Közösség

Vélemény:

 

75 Koma

(2019)

Ismét egy "orosz" sci-fi..?

 
end26   2020.10.11 10:58
1

A film erősen hajaz Nolan Eredet című filmjére, azután van benne Tarkovszkij Stalkerének megoldásaiból is. Esetleg Cameron: Avatarjából, a lebegő szigetek közötti közlekedésből, de ez persze csak alkotói inspirálás szintjén lehetőség. Haloványan emlékszem még egy időutazós filmre is, ahol az "időkapu" a közlekedéshez egy lepusztult, rozsdaette busz volt. A történetmese elégé szimpla, nem sok izgalmat tartalmazó, "járkálós-unalmas". A gondolati tartalom rendben is lenne, és a film üzenete is. De, amíg ide (a végéig...!) eljut az ember..., ha egyáltalán...!??
Tehát felszínes megtekintésre ez egy elfogadhatóan megcsinált mozi, bár a szigorúan "egyeffektes" grafikai megoldás végigvitele elég egysíkúvá teszi a látványvilág egészét. De hát mondhatjuk rá, hogy szándék szerint ez egy alkotás-egységesítő CGI.
A megtekintés után, ha jobban végiggondoljuk, ez egy eredeti ötletet alig tartalmazó "újgenerációs" mozi. Persze, az orosz filmalkotások világára való kitekintés – nekünk itt Kelet-Európában – időről-időre kötelező jellegűnek tűnik, mert nagy ország, és szükségszerűen vannak tehetséges alkotóik. Ráadásul a sokat látott mozinézőnek már unalomig elcsépelt a polkorrekt sablonokból építkező amerikai, sok esetben szoftveres nézőstatisztikákra alapozott "filmes agymosásözön". Legtöbbször cseppet sem szórakoztatóak, de egyre inkább bosszantóak.
Ez a film "keletebbről" – bár a lehetőség benne lehetett volna – most nem annyira jött be nekem...