Elhunyt a Cannibal Holocaust rendezője, Ruggero Deodato

83 éves korában elhunyt Ruggero Deodato legendás rendező, aki a filmtörténet legvitatottabb filmjét készítette.

Legismertebb alkotása a Cannibal Holocaust című horrorfilm, amelyet betiltottak az Egyesült Királyságban, ugyanakkor saját elmondásuk szerint Quentin Tarantino, Oliver Stone és Eli Roth hollywoodi filmeseket is inspirálta.

Filmes pályafutását Roberto Rossellini rendezőasszisztenseként kezdte, majd Sergio Corbucci segítőjeként dolgozott a Django című filmjén.

Rendezőként több mint 30 filmet készített, de a leghíresebb az 1980-as Cannibal Holocaust című filmje. A hátborzongató film valódi erőszakot mutatott be, és világszerte vitákat váltott ki, így több országban betiltották.

Ruggero Deodato olasz filmrendező és forgatókönyvíró, aki leginkább a Cannibal Holocaust című, 1980-as, ellentmondásos filmjéről ismert. Az 1939-ben az olaszországi Potenzában született Deodato a filmiparban forgatókönyvíróként kezdte pályafutását, majd végül a rendezői pályára tért át.

Deodato korai rendezői munkássága nagyrészt exploitation filmekből és alacsony költségvetésű produkciókból állt. Egyik legkorábbi figyelemre méltó munkája az 1977-es The Last Cannibal World (Az utolsó kannibál világ) című film volt, amely egy kannibálok által lakott szigeten rekedt emberek csoportjáról szól. Ez a film teremtette meg az alapot Deodato legismertebb és legvitatottabb művéhez, a Cannibal Holocausthoz.

A Cannibal Holocaust egy found footage horrorfilm, amely egy filmes csoport történetét meséli el, akik az Amazonas esőerdőbe utaznak, hogy dokumentálják egy törzs kannibalista szokásait. A filmet "snuff"-filmként, azaz valódi erőszakot és halált ábrázoló filmként hozták forgalomba, és megjelenésekor jelentős vitákat váltott ki. Több országban betiltották, és Deodatót Olaszországban még obszcenitással is megvádolták.

A film körüli viták ellenére a film azóta kultikus klasszikussá vált, és a found footage műfaj úttörőjének számít. Deodato azt mondta, hogy a filmet a média erőszak iránti megszállottságának kommentálására szánta, és arra, hogy a média hajlandó extrém dolgokra is elmenni egy történetért.

A Cannibal Holocaustot követő években Deodato továbbra is a filmiparban maradt, és számos műfajban rendezett, többek között horrort, akciót és vígjátékot. Későbbi munkái közül kiemelkedik a Cut and Run, a Body Count, és a The Washing Machine.

Deodato a filmművészethez való hozzájárulásáért számos díjjal és elismeréssel tüntették ki, többek között 2010-ben a Római Filmfesztiválon életműdíjat kapott.

Hírességek, akik 2022-ben távoztak az élők sorából

#1
Ruggero Deodato

Ruggero Deodato

szül. 1939. 05. 07. - elhunyt 2022. 12. 29.
Potenza, Basilicata, Italy
Ruggero Deodato olasz filmrendező, forgatókönyvíró és színész. Pályafutása a műfajok széles skáláját ölelte fel, beleértve a vígjátékot, a drámát, a poliziottesco-t és a sci-fit, mégis talán leginkább arról ismert, hogy erőszakos és véres horrorfilmeket rendezett erős realista elemekkel. Legismertebb filmje a Cannibal... több»