Filmkritikák

 
2024. 04. 24.
„Ezek a mai fiatalok” – hangzik a felkiáltás, melyet már iróniából mondani is legalább annyira giccses és közhelyes, mint komolyan gondolni. A Hogyan szexeljünk témája viszont kétségkívül ez, vagyis korunk fiataljai, akik egymást nyomasztják bele a szüzességveszejtésbe, a publikus fellációba és a koktélszökőkutaktól való permanens ájulásba. több»
 
2024. 04. 24.
Alex Garland új filmje, a Polgárháború egyszerre empatikus figyelmeztetés és bemutatott középső ujj. Darabjaira hulló politikai rendszerek, holttestek és egy kép az elnök haláláról, íme, ide juthatnak a polarizált társadalmak, ha nem ébredünk időben. De mindeközben mivé válunk mi, és hogyan tudósítanak nekünk az eseményekről? Ragaszkodhatunk-e az etikai határokhoz, ha tényleg az életünk a tét? több»
 
2024. 04. 13.
Meglehetősen atipikus egy 48 éves falusi nő történetét coming-of-age jelzővel illetni, Elene Naveriani harmadik nagyjátékfilmje mégis arról szól, hogy sosem késő a múlt traumáit magunk mögött hagyva új alapokra helyezni addig biztosnak vélt identitásunkat. több»
 
2024. 04. 09.
Csáki László hosszú éveken keresztül készült debütáló rendezése üde színfolt a magyar filmes palettán, amely minden aspektusában közel kerül ahhoz, hogy mesterműként emlegethessük. A nosztalgia, a remek poénok és az izgalmas filmforma ellenére azonban ehhez valami mégiscsak hiányzik. Lehet egy mozi túl tökéletes? több»
 
2024. 04. 09.
A családunkban meglévő kibeszéletlen sérelmek életeket tudnak kényszerpályára téríteni. Ezt a súlyos állítást járja körbe váratlan hangütéssel a Lefkovicsék gyászolnak. több»
 
2024. 03. 25.
Christian Petzold új filmjében, a Tűzvörös égboltban egy középszerű író szeretné megírni a nagy művét, csakhogy ehhez minden hiányzik belőle: az odafigyelés, az empátia és a tehetség is. Még az sem érdekli, hogy körülötte hamarosan lángra kap a világ. több»

78 Vaskarom  (2023)

 
2024. 03. 21.
A Vaskarom eleinte sokkal többet ígér a szokásos életrajzi film/igaz történet paneleknél, hogy aztán végül a pankráció ejtette testi-lelki sebekben elveszve alig tárjon fel valamit szereplőiből és viszonyaikból. több»
 
2024. 03. 16.
A legújabb, grandiózus hazai kurzusfilm az 1848-as forradalom hőseinek emel szobrot. Nagyszabású díszletek, tolakodó zene, csúcsra járatott heroizálás: az eredmény egy újabb, nem éppen korszerű történelmi mű. több»
 
2024. 03. 13.
Hajdu Szabolcs filmre vitte lakásszínház-trilógiájának második darabját is, ami egyszerre nyomasztóan valóságos, keserűen bölcs, mégis hétköznapi és abszurd élethelyzeteken keresztül mutatja meg a kapuzárási pánikban zátonyra futó párkapcsolatok dinamikáját. több»
 
2024. 03. 07.
Súlyos terhet vállal magára, aki akkora kultuszregény megfilmesítésébe fog, mint a Dűne. Villeneuve feldolgozásán, különösen a második részen azonban még a vártnál is nagyobb teher nyugszik. több»