2022.06.13 22:34 Artemisia Olvasottság: 530x
6

A dínók uralma

Steven Spielberg 1993-as filmklasszikusa azóta is tartó dínólázat indított útjára, a Titanic megjelenéséig a legtöbb bevételt hozó film volt, és máig az Universal legsikeresebb franchise-a. Az eredeti trilógia után 2015-ben új szériát indítottak Chris Pratt és Bryce Dallas Howard nevével fémjelezve, a rendezői székbe pedig Colin Trevorrow ült. A Jurassic World bár cselekményében nem mutatott semmi olyat, amit ne láttunk volna az előző 3 Jurassic Park-filmben, az eredeti trilógia gondolatmenetével szemben, mely szerint az embernek hiba volt istent játszania, és nem irányíthatja 65 millió éves álmából felébresztett teremtményeit, a Jurassic World az együttélés gondolatát pedzegette. Ezzel ígéretes irányt szabott a folytatásoknak. A Bukott Birodalom szintén megosztóra sikeredett; összességében nem lett rossz film, ráadásul nyíltan kimondta a dinoszauruszok természetbe való asszimilálásának, a békés együttélésnek a szükségességét. A Világuralom marketinge pedig -az alcímmel összhangban- arra volt kihegyezve, hogy az őslények újra meghódítják a világot. Ezenkívül a Steven Spielberg-féle Jurassic Park legendás trióját, Sam Neil, Laura Dern és Jeff Goldblum visszahozásával egyesíteni kívánta a teljes franchise-t, valamint Colin Trevorrow ígerete szerint a világ aktuális témáira is reflektálni fog. Egy ilyen epikus lezárás pedig megkoronázhatta volna a trilógiát, azonban az előzetes ígéretek csak részben váltak valóra.

A kezdő képsorok a Bukott Birodalom befejezéséhez hasonlóan az új élethelyzeteket mutatják be a dinoszaurusz és az ember együttéléséről, amelyekhez mindkét fajnak alkalmazkodnia kell: halászhajókat elsüllyesztő Mosasaurus, felhőkarcolón fészkelő Pteranodon, forgalmat megállító Brachioszaurusz, az erdőben kószáló raptorok. Majd találkozunk Owen és Claire párosával, akik egy erdőszéli faházban elvonultan nevelgetik az előző részből ismert klón kislányt, Maisie-t. Közben a gonosz Biosyn vállat elraboltatja a kislányt, és óriás őssáskák kezdik felzabálni a termést, ami világszintű élelmiszerválsággal fenyeget. Owen és Claire Maisie kiszabadítására indulnak, az óriássáskák rejtélyének megoldására pedig összáll a legendás csapat, Alan Grant, Ellie Sattler és Ian Malcolm.

A dínók uralma

Akcióból és kalandokból nincs hiány, a cselekmény változatos helyszíneken zajlik, kontinseken ível át, - földön, vízen, levegőben, jégen és dzsungelben- , a tempóra sem lehet panasz, és új, sosem látott dinoszauruszokkal is bővült a film. Az összhatás mégis elnagyoltnak és felszínesnek hat, ugyanis Colin Trevorrow nem tudta összefogni a sok megkezdett történetszálat és témát. A beígért világuralom, a dinoszauruszok új korszaka teljesen kibontás nélkül marad. A dínók csak mellékszereplőkként vannak jelen - bár van néhány emlékezetes pillanat - de ez sajnos nem az ő filmjük. Jóval nagyobb szerepet kapnak tőlük a sáskák, illetve nagyobb figyelmet fordít Maisie (akinek érdekes klónozásos történetszálát egy nyakatekert szűznemzéses magyarázattal érdektelenné tették), valamint Claire és Owen szülő-gyerek kapcsolatára, családdá kovácsolódására.

Vannak zseniális jelenetek, ilyen például amikor Claire a dzsungel menekül a Giganotosaurus elől, vagy a tollas Pryroraptor színrelépése a jégen, és egy nosztalgikus utalás is történik Dennis Nedry halálára a Dilophosaurussal . De a hasonló jelenetek méltatlanul kevés játékidőt kaptak, és a gyerekrablós-óriássáskás részek vannak túlsúlyban.

Bryce Dallas Howard és Chris Pratt szerelmespárja között a Bukott Birodalomban már egészen jó kémia működött, de most ismét olyan mintha nem igazán tudnának mit kezdeni egymással, bár ez inkább a forgatókönyv, mintsem a színészek hibája.

Az első rész nagy visszatérői által adott nosztalgia érzés nagyon jó, de az első öröm elmúltával csak az látható, hogy Trevorrow hogyan pazarol el 3 ilyen nagyszerű karaktert és színészt. A szerepük ugyanis nem kulcsfontosságú a filmre nézve, ha másokkal lettek volna helyesttesítve az sem lett volna feltűnő. Mintha csak azért lettek volna visszahozva, hogy elcsattanjon a csók, amire 29 évet vártunk.

Tekintve, hogy az alaptéma, az ember-dinoszaurusz együttélés nem lett kellőképpen kibontva, a trilógia lezárása sem lett kerek. Az alapfeltevések jók voltak, a forgatókönyv és rendezés azonban csapnivaló. A Világuralom megmenthette volna a Jurassic World-széria becsületét, de csak a hiányosságait hangsúlyozta ki.

akció | kaland | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

A 2015-ben megjelent Jurassic World egy teljesen új fejezetet nyitott Steven Spielberg által megteremtett kultikus franchise történetében. Négy évvel a Nublar-sziget pusztulása után... több»

6