Közösség

Vélemény:

 

88 István, a király

(1984)

István, a király

 
JRD   2022.07.20 13:25
2

Igazából nehéz szavakba önteni azt az érzést, amit a magyaroknak az István, a király jelent. Egy korszakalkotó és eredeti zenei mű, melynek zeneisége valahogyan mindenkit meg tudott szólítani. Egy rockopera, mely elgondolkodtat, dúdolásra késztet és egy kicsit elmélázunk azon, hogy vajon milyen lehetett a magyarok vallási világa a kereszténység előtt. Vajon milyen harcok árán jutott el István a magyarok megkeresztelkedéséig? Vajon, ha nem hódít teret a kereszténység milyen jövő várta volna a magyarságot? Vajon Istvánban mekkora viharok dúltak a rá váró döntések és azok következménye miatt?
Számtalan kérdés, melyre a műből igazi választ nem kapunk. Ez a rockopera nemcsak szórakoztat hanem gondolatokat is ébreszt. Amikor 10 éves gyermekként először láttam, teljesen magával ragadott a zeneisége és egy életre beleitta magát az emlékeimbe István és Koppány kinézete.
Vikidál Koppányáért egyenesen rajongtam. Deák Bill pedig, istenem...fantasztikus volt.
Azóta már számtalanszor megnéztem, megszereztem videókazettán, később DVD-n is, plusz hangkazin, CD-n is. Bárkinek bármilyen is a zenei ízlése, az István, a király mindenkit meghódított. És nem csak a magyar közönséget. Ma már a világon mindenütt ismerik a művet és mindmáig rendszeresen szerepel a külföldi repertoárokban is. Mindenképpen érdemes a figyelemre.
És nem csak azért mert magyar. Azért mert tényleg jó. Szóval, rockoperára fel és jó szórakozást!