2023.12.09 21:50 Tonyka Olvasottság: 180x
0

Fehér ember, és az ő törvényei...

Félve álltam neki, az Oppenheimer 180 perce után pár nappal egy újabb megahosszú produkció. Ráadásnak hasonlóan sok-sok beszéddel a középpontban. Nos, az biztos, hogy nem kapkod a mester. Komótos tempót diktál egész végig.

A történet viszont roppant erős. Ezúttal történelmünk, pontosabban az amerikai nép múltjának egy sötét szégyenfoltját meséli el. Nem, ezúttal nem az afrikai rabszolgaság viszik el a showt. Méltatlanul kevés film foglalkozik komolyabban az indiánokkal.

Fehér ember, és az ő törvényei...

A film hatására utánaolvastam a történetnek. Ez alapján azt mondom, 90%-ban tényleg a megtörtént eseményeket láthatjuk. Nyilván vannak csúsztatások, vagy kiegészítette a maga módján, az esetleg nem fellelhető információk hiányában. A hosszú játékidőbe belefér a főszereplők karakterinek részletes bemutatása. Kicsit húsba vágó, hogyan, miképpen működtek akkoriban a dolgok. Akár jogi oldalról, akár a lehetőségek felől. Gyakorlatilag megkérted X-Y-t, hogy némi apróért cserébe ölje meg ezt vagy azt. Nagyon érdekes továbbá, hogy a fehérek által hozott törvény hogyan lesz sok-sok ártatlan ember halálos ítélete. Meghozzák a törvényt, majd haragszanak azokra, akiket ők hoztak általa helyzetbe. Persze aztán jönnek a törvényi korlátozások, helyreigazítások a gyámok (ügyvédek) személyében. A színészekre nem lehet panasz, azt hiszem, egy Martin S.-filmben játszani kitüntetés, így mindenki a maximumot vagy többet hoz ki magából. Leonardo DiCaprio ismét negatív szerepben tündököl, a szájtartása elképesztő. Kiválóan alakítja a rábízott kicsit félszeg, irányítható személyiséget. Robert De Niro végre kicsit a régi fényében pompázik, a sok bugyuta és kissé szégyenteljes vígjátéka után. Értetlenül álltam az indiánok viselkedése előtt. Főképpen a hölgyeket nem értettem, hisz tudták, hogy mire megy ki a játék. Tanakodtam egy darabig magamban, mire rájöttem, hogy elképesztően naivak voltak. Ahogyan ma is van erre bőven példa, akár egy lottónyertes, illetve sokszor vesztes személyében. Visszatérve, hittek a fehérek mézes-mázos trükkjeinek, egyáltalán nem voltak hozzászokva a képmutatáshoz, ármánykodáshoz, cselszövéshez. Tesznek is erről említést, hogy régebben könnyebb volt. Tudták, ki az ellenség, tudtak ellene harcolni. Megdöbbentő, hogy a látszatra áldás miképpen válik átokká. Az igazságszolgáltatás korruptsága szintén megér egy misét. Ahogyan az is, hogy mennyi ember megúszta felelősségre vonás nélkül. A hosszúsága ellenére le tudott kötni, azért fél órát ki lehetett volna belőle vágni, de hát ő már csak ilyen rendező, így szoktuk meg, tudtam mire számítsak, és nem csalódtam.

dráma | krimi | misztikus | thriller | történelmi | western

Az USA az 1920-as években. Oklahoma államban, az Osage Nemzet területén rengeteg olajat találtak, ami az ott élő indiánokat nagyon gazdaggá tette. De a fehér telepesek is a fekete... több»

0