2022.09.03 14:10 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 124x
1

Cage, aki sohasem veszett el, most előkerült!

Pig, Color out of Space...

Kifejezetten jó kis mozik, inkább mondanám azt, hogy Nicolas Cage otthagyta trutyivúdot, és az olcsóbb, indie jellegű mozifilmekre "lovagolt" át!

Cage, aki sohasem veszett el, most előkerült!

Hát nézzük ezt a moziját, mit is mond nekem?

A szebb napokat is látott Nic Cage (Nicolas Cage) kifejezetten jó pénzért elvállal egy születésnapi felkérést Mallorcán...

Egy dúsgazdag üzletemberrel, Javi-val (Pedro Pascal) kell haverkodnia és a színész azon kapja magát, hogy rettenetesen élvezi a helyzetet. De a dolgok váratlan fordulatot vesznek, amikor a CIA felkeresi Cage-et, hogy kémkedjen nekik a házigazda után, aki feltételezhetően egy hatalmas bűnbanda feje...

Igen, ez az az alkotás, amiben Cage önmagát játssza, de ezt a kijelentést kezeljük teljesen a helyén. Valóban Nicolas Cage a főszereplő, aki Nicolas Cage-et kelti életre, ám a filmben látható karakter többnyire egyértelműen fikciós elemekből épül fel...

Gondolok itt a furcsa családi szálra, mely teljes mértékben kitalált háttér információkon alapul, illetve az utolsó harmadban látható eseményekre, de erről majd egy kicsit később. A nyitójelenetet követően hősünk rögtön leteszi a névjegyét, amikor is rögtönöz egy zseniális performanszt David Gordon Green rendező előtt. Green egyébként a kiváló Joe című műben dirigálta Cage-et még 2013-ban.

Betekintést nyerünk a színész magánéletébe, nem éppen mosolygós, és felhőtlen kapcsolatába ex-nejével és a lányával, majd hirtelen jön a mediterrán kiruccanás. A film első fele a maga módján tökéletes és hibátlan. Tom Gormican rendező kreatív és fantasztikusan vicces módon idézi meg Cage karrierjét és tart egy kvázi lélegzet elállító retrospektívet. Ez elsülhetett volna úgy, hogy a színész bohócnak legyen beállítva, de röhejesen elfogultnak is, s ez utóbbiban van valami, de a recept érdekes módon működik. Rengeteg a visszatekintés olyan klasszikusokra, mint az Ál/Arc, a Con Air, A szikla, ami egy filmrajongónak mindig különleges, és kissé borzongató élmény, ám a tisztelgések mellett nem kevés öniróniával is megszórták a végeredményt. Jó példa erre az, amikor Cage két furán reflektáló énje beszélget és igyekeznek megfejteni, hogy mi lenne a legjobb nekik. Persze nemcsak azoknak lesz csemege A gigantikus tehetség, akik egy önreflexív nosztalgiavonatra ülnének fel, hanem azoknak is, akik egy szimpla vígjátékot várnak.

A poénok többsége általában működik és kellően változatosak is egyben. A félreértésektől kezdve, a beszólásokon át, a kellően eltúlzott helyzetkomikumig mindent megtalálunk és bizony rendre azon kaptam magam, hogy hangosan nevetek, amire kifejezetten régen volt példa egy filmen. A cselekmény másik fele kicsit stílust vált és a humor mellett kap egy akció-thriller szálat. Itt már érezhetően kissé fárad az összkép, és maga a sztori is, és logikát is kár keresni bizonyos jeleneteknél, de szerencsére nem tragikus a helyzet, illetve érthető, hogy miért volt indokolt húzás. Egyfelől ez is Cage '90-es évekbeli kasszasikereit idézi, másrészt a színész és Javi egy közös produkción kezdenek dolgozni, így alakul ki egy film a filmben, melyre a végkifejlet fényében abszolút szükség volt, így utólag meg főleg!

Nicolas Cage számára ez egy tökéletes álomszerep, lubickol is benne szépen, arról nem is beszélve, hogy mennyire remek, és aranyos párost alkotnak Pedro Pascallal. Az már csak a hab a tortán, hogy Tiffany Haddish-t meglátva nem akartam egyből kiszaladni a világból, tudniillik stílusával és kisugárzásával az egyik legirritálóbb, és legidegesítőbb hollywoodi perszóna számomra.

Gormican műve hasonló stílust képvisel mint az Ed Wood vagy A katasztrófaművész, ugyanakkor sokkal jóval elszálltabb, szabadabb felfogású, nem akar életrajzi alkotás lenni és ezt kifejezetten remekül teszi. Hiába nem feltétlenül voltam kibékülve a második felével és inkább csak a két főhőst néztem volna, ahogy tervezik a közös filmet, vitathatatlan, hogy remekül szórakoztam. Filmőrülteknek is szuper élmény, de a laikus vígjátéknézőknek is tökéletesen működhet, hála a változatos poénoknak, a jól megírt forgatókönyvnek és persze magának Nicolas Cage-nek. Reméljük, hogy ezek után a gigantikus tehetség már elviselhetőbb súllyal nehezedik rá (vagy ránk).

Cage mester miatt négy csillag, és főhajtás a korosodó színészzseni előtt!

Kedvenc fotelem, és egy kis pörc...

Nyam-nyam!

akció | krimi | thriller | vígjáték

Nicolas Cage szerepében... Nick Cage. Hollywood egyik legnagyobb sztárjának pályafutása, úgy tűnik, hogy hullámvölgybe ért, ráadásul anyagi helyzete is kilátástalannak... több»

1