Meghalt az Oscar-díjas Fred Roos, A keresztapa 2 producereA kép forrása: David Tomaseti on Unsplash

Fred Roos, A keresztapa második részének Oscar-díjas producere, Francis Ford Coppola és Sofia Coppola örökös executive producere szombaton 89 éves korában, négy nappal 90. születésnapja előtt, Beverly Hillsben elhunyt.

A hír azután érkezett, hogy Coppola felesége, Eleanor április 12-én elhunyt, így az ikonikus rendező nem csak társát, de alkotó partnerét is elvesztette rövid időn belül.

A hír Roosról, aki a Keresztapa II. részért  Oscar-díját nyert és később Coppola Apokalipszis most című filmjéért is jelölték, akkor érkezett, amikor Francis Ford Coppola a Cannes-i Filmfesztiválon, 45 évvel azután, hogy megnyerte az Arany Pálmát az Apokalipszis most című filmjéért, épp a Megalopolis bemutatóját ünnepli.  Roos a Megalopolis executive producere volt - ez volt az utolsó közös munkájuk.

A közös évek

Roos Francis Coppola társproducere volt A beszélgetés, A keresztapa második része és az Apokalipszis most című filmekben, valamint producere A keresztapa harmadik részének, a Tetronak és még számos egyéb Coppola alkotásnak.

1974-ben Francis Coppolával együtt abban a ritka megtiszteltetésben részesült, hogy ugyanabban az évben két Oscar-díjra jelölték a legjobb film kategóriában, A beszélgetés és A Keresztapa II. részéért. 1980-ban ismét jelölték mindkettőjüket az Apokalipszis most című filmért.

Roos volt Sofia Coppola filmjeinek executive producere is, köztük az Öngyilkos szüzek, a Lost in Translation, a Marie Antoinette, a The Bling Ring és a rendezőnő legújabb, tavalyi Priscilla című filmjének.