2024.04.30 22:23 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

10/10 – Adnék rá többet is, ha lehetne

Ennyire derűs és vidám filmet ritkán látni, tele szívmelengető humorral. És Brendan Gleeson (A sziget szellemei) eszméletlen jól alakít ezúttal is.

A helyszín egy elszigetelt, kihalófélben lévő kanadai halászfalu, amelynek legaktívabb polgára, Murray mindent megtesz egy nemrégiben felmerült munkahelyteremtő beruházás megszerzéséért. A beruházás feltétele, hogy legyen a falunak egy állandó orvosa, ami lehetetlen kihívásnak látszik, mert mindenki a városba menekül inkább a helyi munkanélküliség és kilátástalanság elől, beleértve a polgármestert is.

10/10 – Adnék rá többet is, ha lehetne

Amikor végül kacifántos körülmények között a falu horgára akad egy orvosjelölt, nagyszabású összeesküvés indul, melyet a film eredeti címe fejez ki hűen (The Grand Seduction), a teljesen béna magyar címmel ellentétben. Egy hónapjuk van rá, hogy az ennyi időre „kölcsönkapott” dokiban vágyat ébresszenek, hogy végül hosszú távon is ott maradjon.

A történet eredeti, de nem nagy dobás, mint ahogy a cselekmény apró részleteit is már láttuk ilyen-olyan vígjátékokban, melyek jóindulatú félrevezetésről szólnak. Ismerősek a lepattant falu életének részei, a doki párkapcsolatának alakulása, a nagy bonyodalom és annak hepiendes elrendeződése, szóval akár klisésnek is mondhatnánk az egészet, és mégse az. Nem tudom, hogy Gleeson kimagasló tehetsége okozza, vagy az egészet átjáró nagyon egészséges humor, vagy mindkettő, de a végeredmény csúcs.

Utánanéztem a rendezőnek és az írónak, és meglepve láttam, hogy ez egy remake, a 2003-as La grande séduction nyomán. Hát mit tehetek, ezek után letöltöm azt is, kíváncsi lettem rá.

vígjáték

Egy kikötővárosban új üzem nyílik, s az esetlegesen felmerülő egészségügyi problémák ellátására a városnak orvost kell biztosítania a gyár számára. Amikor a nagyvárosi... több»

0