves rajzok segítségével, A kis szikra pedig egy olvasni szerető egér kalandjait mutatja be kevert technikával. A Lánchíd oroszlánjai is megelevenednek, akiket a hídmester óv meg a nagy felhőtől. Az egyik legkedvesebb film a stop-motion technikával készült A papírsárkány, mely az elmúlást és emlékezést dolgozza fel érzékenyen egy kisfiú és a nagypapája kapcsolatán keresztül.

A nagyoknak készült válogatásba több elvont történet került be: Natalia Mirzoyan Öt perc a tengerig című filmjében egy kislány szubjektív megfigyelését szemlélteti a tengerpartról lágy színekben, ugyancsak a tenger a helyszíne a Hőhullám című stop-motion gyurma animációnak, melyben a gyerekek „lehűtik” a nyaralókat. Két animációs filmben is felbukkan a farkas, mint főszereplő: a Farkasszemben egy kisfiúnak ezzel az állattal kell megbarátkoznia, hogy legyőzze a félelmét, a Nagy farkas és kicsi farkasban két állat különös barátságát ismerhetjük meg – mindkét film képi világa nagyon egyedi és meseszép.

Az egyórás vetítéseket minden helyszínen közönségszavazás kíséri, amely alapján a legjobb nemzetközi film mellett a legjobb magyar gyártású filmnek járó Csermák Tibor-díjat is kiosztják. A díjat a legendás budapesti Pannónia Filmstúdióban alkotó animációs filmrendezőről, az 1965-ben fiatalon elhunyt Csermák Tiborról nevezték el, aki idén lenne 92 éves. Idén másodszorra a gyerekfilmes versenyprogramot egy szakmai zsűri is elbírálja a gyerekközönség mellett, a zsűri tagjai: Weisz Béla rajzfilmrendező, karikaturista, Fischer Ferenc animációs rendező és Gerzsenyi Judit építész.

A fesztivál új programszekciója a kamaszoknak szóló PrimaTeen. A rövidfilm-vetítéseket a válogatás kurátora, Peer Krisztina gyermekpszichológus által vezetett beszélgetések követik. A cél az, hogy a kamaszok a számukra komfortos vizuális világon keresztül legyenek megszólítva, ezáltal olyan témákról tudjanak beszélgetni egymással, mint önmaguk és mások elfogadása, az iskolai zaklatás, a testvérféltékenység, a nemiség vagy akár a halál. A PrimaTeen-szekciót a rövidfilmekben megjelenő lelki folyamatok legautentikusabb ábrázolása szempontjátból a Doktor24 Egészségközpont pszichoterápiás munkacsoportja értékeli.

A gyerekeknek és a kamaszoknak két egész estés filmet is vetítenek: a Hajótöröttek című magyar ismeretterjesztő rajzfilm-sorozat moziváltozata a kisebb korosztálynak készült, míg a norvég filmrendező, Mats Grorud A torony (The Tower) című első egész estés bábanimációs filmje a nagyobbaknak szól. A valós történeteken alapuló film egy palesztin kislány szemszögéből mutatja be a Bejrútban 1948 óta több generáció óta élő menekültek világát.

A Primanima Animációs Játszóház a BABtér egész évben nyitva tartó művészeti szakköre, ahol az animációs filmek legifjabb rajongóit avatják be a rajzfilmkészítés titkaiba. A Primanima fesztiválon a gyerekcsoportok ingyen vehetnek részt a bemutatkozó foglalkozásokon. Az egyéni és a csoportos részvétel regisztrációhoz kötött: [email protected] címre várjuk a jelentkezéseket. A foglalkozásokat október 31–november 2. (csütörtök–szombat), 11.00 és 13.00 között tartjuk a BABtér kistermében. A csütörtöki foglalkozásra a férőhelyeink beteltek.

A kicsiket a Tekergő Meseösvény gyerekzenekar egy zenés-mesés utazásra hívja. Hajós Erika mesemondó mesetarisznyájából különböző népek meséi kerülnek elő, és velük együtt hangok, dallamok, rajzok és hangszerek segítségével járják végig a gyerekek a mesehősökkel a mese útját. Zenei kíséret: Dzsinnkaladzsi. A nyolcadik kiadásához érkező fesztivál gyerekvetítéseit a budaörsi helyszín mellett több más magyarországi nagyvárosban és határon túl is megtekinthetik a nézők, a program regionális helyszínei Szekszárd, Sopron, Pécs, Biatorbágy, Nagyvárad, Kolozsvár, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Nürnberg.