2023.02.15 18:23 Kóborló Olvasottság: 115x
3

Vér és hullák Valentin ünnepére

Soha nem tartottam jómagam sem egy kiemelkedő horrorfilmnek az 1981-ben bemutatott My Bloody Valentine című alkotást, de ha össze kéne hasonlítanom azt a filmet a 2009-ben bemutatott Véres Valentin 3D című feldolgozásával, akkor az a bizonyos mérleg nyelve a korábbi film felé billenne. Na de lássuk, hogy mi is ment annyira félre jelen filmünk során. Ha nagyon röviden akarnám kifejezni magam, akkor szinte majdhogynem minden.

Az 1981-ben bemutatásra kerülő My Bloody Valentine című filmnél valahogy sokkal elnézőbb tudtam lenni annak minden hiányosságával, mint jelent filmünknél, és ez nagy valószínűségben a részletekben keresendő. Ugyanis a ’81-es változatnak kimondottan ügyesen sikerült meglovagolnia azon időszak slasher zsánerét, és emiatt méltán sorolhatjuk a fogyaszthatóbb 80-as évekbeli slasherei közé. Ezt elsősorban azzal tudta elérni, hogy mindig örömmel fogadok olyan horrorfilmeket, amelyek valamilyen nevezetes naptári időponthoz köthetőek. Továbbá érezhető volt a film rendezőjén, George Mihalkán, hogy tisztelettel akart adózni olyan hasonszőrű alkotások előtt, mint az 1978-as Halloween vagy az 1980-as, Péntek 13. Ehhez kellett egy jól eltalált helyszínválasztás (bánya=pipa), egy maszkos gyilkos (bányászmaszk=pipa), és megfelelő mennyiségű fiatal karakter elhalálozása (pipa). A történettel sokat nem kellett bíbelődni, hisz valljuk be, a slasher zsáner horrorfilmjeit nem azért szeretjük, mert annyira túlbonyolítják az eseményeket, hanem hogy megfelelő mennyiségben kapjuk az izgalmakat, az elhalálozásokat, és ezáltal örömmel fogadjuk a filmvégi csavart, és ezek mind megtalálhatóak voltak a korábbi filmben.

Vér és hullák Valentin ünnepére

Na de ha már George Mihalka 1981-es filmje is megérte 2009-ben az újrafeldolgozást, akkor mi minden maradt el itt, ami megtalálható volt anno a filmben? Ha nem akarnám nagyon bántani Patrick Lussier által rendezett filmjét, akkor írhatnám azt is, hogy szinte minden megvolt benne, ami jó volt a 81-es filmben, csakhogy az arányokat nem nagyon sikerült eltalálniuk benne. Kezdjük a hullaszámlálóval. Jómagam soha nem helyezem magasabb polcra azon horrorfilmeket, ahol számolatlanul hullanak a karakterek, ugyanis így ez a kreativitás, a kivitelezés és a karakterek megkedveltetéséből vesz el nem is kevés értéket, és hát, mint írtam, ennél a filmnél csak úgy pörög az a bizonyos hullaszámláló. Ráadásul egészen elképesztő módon sikerült teljesítenie ennek a filmnek azt a nem túl megnyerő titulust, hogy szinte egyetlenegy karakterét sem tudtam egy pillanatra sem megkedvelni.

Na de nézzük, hogy miként is nem sikerült ennek a filmnek elérnie azt a hatást a helyszín választásával, amit a 81-es változatának sikerült. Míg a korábbi film játékidejének legnagyobb részét a bányajáratokban folyó élet-halál harcok tették ki, addig itt ezt alaposan kibővítették, és nem csak a bányajáratokban megy a macska-egér harc, hanem egy egész kisvárosban. Ezzel még nem is lenne akkora gondom, csakhogy így elvész az a fajta atmoszféra, amit a bányajáratok biztosítottak a korábbi filmnél, emiatt pedig kevésbé éreztem izgalmasnak eme változatát. És ha már itt tartunk, akkor essen szó a filmvégi csavarról is. Dicsérendő a készítőktől, hogy szinte az utolsó percig próbálkoztak azzal, hogy elbizonytalanítsák a nézőt a gyilkos kilétével kapcsolatban, de valahogy nálam ez nagyon nem jött össze, emiatt pedig kevésbé lett hatásos a befejezés számomra.

Viszont mindenképp meg kell említenem a film pozitív oldalán a 3D-s technikai kivitelezést, ugyanis a legtöbb esetben kimondottan irritálni szoktak eme technikák egy horrorfilmben, de ez itt üde színfolt volt. Akármennyire is keresnék bármiféle további pozitívumot ennél a filmnél, sajnos nem igazán jut más az eszembe, emiatt pedig nem tudnám jobbra értékelni a két csillagnál. Talán csak annyi még, hogy ha horrorfilmet keres valaki Valentin-napra, akkor egy próbát tehet ezzel, hisz ízlések és pofonok.

horror | misztikus | thriller

Néhány évvel ezelőtt a sulibálon a kissé különc Jeremyt alaposan megalázza a menő Page, és barátnői. Mára az egykori tinikből bombáző nők váltak, és rég elfelejtették... több»

3