Színészsztrájk: Bajban lehet a Gladiátor 2 és a Mortal Kombat 2 is

A hatvanas évek óta nem öltött akkora mértéket a művészek sztrájkja Hollywoodban, mint napjainkban, a WGA (Amerikai Írók Céhe) és az SAG-AFTRA (Screen Actors Guild‐American Federation of Television and Radio Artists - amerikai színészszakszervezet) közösen komoly lépésre szánták el magukat, amellyel térdre kényszeríthetik a teljes filmgyártást.

Közel napon át tartó sikertelen tárgyalássorozat után a szervezetek közel 160 ezer tagja függesztheti fel a következő napokban a munkát, amely a filmgyártás több fontos területét is érinti. A forgatókönyvírók immár harmadik hónapja tartó sztrájk sorozata több fontos produkció sorsát kérdésessé tette, amelyhez kapcsolódóan a színésztrájk további nagy várományos forgatását is teljesen ellehetetleníti, így már nem csak az Egyesült Államokban, hanem az Egyesült Királyságban zajló munkálatok is leállhatnak.

“Mindig is azt mondtuk, hogy ha a cirkusz elhagyja a várost, akkor milyen hazai termelésünk lesz? Európa és Ausztrália nagy része ugyanebben a helyzetben lesz, és ennek globális hatása lesz. Eddig a külföldi befektetésekre támaszkodtunk, és ez egy gyenge pontra mutat rá” - nyilatkozta két nevét elhallgatni kérő szakszervezeti tag, amelyet a Variety magazin adott közre.

“Sok színész beszél arról, hogy sztrájkkal támogatják őket, és ez kétségtelenül hatással lesz az üzletág egészére az Egyesült Királyságban” - tette hozzá egy a brit filmgyártásban érdekelt vezetőségi tag.

Több nagyszabású produkció munkálatait sikerült lezárni, így többek között a Julianne Moore főszereplésével készült Mary & George forgatása már a nyár elején véget ért, ahogy az Amazon A hatalom gyűrűi sorozatának második évadának munkálatait is sikerült befejezni.

Sok nemzetközi produkció azonban nem volt ilyen szerencsés. Az FX Alien-sorozata, amelyet Thaiföldön forgatnak már most veszélybe került. A bennfentes információk szerint a nagyszabású projekthez már most több bangkoki stúdiót és hatalmas mennyiségű világítóberendezést is lefoglaltak, mégsem tudható biztosan, hogy a munkálatok megkezdődhetnek.

A színészsztrájk miatt szünetel a Paul Mescal és Pedro Pascal főszereplésével készülő Gladiátor 2, amelynek munkálatait Marokkóban bonyolítottak volna le, illetve leállt a Mortal Kombat 2 forgatása Ausztráliában.

Ugyanakkor hasonlóképpen járt a Netflix is, az Emily Párizsban negyedik évadát franciaországban voltak kénytelenek felfüggeszteni és októberre halasztani.