2024.05.21 19:40 Cash Olvasottság: <100x
0

Ez a történet két tajvani stúdió összefogásával született meg, amelyek később egyesültek is. A Shaw Brothers filmjeitől eltérően nagyobb hangsúlyt fektettek a tradicionális vu-hszia megközelítésre, ami a gyakorlatban a kötéltechnika és a visszafelé forgatott jelenetek sorát jelenti, az emberfeletti képességeket igénylő ugrások soráról nem is beszélve. Dehát ahány ház, annyi szokás. Arrafelé hasonlókat várt a közönség a hősöktől.

A kínai legendák között jó pár szól nagy erejű kardokról – pl. The Sword of Swords – története ezúttal rögtön kettővel kedveskedtek a közönségnek. Az egymásnak feszülésükig bőven van idő, így peregnek az események. Ez jó, mert van karakterépítkezés és valóságábrázolás az adott korból. Túlzásba azért nem estek a téren, elvégre egy mesés elemekkel dúsított kalandfilmbe csöppen bele a néző. Nem nehéz eltalálni, ki erősíti a fény oldalát és ki a sötétét. A kosztümök és az arcfestések egyértelműen megmutatják, kinek kell szurkolni. (Furcsa mód Jüan Ji, a „rosszfiú” emlékezetesebb karakter, mint az ellenpárja. Polly Li-Feng, az évtized kisportolt hölgye viszont méltó ellenfelének bizonyul.)

Hogy mitől „ikerfilm”? Tessék megnézni „A fekete kard” történetét, és rögtön meglesz a válasz. A stúdiók nem hagyták veszni a sikercsinálókat, és egy éven belül egy nagyon hasonló történetben újra összeeresztették őket, minimálisan átírt karakterekkel és sztorival.

2022-ben Tajvanon fesztivált hoztak össze a régi kardos filmképekből, aminek örömére több klasszikus újra kiadtak, feljavított képminőséggel. Mostanra Európába is elért belőlük néhány.

Ez a film „The Bravest Revenge”, az ikerpárja pedig a „The Darkest Sword” címmel, és magyarítással együtt levadászható a „szakoldalakról.” Nem váltják meg a világot, de üdítő szellőt jelentenek a sokkal ismertebb Shaw Brothers áradatban.

akció | kaland

Csao Mutien, a börtönből szökött körözött gyilkos három év után visszatér az őt rács mögé juttató idős rendőr birtokához, hogy végezzen vele. Időközben szert tett egy... több»

0