2024.05.01 22:55 Dorkateo Olvasottság: <100x
0

Etnikai film a sarkköri nomád számi (lapp) népről

A trhiller műfaj megtévesztő, mert talán skandináv krimire asszociál miatta a néző. Inkább néplélektani drámának, etnikai filmnek titulálnám.

A számik (lappok) Skandinávia 4 országában szétszórtan élnek, nagyjából 80 ezres lélekszámban. Európa utolsó vándorló nomádjainak számítanak, bár már házakban élnek, de a téli és nyári szállásuk váltakozik. Rénszarvastartással foglalkoznak, amihez állami támogatást kapnak, ahogy Európában sok mezőgazdasági tevékenységhez szokás ilyet adni. Ennek ellenére sem túl kifizetődő a munkájuk.

Etnikai film a sarkköri nomád számi (lapp) népről

A film Svédországban készült, de írója és rendezője két számi származású fiatal nő, akik cameo szerepben feltűnnek a discojelenetben is. Legfőbb céljuk volt bemutatni fogyóban levő népük tragédiáját. Hasonlíthatjuk ezt az amerikai indián őslakosok kiszorításához saját élőhelyükről. A korábbi évtizedekben tiltották a számi nyelv használatát, az utóbbi években mutat újra növekvő tendenciát. Etnikai iskolába küldték a gyerekeket, ahol a helyes viselkedésre és kultúrára szoktatták őket. Erről árulkodnak az iskolai jelenetek a filmben.

Az állattartás kényelmetlenséget okoz a svédeknek, nem tudnak bányát nyitni a legelőkön, korlátozzák a halászati jogokat, helyet biztosítva rénszarvasoknak. Gyakran az autóutakra tévednek az állatok, ahogy ez megszokott pl. az én megyémben, Baranyában is, ahol mindennapos vidéken a vad az utakon.

A film megtörtént esetet dolgoz fel, valaki folyamatosan gyilkolja a réneket, hogy kárt okozzon a számiknak és persze, hogy ingyen húshoz jusson. A helyi hatóságok azonban nem tesznek semmit az ügyben 20 év alatt sem, a nyilvánvaló nyomok ellenére sem. Ellentét feszül a kis létszámú számi etnikum felé, s amikor címlapra kerül a sztori, megfenyegetik a vezetőket, és ez megosztottá teszi a nemzetséget.

A filmet érdemes eredeti számi nyelven nézni, felirattal, a Netflixen, ezúton is nagy dicséret nekik, hogy végre valódi értéket is képernyőre tesznek. Az alkotásról több nyugati média is beszámolt, én a New York Times cikkét olvastam el.

Hallható a számik joika nevű torokének típusú dala is, amik szövegét személyeknek, róluk írják.

A színészek kiválóak, még a főszereplőt gyerekkorában alakító kislány játéka is kiváló. Nagy fordulatot persze ne várjunk, nem is dolga egy ilyen típusú filmnek ez. Gyönyörű tájakat, valódi életszagú sarkköri miliőt, sarki fénnyel tarkítva annál inkább. Ez a film talán nem annyira érdekes, mint egy krimi, de annál inkább értékes.

50 Lopás  (2024)

dráma | thriller

Egy fiatal nő küzdelme őslakos örökségének megvédéséért egy olyan világban, ahol az idegengyűlölet egyre erősödik, az éghajlatváltozás veszélyezteti a... több»

0