2021.06.19 13:33 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 255x
6

A lelkiismeretem kényszerített. Vívódások között háromszor...

James Wan eddigi két filmje szerintem zseniálisra sikeredett. Nagyszerű történettel, kiváló szereplőgárdával, köztük a két legcsillogóbbal, Vera Farmigaval és Patrick Wilsonnal az élen hozták a kötelezőt, vagy még annál is többet. Michael Chaves egy középszerű, kissé ötlettelen figura, amit A gyászoló asszony átka című filmben már megmutatott. De térjünk is vissza a mozinkhoz jelesül!

A történet maga nem lenne rossz. Mondom ezt mindazok ellenére, hogy a trilógia leggyengébb forgatókönyvével rendelkező része ez a harmadik epizód. Amit állítólag lezáró résznek készítettek el. És amiben Wan mesternek jócskán benne van a keze. Ami kötelezően jó és nézhető, az a tisztességesen összerakott CGI, köszönhetően az utómunkálatokat végző filmeseknek. Kicsit visszataszító viszont a klasszikusokból való lopkodás, plagizálás, aki benne van a filmek világában, tudja, miről beszélek.

A lelkiismeretem kényszerített. Vívódások között háromszor...

Joseph Bishara erőteljes zenei elemei néha már-már bántólag, és nem építőleg csattantak a film túlzásba vitt jump scare-i közé, amikből viszont volt bőven. A házaspár, mármint Warrenék szerelmi, romantikus szála is túl erőteljes és túl lágy ehhez a trilógiához, nem ide való, és szerintem felesleges. A szirup, már megint, amivel jól nyakon öntöttek, rendesen megtette a hatását. A filmbéli flashbackek is mind ide tartoznak. Könyörgök... Hogyan illeszkedik a filmbe, hogy a két szerelmes hogyan, mikor és miért találkozott először?

Nekem ez a fickó, mármint Chaves őszintén Jordan Peele-re hajaz, akitől a frász kiver. Komolyan mondom, Bonnie Aarons volt az, akire maradéktalanul fogok emlékezni. Hihetetlen arcberendezése van. Főhőseink, Farmiga és Wilson most nem voltak elegek, hogy feltornásszák az első két rész színvonalára ezt a részt. Ez a spin-off egy óriási mellélövés, amit Chaves tolt el Wan segítségével. Túlságosan összetett, mindenre választ adó filmet akartak, és egy nyögvenyelős romantikus akcióhorror lett belőle.

Mi is a sztori? Adott egy család, pontosan 1981-ben, akiknek a legfiatalabb tagjában, Davidben egy démont vélnek felfedezni. Ördögűzést hajtanak végre, és a családdal akkor ott tartózkodó Arne Cheyenne Johnsonba költözik a fenevad. A sztori persze igazságot is tartalmaz, hiszen Arne, miután hónapokkal később megölte főbérlőjét, védőjével együtt démoni megszállottságra hivatkozott. Mármint a való életben. De így is 20 esztendőre ítélték, amiből ténylegesen ötöt ült le. Mi az igazság? Ki tudja...

Tehát ez az alapötlet, amire az egész filmet építették. Oké... Warrenék, démonok, megszállottság... De hogyan kerülnek a képbe a boszorkány totemek, amiket összekevernek rendesen sátánista kiegészítőkkel? Helló, erős képzavar, amit érzek. A boszorkányok nem ajánlanak fel lelkeket démonoknak. Szerintem itt a stáb mintha elveszítette volna a fonalat a sztoriban. De úgy rendesen. Tehát, ha én jól értelmezem, akkor a megszállt személyben van a démon? Ha nem, akkor ők mivé változnak át? Miért akarnak ölni, hiszen az ő lelkük kell a démonnak. Ráadásul a szerelem akkora úr, hogy erősebb a hatalma a démoni erőknél? Brrr... Kissé belezavarodtam. Sőt, nem is kicsit.

Ráadásul rengeteg a súlytalan párbeszéd, és Arne (Ruairi O' Connor) is nagyon háttérbe szorult. Mármint a szerepe a filmben. A többi szereplő annyira nem nyerte el a tetszésemet, teljesen átlagosak és felejthetők. Még talán Kastner atya (John Noble), aki üde színfoltja volt a mozinak. Amit kaptunk a trilógia első két részétől, a konvencionális és lélekig ható ijesztgetést, azt Chavez elvette tőlünk, és bebugyolálta cukormázzal. Meghintette romantikával, és a tetejére szórt egy kis érthetetlen történet vezetést. Ami megmaradt a két testvér filmből, az az a poén, hogy itt is Ed Warren akarja megoldani a dolgokat, de a végén mindig Lorraine az, aki ténylegesen meg is teszi.

A film maga összességében négy csillag, de azért az elosztásra figyeljünk oda! Kettő csillag a filmnek, és így Chaveznek is, egy csillag a látványvilágért, és egy csillag a két főszereplőnek, akik kimagaslottak ebből a kissé fércmunkából. Egyszóval ne tévesszen meg senkit, ez messze nem négy csillag! Ja, ha ez volt a lezárása ennek a jól indult sorozatnak, az elég szomorú. Mindegy is, azért benézek az ágyam alá, van ott valami furcsa dolog, amit eddig észre sem vettem... És az a fránya virág is elkezdett száradni. Lehet, csak meg kellene locsolni? Tiszta ideg vagyok...

horror | misztikus | thriller

Egy hátborzongató történet egy nem e világi gonoszról, mely még a sokat látott és tapasztalt, paranormális ügyek felderítésével foglalkozó házaspárt, Ed és Lorraine Warrent... több»

6