Oroszország elfogatóparancsot adott ki az Oscar-díjra jelölt producer ellen

Egy moszkvai bíróság elrendelte Alekszandr Rodnyanszkij Oscar-jelölt filmproducer és Ivan Vyrypajev színházi rendező letartóztatását, azzal vádolva őket, hogy "hamis információkat terjesztettek" Oroszország ukrajnai háborújáról.

Az Associated Press szerint mindkét férfit - akik mindketten Oroszországon kívül tartózkodnak - ,amint visszatérnek vagy őrizetbe veszik az orosz hatóságok, vagy kiadják őket külföldről. Egy Rodnyánszkijhoz közel álló forrás szerint a producer jelenleg Cannes-ban tartózkodik, de nem lehetett azonnal elérni kommentárért.

Rodnyánszkij jelenleg Ukrajna, Európa és Los Angeles között osztja meg idejét, ahol az AR Content nevű produkciós cégének székhelye található. A kijevi születésű producer, aki közel három évtizedet élt és dolgozott Oroszországban, néhány nappal Ukrajna lerohanása után elmenekült az országból, miután azt a fülest kapta, hogy a háborúval szembeni nyílt kritikája miatt a Kreml célkeresztjébe került. Az orosz igazságügyi minisztérium 2022 októberében "külföldi ügynöknek" nyilvánította.

A Kreml könyörtelenül igyekszik elfojtani az általa indított háborúval szembeni ellenzéket, mióta tavaly február 24-én az első tankok begördültek Ukrajnába. Az inváziót követő első napokban több mint 15 000 orosz embert tartóztattak le a háborúellenes tüntetéseken, mivel a kormány gyorsan lecsapott a másként gondolkodókra.

Bár Rodnyánszkij biztonságban elmenekült az országból, sok barátját és társát őrizetbe vették és kihallgatták olyan triviális cselekmények miatt, mint egy, a háborút ellenző bejegyzés a közösségi médiában. A kormány és a Kreml-barát média különösen a művészeket, színészeket, filmeseket és hírességeket vette célkeresztbe.

Miután Kijevben termékeny médiakarriert futott be, dokumentumfilmeket rendezett és megalapította Ukrajna első független televíziós hálózatát, Rodnyánszkij Oroszország egyik legbefolyásosabb producerévé vált. Az Andrej Zvjagincev filmrendezővel való együttműködéséért Oscar-díjra jelölték idegen nyelvű kategóriában a Leviatán és a Szeretet nélkül című filmekért.

Moszkvában Rodnyánszkij becslések szerint 15 fejlesztés és gyártás alatt álló sorozatot hagyott hátra. "Megszakítottam az üzleti kapcsolataimat Oroszországgal" - mondta a producer tavaly a Variety-nek.- "Mindent magam mögött hagytam. A céget, a házat, mindent. Mindent, amim volt".

Los Angeles-i székhelyű cégét azonban, amely első körben az Apple-lel kötött szerződést többnyelvű nemzetközi műsorok gyártására az Apple+ TV számára, nem érintette a háború következménye.

A Variety-nek tavaly nyilatkozva Rodnyánszkij azt mondta, hogy lehetséges lehet a visszatérés Oroszországba: "Ha a háborúnak vége, [és] ha Putyinnak vége. De jelenleg nem hiszem, hogy ez lehetséges" - tette hozzá - "Hiszem, hogy Oroszországot sokféleképpen meg kellene büntetni. Megérdemli."

A moszkvai bírósági ítélet után a közeljövőben történő visszatérés még kevésbé tűnik valószínűnek.