2023.08.15 01:31 fankbringa Olvasottság: 785x
4

Saját márkás üveghang

A bemutató tele van látványos képsorokkal, megható jelenetekkel. Kivételes alkalom, hogy azt kapjam a filmtől, amit a bemutató alapján várok. Pedig épp ez történt. Végig pörgős autós és sportos film, tele jóképű fiatalokkal és száguldással.

Egy egyszerű sportkarrierből nehéz fordulatos és izgalmas történetet varázsolni, de beletettek mindent, amit lehetett, hogy ne csak egy játékosok és sportrajongók által fogyasztható filmet kapjunk, hanem a kísérők és az átlagemberek is jól szórakozzanak. Belefért egy kis szerelem, egy kis dráma, egy kicsit nagyobb dráma és az érzelmek széles spektruma.

Saját márkás üveghang

A film egy márkavideó, ahol az egész egyetlen dologról szól: egy autó nemcsak arra jó, hogy van benne egy másik képernyő, amit lehet bámulni, hanem egy életérzés. Valódi élmények valódi autókhoz. Olyan erős márkaépítés folyik, hogy aki a film végére nem jegyezte meg a kulcsszavakat, az nagyon koncentrált arra, hogy ne tegye. Mégis megbocsátható ez a szirupos öntömjénezés, mert a mai játékok stílusában minden reklámért kapunk egy kis filmidőt.

Azért, hogy olyan valódi legyen a film, sok mindenben eltértek a készítés során a ma megszokottól. Például forgattak valódi versenypályán, mint a Hungaroring, lefilmeztek valódi autókat, tényleg együtt voltak a szereplők. Valódi autóhangokat hallottunk, és az autók nem csak a képernyőn mozogtak. Sok-sok ismételt, de hatásvadász jelenetben ott van a motorsport összes ikonikus eleme, mint a szelepek, a kerekek és a felbőgő motorok. Gyakorlatilag bevetnek minden klisét, hogy a nosztalgia beinduljon mindenkinél, és felidézze kedvenc autós kalandját. A valódiságot erősítette még az is, hogy a magyar szinkronban Gundel Takács Gábor a bemondónk.

Ahhoz képest, hogy a Nemzeti Filmintézet logója is feltűnt a film végén rengeteg magyar stábtag és kaszkadőr mellett, igencsak titkolják a kapcsolatukat. Sok filmhez forgattak jeleneteket hazánkban, de inkább a saját stábbal dolgoztak. Ez most újdonság volt számomra. Kicsit többet vártam volna, ha már márkákról szól a film, hogy a média foglalkozik a magyar vonallal, de nem. Nagyon sok statisztával dolgoztak, amitől a nagy jelenetek még hatásosabbak voltak. Szerintem jó volt az irány.

A filmből csak egyetlen dolog hiányzik: az autósport lényege. Ez a film a digitális korszak és az autók kapcsolatáról szól, de az autósporttól tisztes távolságban marad. Ez azért is fájó, mert ez egy sportfilm lenne. A fókusz végig a csodabogáron van, mindig tudtuk, kit kell szeretni és utálni, néha még kapunk vicces jeleneteket is, de sportfilmnek igencsak gyenge. Próbálkozik vele, hogy megértsük a küzdeni akarást, de valahogy nem jött át. Inkább tűnt kínlódásnak, mint valódi küzdelemnek. Elég annyit számba venni, hogy hány győztest, hány dobogóst ismertünk meg ott, ahol a főhősünk nem győzött. Mindig a felszínen maradunk, így nem kell levegőért kapkodni.

Egy 24 órás autóversenyen ritkán döntenek centiméterek a befutók között, de itt a drámaiság kedvéért megtették nekünk a szívességet, és adtak izgulni valót. Inkább hasonlítson a videójátékra, mint a valódi versenyre. Ezt a békát sajnos le kell nyelni.

A színészek nagyszerűek voltak. David Harbour fenomenális. Annyira meggyőző mentor a filmben, hogy dominánsabb, mint bárki más a vásznon. Nem olyan visszafogott, mint Ernest, vagy olyan nagymenő, mint Hellboy, hanem igazi edző. Nélküle ez a film nem működne. Minden bénázást, erőtlenséget ellensúlyoz. Biztos van még színész, aki képes lett volna erre, de egyáltalán nincs hiányérzetem. Orlando Bloom megtett mindent, amit tudott, de a szerepe, mint mindenki másé, aki nem Jack vagy Jann, egyszerűen lényegtelen és mellékes. Nagy hátránya a filmnek, hogy nincsenek benne zseniális mellékszereplők. A Barbie esetén például ez erősség, itt sajnos nem fért bele a koncepcióba. Két hős száguld az aszteroida mezőben. Mind egy emberként izgulunk, hogy amikor becsapódik, vajon mekkorát fog szólni.

Elég, ha annyit mondok, hogy Takehiro Hira sok jelenetben szerepelt a filmben, hosszasan, és sosem szólalt meg. Djimon Hounsou még szerencsés, sokszor volt középpontban. Most nem bohókás varázsló volt, hanem a gyermekét féltő apa, aki fél a csalódástól, a bukástól. Kicsit ellentmondásos, hogy egy gyenge karaktert egy ennyire karizmatikus színész alakítson, de kifejezetten jót tett a filmnek.

A filmet kifejezetten a rengeteg jól beállított autós jelenetért néztem meg. A közelről vett autók, kiragadott részletek mind lenyűgözőek lettek. Köszönet a kb. 350 embernek, akik a vizuális élményért dolgoztak. Az eredmény szép lett. Látványra nem találtam benne hibát.

A hibái ellenére ez egy szerethető film. Nagyon csalódott voltam, hogy az IMAX terem kong az ürességtől minden nap annak ellenére, hogy mennyit reklámozták. Ennél azért többet érdemel a film. Kellemes családi mozi, ahol a gyerekek és felnőttek is jól szórakoznak. Nem lövik halomra egymást, és nem káromkodnak folyamatosan. Cserébe kapunk egy szép mesét a fiúról, aki szerencsét próbált, és bejött neki.

akció | dráma | kaland

Egy tizenéves "Gran Turismo" játékos játéktudásával megnyerte a Nissan versenyek sorozatát, és már jó úton halad afelé, hogy igazi profi autóversenyzővé váljon. A... több»

4