2024.05.02 15:19 Tonyka Olvasottság: <100x
0

Tökéletesen komponált látnivaló

Megvallom, fiatalságom idején láttam a 80-as években sikert arató sorozatot. A neveken kívül, amik amolyan szállóigeként szolgáltak a suliban, nem igazán emlékeztem pontosan az egész történetre. Nézzük, hogy több mint 40 év változással a hátam mögött hogyan láttam és értékeltem az újrázást. Két szóban összefoglalva, nagyon jól.

Remek képi világ, remek színészi teljesítmények, és nem utolsó sorban egy magával ragadó történet. Ezek összessége garantálja a remek szórAkozást. Európai emberként könnyű elmerülni a számunkra misztikus és megmagyarázhatatlan Japán világban. Segítenek is ebben a kosztümök, a remek operatőri munka.

Tökéletesen komponált látnivaló

Ha éppen normál tempóban csordogál a történet, akkor bizony van mit figyelgetnünk. Felfedezzük a szokásokat, a hierarchiai rendszert, szívesen nézzünk bármit ebből a titokzatos világból. A sebesség változó, hol van időnk az apróságokra, hol hirtelen gyorsítunk a nyugodt tempón, hogy aztán ismét visszalassuljunk a következő részben. A színészi játék briliáns, Hiroyuki Sanada, Tadanobu Asano, Anna Sawai elképesztően jól játszanak. Mondjuk tulajdonképpen ez érvényes szinte mindenkire. Mindent megkapunk, amit egy ilyen sorozattól el lehet várni. Könnyedén azonosulunk érzelmileg, hisz klasszikus jól működő mechanizmusok vonják be a nézőt. Van itt hazafiasság, vallás, politikai játszmák, árulás, gyilkosság, önfeláldozás, hűség, romantika, harc, cselszövés, fordulatok, múltbéli teher, drámák, tragédiák, szóval tényleg mindenből kapunk. A lezárás szintén zseniális, egyedül hagynak minket az elhúzott kétséggel. Bár én úgy éreztem, hogy bizony Toranaga amennyire elutasítja az egészet, csak egy stratégia, és pont az ellenkezője az igazság. Habár nem válaszolják ezt meg szándékosan egyértelműen, én így zártam le magamban. Senki ne számítson őrült pörgésre, mindennek megadják a módját, ahogy annak a bizonyos teának, amit nem öntünk csak úgy ki. Csodás utazás volt, élveztem minden kockáját. Talán a sebesség, ami néha hiányzott, de semmi egyéb, és tulajdonképpen ez sem hiba, kell hozzá, hogy átszellemüljünk.

38 A sógun  (2024)

dráma | kaland | történelmi

A sógun James Clavell bestseller regényének eredeti adaptációja, melyet Rachel Kondo és Justin Marks készített. A 10 epizódos minisorozat az 1600-as évek Japánjában játszódik,... több»

0