Az év legnagyobb akció-vígjátéka és még 7 film, amit CSAK a mozikban láthatsz a héten (17. hét, 2024)

Ezen a héten két nagy filmklasszikus is újra a mozikba kerül, de nem csak miattuk érdemes jegyet váltani. Jön az év egyik legnagyobb akció-vígjátéka, A kaszkadőr is, de jön dokumentumfilm, életrajzi dráma és egy új horrorfilm is.

Az egyik filmklasszikus az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, vagyis a régész-kalandor harmadik kalandja, amely az első kettőhöz hasonlóan most újra a mozikba kerül. Ebben Indie az apjával közösen a Szent Grál nyomába ered.

A másik legendás film pedig, amelyre van lehetőségünk jegyet váltani, a Pokoli torony 1974-ből. A katasztrófafilm egy felhőkarcolóban játszódik, amelyben tűz üt ki és a bent rekedteknek nincs menekülőútja. A filmben olyan legendák szerepelnek, mint Paul Newman, Faye Dunaway, Fred Astaire vagy Steve McQueen.

Az év egyik nagy akció-vígjátéka lehet A kaszkadőr Ryan Gosling és Emily Blunt főszereplésével. Ebben egy kiöregedett kaszkadőr új esélyt kap egy filmben, de közben az őt egykor leváltó ifjú titán is felbukkan – hogy aztán eltűnjön. Hősünk pedig egy fura összeesküvés közepébe csöppen.

A Milli Vanilli: Az évszázad botránya egy zenés életrajzi dráma, amely a ’80-as évek egyik legnagyobb botrányát dolgozza fel: a Milli Vanilli duó hatalmas sikert aratott, még Grammy-díjat is nyertek. Épp csak az volt a gond, hogy valójában a duót alkotó Rob és Fab helyett mások énekeltek.

A boldogság ügynöke egy nagyon érdekes dokumentumfilm Bhutánról. Itt ugyanis létező szakma az emberek boldogságának felmérését végző ügynöké, aki rendszeresen vizsgálja a lakosság boldogságát, hogy megállapítsák a bruttó nemzeti boldogság mértékét. Egy ilyen ügynök útját mutatja be a film.

Szintén a dokumentumfilmek táborát erősíti az Anselm, amely a német művész, Anselm Kiefer életét mutatja be, aki a második világháború vége előtt született és annak utóhatásai közepette nőtt fel. A film nem csak az életét, de a különleges alkotói tevékenységét is egyedi módon mutatja meg.

A Végtelen rozsmezők a Franco-diktatúra idején játszódik, a főhőse pedig Maria, aki szülés közbeni segítségnyújtásból él. Abban a rendszerben tiltott volt az abortusz, de Maria ismeri a módját, hogyan lehet azt magvak segítségével előidézni. Amikor egy fiatal lány nem kívánt terhessége miatt megkeresi őt, nagy bajba keverednek.

Végül pedig egy horrorfilm, Az elátkozott Queen Mary, amely a legendás luxushajón játszódik. Egy fotós házaspár és kisfiuk szállnak fel az immár hotelként horgonyzó hajóra, amelynek rengeteg sötét titok lapul a múltjában. És ezek mind életre is kelnek, ahogy a család megérkezik.

#8

dráma | horror | misztikus

Mozikban

A fotós házaspár, Anne és Patrick Caulder titokzatos események láncolatát indítja el, amikor kisfiukkal, Lukasszal felszállnak a híres és történelmi Queen Mary... több»

Egy fiatal pár és gyerekük látogat el a hotelhajóként egy kikötőben horgonyzó Queen Mary óceánjáró fedélzetére. Megjelenésük megmagyarázhatatlan események sorozatát szabadítja el. Miközben a terror uralkodik el a hajón, egyre inkább úgy tűnik, az események összefüggésben állnak egy 1938-as tragédiával, amikor az óceánjárón egy szilveszteri partin véres gyilkosságok történtek. A legendás hajó sötét titkai halálos veszélyt jelentenek a látogatóba érkező turistákra.
#7

66 Végtelen rozsmezők  (2023)

(1) (2)

dráma

Mozikban

1971-ben, Arousa szigetén, a Franco-diktatúra idején María halászatból és szülés közbeni segítségnyújtásból tartja fenn magát. Amikor egy fiatal lány akaratlanul teherbe... több»

Illa de Arousa, 1971, a Franco-diktatúra idején. María halászattal keresi a kenyerét, és a falubeli nőknek segít a szülésnél. Amikor egy fiatal lány véletlenül teherbe esik, María segítségét kéri, aki tudja, hogyan lehet a rozskalászon található fekete mag főzetével abortuszt végezni. A magzat elhajtása illegális a fasiszta rendszerben: a kockázat óriási, és minden érintett nő veszélybe kerül. María menekülni kényszerül, és veszélyes útra indul. Jól tudja, hogy a túlélés a tét.
#6

65 Anselm  (2023)

(1) (3)

dokumentum

Két hónappal Hitler bukása előtt született Anselm Kiefer, a neves német művész, aki hazája romjai között nőtt fel. A német nemzeti mítoszok iránti érdeklődése nyilvánvaló... több»

Hitler bukása előtt két hónappal született Anselm Kiefer, az ünnepelt német művész, aki hazája romjai között nőtt fel. Németország nemzeti mítoszai iránti vonzalmát a múlt és a jelen összefonódásában érjük tetten, ahogy ezzel párhuzamosan Wim Wenders dokumentumfilmjében a film és a képzőművészet közötti határvonal is elmosódik. A II. világháború apokaliptikus hatású pusztítása még mindig lenyűgözi Kiefert, Wenders pedig mára már szokatlan módon, nagyszabású 3D-s technikával engedi megközelíteni a művészt legintimebb perceiben: hatalmas szoborszerű festményeit lángvágóval hasítja, és olvadt ólommal fröcsköli le. A mellette álló asszisztens pedig egy vízsugárral áll mindenre felkészülve.
#5

87 A boldogság ügynöke  (2024)

(1) (2)

dokumentum

Mozikban

Bhután, amely a Himalája utolsó buddhista birodalmaként ismert, mindössze 700 000 fős lakossággal rendelkezik. Földrajzi és politikai elzártsága miatt az ország csak nemrég... több»

A Himalája utolsó buddhista királyságaként ismert Bhután mindössze 700 000 embert számlál, apró ország földrajzi és politikai elszigeteltsége miatt csak az elmúlt pár évtizedben kezdett modernizálódni. Világszerte ismert, hogy Bhutánban boldogságban mérik a GDP-t: működik a Boldogság Minisztérium, ahol boldogság-ügynökök dolgoznak, akik felmérik a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki a fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogság indexét”. Ez az ideológia Bruttó Nemzeti Boldogság (Gross National Happiness) néven vált ismertté, a buddhista filozófia és a közgazdaságtan értékeit ötvözi. Bhután alternatív társadalmi modelljét óriási érdeklődés övezi napjaink felgyorsult, elidegenedett, urbanista társadalmainak körében. A dokumentumfilmes csapat két, negyvenes éveiben járó boldogság-ügynököt követ, akik évente kétszer másfél hónapot töltenek úton, kérdőíveikkel házról-házra járják az elszigetelt falvakat a Himalájában. A filmesek arra vállalkoznak, hogy intim betekintést nyújtsanak a bhutániak hétköznapjaiba és vágyaiba, továbbá arra az univerzális kérdésre keresik a választ, hogy valóban mérhető-e a boldogság. A Bruttó Nemzeti Boldogság szívmelengető utazást ígér egy titokzatos, meseszerű világba, mely szöges ellentéte a fogyasztás és vágyak által dominált társadalmi berendezkedésnek.
#4

dráma | életrajzi | zenés

Mozikban

Frank Farian (Matthias Schweighöfer) zenei producer legújabb zseniális ötletén dolgozik. Ennek érdekében felbéreli az eddig teljesen ismeretlen és nagyrészt le nem írt... több»

A Boney M. a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb és legmenőbb popzenekara volt. Frank Farian, az együttes zenei producere mégsem boldog, mert Amerikát nem sikerült meghódítaniuk. Ezért egy új projektben kezd gondolkodni, egy kétfős fiúbandával, akiket nem a tehetségükkel, hanem marketinggel akar a csúcsra juttatni. Pilatus és Morvan két tehetséges táncos a nyolcvanas években, akik éhezik a sikert és csillogást. Farian segítségével az évtized legnagyobb popszenzációivá válnak. Megszületett a tiniszenzáció Milli Vanilli. Négy világslágerükkel felültek a popzene trónjára, a Girl You Know It’s True, a Baby Don’t Forget My Number, a Blame It on the Rain és a Girl I’m Gonna Miss You világslágerek. Pilatus az új Elvisnek nevezte magát és tehetségesebbnek tartották magukat, mint Bob Dylan és a Beatles. Ám a zeneszakma és a rajongók nem is sejtették, hogy a duó nem maga énekel, csak tátognak a dalokra. Egy tévében élőben közvetített koncerten aztán egyszer csak leállt a playback… és a helyzetük tarthatatlanná vált. Kirobbanóban volt az évszázad zenei botránya.
#3

41 A kaszkadőr  (2024)

(15) (7)

akció | dráma | vígjáték

Mozikban

Colt Seavers (Ryan Gosling) egy kaszkadőr a balesete után új esélyt kap, amikor visszahívják egy filmes projekthez. Itt találkozik egy korábbi munkatársával (Aaron Taylor-Johnson),... több»

Hősünk kaszkadőr, és mint mindenkit a kaszkadőrközösségben, őt is felrobbantják, lelövik, elütik, kidobják ablakokon és leejtik magas helyekről, a mi szórakoztatásunkra. És most, frissen felépülve egy balesetből, ami kis híján véget vetett a karrierjének, a munkásosztály hősének meg kell találnia egy eltűnt filmsztárt, ki kell bogoznia egy összeesküvést, és meg kell próbálnia visszanyerni élete szerelmét, miközben a napi melóját is el kell végeznie. Mégis, mi ne ütne ki balul?
#2

85 Pokoli torony  (1974)

(6) (27)

akció | dráma | katasztrófafilm | thriller

San Franciscóban a világ legmagasabb felhõkarcolóját annak 135. emeletén tartott ünnepséggel avatják fel. A pusztító szerencsétlenség akkor kezdõdik, amikor a biztonsági... több»

San Franciscóban a világ legmagasabb felhõkarcolóját annak 135. emeletén tartott ünnepséggel avatják fel. A pusztító szerencsétlenség akkor kezdõdik, amikor a biztonsági berendezésekkel hiányosan ellátott magas épület 87. emeletén tûz üt ki, ami lehetetlenné teszi a vendégek távozását. Ekkor kezdõdik a drámai mentõakció.
#1

akció | kaland

Disney+ | SkyShowtime | TV-ben (SuperTV2, csütörtök 01:33)

Archeológiát tanít Indiana Jones. Felkeresi egy műgyűjtő, aki azt szeretné, ha Jones professzor megkeresné neki a Szent Grált. Egy tudós már eltűnt, amikor az ereklye után... több»

Archeológiát tanít Indiana Jones. Felkeresi egy műgyűjtő, aki azt szeretné, ha Jones professzor megkeresné neki a Szent Grált. Egy tudós már eltűnt, amikor az ereklye után kutatott: Jones apja. Indy az apja jegyzeteit felhasználva vág neki a kalandos útnak: először Velencébe, onnan Berlinbe, majd tovább a Közel-Keletre, a Szentföldre. A fenyegető veszéllyel nem egyedül kell szembenéznie, hiszen Velencében találkozik dr. Elsa Schneiderrel, aki elkíséri további útjaira.