12 hollywoodi haláleset, melyeket máig rejtély övez

Prince 2016-ban csatlakozott a rejtélyes hollywoodi halottak komor közösségéhez, és nem csak zenei teljesítménye miatt marad örökre emlékezetes, hanem a tragikus végét övező titokzatos kérdések miatt is.

Szülővárosának ügyészei annak idején bejelentették, hogy senkit sem fognak megvádolni 2016. április 21-i halálával kapcsolatban, mert nem találtak bizonyítékot arra, hogyan jutott az opioidhoz, amely véletlen (?) túladagolásban végzett vele. A két évig tartó nyomozás arra a következtetésre jutott, hogy Prince azt hitte, hogy a Vicodin nevű közönséges fájdalomcsillapítót szedi, amikor - tudta nélkül - halálos fentanilt tartalmazott. A hatóságok azonban nem tudták megmondani, hogyan jutott Prince a tablettákhoz, amelyek megölték.  

Bár az évek során számos híresség halála sokkolt és gyászolt milliókat, csak viszonylag kevésről maradt hivatalosan homályban, hogy ki, mit és miért. Íme néhány:

Az Egyesült Államok történetének egyik leghíresebb kihűlt ügye: a 22 éves Elizabeth Shortot meztelenül találták meg egy üres Los Angeles-i telken, derékban kettévágott, vértől megfosztott és pózoló testtel. Az arcát fültől fülig megvágták, és a nyomozók később bizonyítékot találtak arra, hogy megkötözték. Short, a feltörekvő színésznő borzalmas halála volt az, ami a hírességek közé repítette, és ikonikus nevet adott neki: Fekete Dália. Gyilkossága több mint hat évtizeddel később is megoldatlan maradt.
#11
Brittany Murphy

Brittany Murphy

szül. 1977. 11. 10. - elhunyt 2009. 12. 20.
Atlanta, Georgia Állam, Amerikai Egyesült Államok
Brittany Anne Bertolotti 1977. november 10-én született Atlantában, Georgia államban. Apja maffiakapcsolatai miatt a lány nevét Murphyre változtatták édesanyja után, nehogy a hírhedt név akadályozza lányát karrierjében. Már 9 évesen a helyi színházban játszott, majd 13 évesen jó néhány reklámfilmben is szerepet kapott. Később... több»
A színésznő 2009 decemberében kórházba került, ahol egy influenzaszerű megbetegedésben hunyt el. A halál hivatalos okaként tüdőgyulladást és vérszegénységet, valamint kábítószer-túladagolást jelöltek meg. Egy forgatáson korábban baktériumfertőzést szedett össze, amelyre különböző gyógyszereket szedett, ezek állítólag tovább gyengítették a szervezetét. Mindezek fényében a hivatalos indoklás akár még hihető is. Csakhogy a dolgot az teszi igazán furcsává, hogy férje, Simon Monjack alig néhány hónappal a színésznő halála után kísértetiesen hasonló körülmények között hunyt el. Sok szomorú esetet láthattunk rá, hogy Hollywood megrág és kiköp egy tehetséges színészt, aki a sok visszautasítás és csalódás okozta fájdalom elől végül vagy az alkoholba, vagy a drogokba menekül. Még rosszabb esetben mindkettőbe. Brittany Murphy esetében is felmerült, hogy a halála előtt már hanyatló karrierje közrejátszhatott az állapota romlásában is, de a gyógyszerfüggést állítólag mégsem ez váltotta ki nála. Hanem a férje, Simon Monjack. A férfi hírhedt volt arról, hogy mentálisan labilis, megrögzött hazudozó és rendszeresen keresett fel orvosokat, hogy vélt vagy valós betegségeire vényköteles gyógyszereket szerezzen. Nem kizárt, hogy feleségét is belerántotta ebbe az őrületbe. Ezt támasztja alá az is, hogy a színésznő szervezetében a halála után acetaminofen, hidrokodon, klórfeniramin, és L-metamfetamin nyomokat találtak, amelyek számos gyógyszerben megtalálhatók. Bár nem illegálisak, de együttes használatuk súlyos következményekkel járhat.
#10
William Desmond Taylor

William Desmond Taylor

szül. 1872. 04. 26. - elhunyt 1922. 02. 01.
Carlow, Írország
William Desmond Taylor Carlowban, Írországban született 1872-ben. 1890 körül érkezett az USA-ba, ahol színpadi színészként, mérnökként, régiségkereskedőként és aranybányászként is dolgozott. Színészként 1912-ben lépett be a némafilmiparba; legnevezetesebb filmje színészként az Alvarez kapitány (1914) volt a Vitagraph... több»
William Desmond Taylor némafilmek tucatjait rendezte, amikor a rendőrség rátalált a 49 éves férfira, aki Los Angeles-i bungalója nappalijának padlóján feküdt, hátában egy golyóval - írja a History. Halála után állítólag Taylor otthonában megtalálták Mary Miles Minter, némafilmjeinek fiatal sztárja számára írt szerelmes levelét. Minter később beismerte, hogy ő és édesanyja, Charlotte Shelby Taylor otthonában voltak a gyilkosság éjszakáján - írja a History. A Taylor meggyilkolásához használt fegyver pedig megegyezett azzal, amellyel Minter korábban egyszer már megpróbálta lelőni magát. Az ügyben, amely máig megoldatlan maradt, nem került sor vádemelésre.
#9
Jack Nance

Jack Nance

szül. 1943. 12. 21. - elhunyt 1996. 12. 30.
Boston, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok
Marvin John Nance 1943. december 21-én született Bostonban. Dallasban nőtt fel, s gyerekszínészként az Egyesült Államok több államában is fellépett. A Dallas South Oak Cliff High Schoolban érettségizett és nyolc éven keresztül az American Conservatory Theaternek volt a tagja. A ’70-es évek elején találkozott David Lynch rendezővel,... több»
A kultikus Twin Peaks sztárja december 29-én délután találkozott a barátaival egy kávézóban a kaliforniai South Pasadenában - meséli a People. Egy zúzódás volt a szemén. "Leszidtam egy kölyköt" - mondta, ahogy Catherine Case színésznő később visszaemlékezett - "Azt hiszem, azt kaptam, amit megérdemeltem". Case férje, Leo Bulgarini forgatókönyvíró másnap holtan találta Nance-t a lakása padlóján. A hatóságok később megállapították, hogy Nance tompa tárgy okozta fejsérülést szenvedett, és előző nap egy fánkboltban összeverekedett két férfival, és ütést kapott a fejére.
#8
David Carradine

David Carradine

szül. 1936. 12. 08. - elhunyt 2009. 06. 03.
Hollywood, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
David Carradine (születési nevén John Arthur Carradine) 1936-ban született Hollywoodban. Színész, harcművész és zenész, rendező. Elég intenzív életet élt, számtalan filmben szerepelt, ötször nősült, többször volt problémája pszichoaktív szerek használata miatt, és halála is egy szerencsétlen baleset miatt következett be... több»
A thaiföldi rendőrség megtalálta David Carradine-t, a színészt és harcművészt, aki mindkét Kill Bill-filmben szerepelt, meztelenül és felakasztva bangkoki szállodai szobájának szekrényében - közölték a hatóságok a BBC-vel. A 72 éves férfi azért tartózkodott Thaiföldön, hogy legújabb filmjén dolgozzon - mondta egy menedzsere. A magánboncolás megállapította, hogy Carradine fulladásos halált halt, ami kizárja az öngyilkosságot, de nyitva hagyja a baleseti halál lehetőségét - írja a Hollywood Reporter. Özvegye 2011-ben indított egy jogtalan halálesetet okozó pert a film mögött álló cég ellen, azt állítva, hogy egy asszisztensnek kellett volna segítenie Carradine-nak eligazodni a városban, de a rendőrség által a holttest megtalálását megelőző este az asszisztens magára hagyta a színészt.
#7
Bob Crane

Bob Crane

szül. 1928. 07. 13. - elhunyt 1978. 06. 29.
Waterbury, Connecticut, Egyesült Államok
Gyerekkorát Stamfordban töltötte. Már ekkor elkezdett dobolni és több iskolai valamint szimfonikus zenekar tagja volt. 1948-ban érettségizett a Stamford High School-ban. Még ugyanebben az évben a Connecticut hadsereg nemzeti őrségébe állt és két év múlva szerelt le. 1949-ben összeházasodott Anne Terziannal, akivel három gyermekük... több»
Bob Crane-t, a Hogan hősei című televíziós vígjáték sztárját 49 éves korában találták halálra verve Phoenix környéki lakásában, egy elektromos vezetékkel a torka körül. A rendőrség megállapította, hogy Crane pornófilmeket forgatott és fényképezett, és valószínűleg egy kameraállvánnyal verték el. Azt gyanították, hogy barátja, John Carpenter ölte meg, de DNS bizonyíték nem állt rendelkezésre. Crane legidősebb fia, Robert Crane könyvet írt apja haláláról.
#6
Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

szül. 1926. 06. 01. - elhunyt 1962. 08. 05.
Los Angeles, Kalifornia, U.S.
Marylin Monroe 1926. június 1-jén született Los Angelesben Norma Jeane Mortenson néven, majd Norma Jeane Bakerként lett bejegyezve édesanyja férje után. A mentálisan gyenge anyjától hamar árvaházba került, majd különböző nevelőszülőknél nevelkedik. Gyermekként többször is zaklatták szexualisan. Tizenhat évesen ment férjhez... több»
Gyönyörű, elbűvölő és halálraítélt. Hollywood legélénkebb sztárja mindössze 36 évesen hirtelen elhunyt. Holtan találták az ágyában 1962. augusztus 5-én, Los Angeles-i otthonában, nyilvánvalóan barbiturát-túladagolás következtében.Halálát hivatalosan valószínűsíthetően öngyilkosságnak nyilvánították: Kómába esett, miután túl sok altatót vett be. Sok rajongó azonban úgy vélte, hogy nem véletlen túladagolásról lehetett szó. Ráadásul a halálával kapcsolatos összeesküvés-elméletek sosem oszlottak el teljesen. Sokan a mai napig hajlandóak azt hinni, hogy meggyilkolták, és hogy a Kennedy családnak köze lehetett hozzá, mivel állítólag viszonya volt Kennedy elnökkel és testvérével, Robert Kennedyvel is. A halottkém annak idején úgy döntött, hogy túl sok barbiturát volt a színésznő szervezetében ahhoz, hogy baleset lehetett volna. Korábban is túladagolta magát, és erős hangulatingadozásoktól szenvedett. A Los Angeles megyei kerületi ügyészség 1982-ben felülvizsgálta az ügyet, de nem talált bizonyítékot egyik elmélet alátámasztására sem, és támogatta az eredeti vizsgálat megállapításait.  
#5
Natalie Wood

Natalie Wood

szül. 1938. 07. 20. - elhunyt 1981. 11. 29.
San Francisco, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Natalie Wood 1938. július 20-án született San Francisco-ban, mint Natalia Nikolaevna Zakharenko. Szülei Maria Stepanovna (Zudilova) és Nikolai Stepanovich Zakharenko, orosz bevándorlók voltak, akik alig érthetően beszélték csak az angol nyelvet. Miután megkapták az amerikai állampolgárságot a családnevüket Gurdinra változtatták.... több»
Harminchat évvel azután, hogy Natalie Wood a kaliforniai Catalina-sziget partjainál vízbe fulladt, a Los Angeles megyei seriff újraindította a színésznő rejtélyes halálával kapcsolatos nyomozást. Az akkori férj, Robert Wagner most már gyanúsítottként szerepelt, Wood ügye azonban továbbra is egyike azon hírességek haláleseteinek, amelyeket még mindig gyanú övez, legalábbis egyes nyomozók körében.1981. november 29-én a gyereksztárból Oscar-díjra jelölt színésznő eltűnt a jachtjáról olyan körülmények között, amelyek a legjobb esetben is homályosak maradtak. Órákkal később megtalálták a holttestét, amely egy flanel hálóingben, piros pehelykabátban és kék zokniban úszott a Csendes-óceánban, mintegy egy mérföldre a jachtjától, a sziget Blue Cavern Point nevű pontjánál. Halálát akkor baleseti fulladásnak minősítették. A Los Angeles megyei seriff hivatal azonban 2011-ben újranyitotta az ügyet; a következő évben a halotti bizonyítványában a halál okát "fulladás és egyéb meghatározatlan tényezők" -re módosították.
#4
Bobbi Kristina Brown

Bobbi Kristina Brown

szül. 1993. 03. 04. - elhunyt 2015. 07. 26.
Livingston, New Jersey, USA
A néhai legendás Whitney Houston lánya 2015. július 26-án halt meg egy atlantai hospice-ban, közel hat hónappal azután, hogy eszméletlenül találtak rá georgiai otthonában. Huszonkét éves volt. Soha nem tért magához, hogy megmagyarázza, mi történt, mielőtt arccal lefelé és eszméletlenül találtak rá a fürdőkádjában Atlanta külvárosában.Több mint egy évvel később hozták nyilvánosságra a boncolási eredményeket: Többféle kábítószer és a vízbe merülés halálos kombinációjába halt bele. Az orvosszakértő azonban nem tudta megmondani, hogy a halála szándékos vagy véletlen volt-e, így "meghatározatlan" halálesetnek nyilvánították. Bár a családja akkoriban a barátját gyanúsította, senkit sem vádoltak meg a halálával kapcsolatban.
#3
The Notorious B.I.G.

The Notorious B.I.G.

szül. 1972. 05. 21. - elhunyt 1997. 03. 09.
St Mary's Hospital, New York, Egyesült Államok
Christopher George Latore Wallace, művésznevén The Notorious B.I.G. 1972. május 21-én született New Yorkban, az Egyesült Államokban. Voletta Wallace óvónő és George Latore hegesztő gyermekeként látta meg a napvilágot. Gyermekkorát Brooklynban töltötte. Kétéves volt, amikor az apja elhagyta a családot. A Big becenevet gyerekkorában... több»
Alig hat hónappal Shakur meggyilkolása után, 1997. március 9-én Los Angelesben egy másik sztárrapperre, Wallace-ra több lövést adtak le, amikor egy buliból távozott. Egy órával később meghalt. 24 éves volt. Az ő gyilkossága is megoldatlan maradt.
#2
Tupac Shakur

Tupac Shakur

szül. 1971. 06. 16. - elhunyt 1996. 09. 13.
Kelet-Harlem, New York, Egyesült Államok
Édesanyja várandós volt fiával, amikor 7 hónapot ült egy börtönben garázdaságért. Fiát fekete párducnak becézte, és keményen megtaította arra, hogyan védheti meg magát a rendőrökkel szemben. Tupac édesapja William Garland volt, aki nem vállalta az apaságot. Az énekes-színész apja kilétéről csak felnőtt korában... több»
A hip-hop sztár egy Las Vegas-i klubkoncertre tartó autóban ült, amikor 1996. szeptember 7-én egy autós lövöldözés során négy lövés érte. Hat nappal később, szeptember 13-án halt meg egy helyi kórházban. 25 éves volt. A gyilkossága máig megoldatlan. 
#1
Dolores O'Riordan

Dolores O'Riordan

szül. 1971. 09. 06. - elhunyt 2018. 01. 15.
Ballybricken, Co. Limerick, Írország
Dolores Mary Eileen O'Riordan 1971. szeptember 6-án született Ballybrickenben, egy Limericktől 8 mérföldre fekvő településen. Szülei Eileen és Terrance. Terrance egy motorbaleset miatt kerekesszékben ült. Dolores volt a legfiatalabb a hét gyermek közül, és a két lány közül az egyik. A nyolcvanas évek végén Dolores találkozott... több»
A The Cranberries ír alt-rock zenekar énekesnője 2018. január 15-én, 46 éves korában váratlanul elhunyt egy londoni hotelszobában, ahol épp felvételeket készített. Halálát "megmagyarázhatatlannak", de nem gyanúsnak minősítették. A halottkém nem döntött a halál hivatalos okáról.