A 15 legjobb japán horrorfilmtől neked is álmatlan éjszakáid lesznek

Nyugaton sokak számára a "J-horror" kifejezés az elhagyott kutakból kimászó hosszú hajú kislányok képét idézi. És ez nem tévedés - a 90-es évek végén és a 00-as évek elején a J-horror őrület, amelynek élén Hideo Nakata instant klasszikusa, a A kör (1998) állt, valóban a japán filmtörténet legemlékezetesebb horrorfilmjeit hozta létre.

De ahogy az egy olyan országtól, ahol a világ egyik legrégebbi és legnagyobb filmipara működik, elvárható, a japán filmkészítők azóta használják ki saját tudatalatti félelmeiket és a "kaidan" (szó szerint "furcsa történetek") néven ismert ősi műfajt, amióta a filmkamerák először megérkeztek ebbe az egykor elszigetelt szigetországba. A japán horror elhúzza a vékony függönyt az élők és a holtak világa közül, bosszúszomjas szellemeket és high-tech démonokat idéz meg az őrület, a mutáció és a halál transzgresszív történeteiben. Íme, az évtizedeken átívelő válogatásunk Japán legjobb filmjeiből.

#15

73 A kör  (1998)

(14) (14)

horror | misztikus

Reiko, a riporter unokahúga halála után hall először egy olyan videokazetta létezéséről, amelyet ha az ember megnéz, pontosan rá egy hétre meghal. Először nem hisz a... több»

A film, amely elindította a J-horror őrületet a '90-es évek végén és a '00-es évek elején - nem is beszélve a folytatások és remake-ek sorozatáról, amely a mai napig tart - Hideo Nakata A körje meglepően tartós koncepciónak bizonyult. Ez annak ellenére igaz, hogy az 1998-as eredeti filmben a technológia által vezérelt előzmény egy VHS-szalag és vezetékes telefonok voltak (ha láttad az amerikai remake-et, ismered a történetet). Egyszerűen fogalmazva, egy kísértetjárta felvétel kering odakint. És ha megnézed, kapsz egy hívást, amiben közlik veled, hogy hét napon belül meg fogsz halni. A horog elegáns egyszerűségét egy nyugtalanító belső mitológia és a kabuki színésznő, Rie Inoo idegesítő fizikai teljesítménye támasztja alá, aki a film görcsös, jóllakott szellemét, Sadakót alakítja kicsi, de emlékezetes szerepben.
#14

87 Perfect Blue  (1997)

(7) (2)

animáció | horror | misztikus | thriller

A Perfect Blue című filmben Mima lelkivilágába tekinthetünk be: egy lány, aki többet vállal, mint amennyit lelkileg bír és senki sem támogatja. A lánynak rémisztő látomásai... több»

A nyugati animékkel ellentétben, amelyek inkább a családbarát történetek felé hajlanak, a japán anime a történetmesélés minden műfaját és stílusát felöleli. Erre kiváló példa a Perfect Blue, egy kiváló pszichológiai thriller egy popsztárról, akit egy megszállott rajongója üldöz, és amely történetesen animációs film. Satoshi Kon rendező a maga javára fordítja a médiumot, kihasználva az animáció valóságot elferdítő lehetőségeit, hogy a nézőket beavassa hősnője paranoiás, megtört elméjébe. De a film hitchcocki stílusa és a voyeurizmus, az identitás és a nemi szerepvállalás témái túlmutatnak az alkotás eszközein, és egyedülálló filmélményt nyújtanak. 
#13

dráma | horror | thriller

Egy férfi munkát vállal egy elmegyógyintézetben abban a reményben, hogy kiszabadíthatja bebörtönzött feleségét.

A "J-horror" a 00-es évek elején vált nemzetközi divatszóvá, de a japán rendezők már azóta készítenek horrorfilmeket, amióta csak létezik filmipar a szigetországban. Ez egy példa erre: A Page Of Madness, egy 1926-ban bemutatott néma horrorfilm, amelyet 1971-ben fedeztek fel újra. A történet egy tengerész körül forog, aki munkát vállal egy elmegyógyintézetben, hogy közel kerülhessen az ott bebörtönzött feleségéhez. De ami a filmben a legmeghökkentőbb, az a felidéző, avantgárd expresszionista stílus, amelyet egy olyan művészekből és előadókból álló csoport hozott létre, akik elutasították a filmművészetben a realizmus irányzatát. 
#12

87 Onibaba  (1964)

(4) (20)

dráma | horror

A japán film nagy korszakának világhírű darabja. A háború elembertelenítő hatását példázó kegyetlen rémmese a középkorban játszódik, a belső háborúk idején. Egy... több»

Kaneto Shindo rendező újabb hangulatos klasszikusa, az Onibaba egy olyan film, amelynek nyugtalan elméje az alvó ember nyugalmáért küzd egy tűző-forró nyári éjszakán. Az egész film egy mocsárban játszódik, ahol két nő, egy anya és menye, abból él, hogy meggyilkolják a mocsaras területükre tévedő szamurájokat, és készpénzért eladják a harcosok páncélját. És ez pont annyira paranoiás és nyugtalanító, mint amennyire ez a leírás sejteti, izzadt, állatias erotikával párosulva, ami csak tovább sűríti a pszichoszexuális pörköltet. Mindez egy valóban kísérteties fináléhoz vezet, amikor az emberi romlottság találkozik a sors kegyetlen humorával. 
#11

horror | vígjáték

Nagyot fordul a világ egy tehetségtelen rendezővel és csapatával, mikor zombi-filmjük forgatása közben igazi zombik támadnak rájuk. több»

Akárcsak az Meghallgatás, a One Cut of the Dead is egy olyan film, amiről a legjobb, ha a lehető legkevesebbet tudsz róla. Annyit azonban elárulhatunk, hogy a film a kis meta horror-vígjáték, amely egy drámaiskolai műhelyből (és 25 000 dolláros költségvetésből) emelkedett ki, és lett 2018 hetedik legnagyobb bevételt hozó japán filmje, valamint a nemzetközi fesztiválok kedvence. Shinichiro Ueda író-rendező zseniálisan épít a zombis trópusokra és saját alacsony költségvetésű korlátaira, és a nagy nevek vagy drága effektek hiányát lenyűgözően megkoreografált hosszú beállításokkal, szellemes, önreflexív szerkezettel - és igen, sok szívvel - pótolja. Egyértelmű, hogy a One Cut of the Dead készítői nagyon szeretik a horrort és a filmkészítést. És a lelkesedésük, akárcsak a film a filmben-filmben zombivírus, ragályos. 
#10

70 Noroi  (2005)

(2)

horror | misztikus | thriller

Masafumi Kobayashi életét a természetfeletti jelenségek felderítésére szenteli. Egy dokumentumfilm készítése közben olyan paranormális incidenseket tár fel, amelyeket a... több»

Az évszázados gonoszságot a modern technológiával ötvöző Noroi: Az átok az egyik legjobb found-footage horrorfilm, amely valaha készült. Koji Shiraishi 2005-ös áttörő sikerfilmje egy "túl ijesztőnek" ítélt tévé dokumentumfilmként épül fel, amely egy paranormális nyomozóról szól, akinek karrierje tüzes véget ér, amikor összeakad egy Kagutaba nevű ősi démonnal. A Noroi: Az átok azért olyan hatásos, mert Shiraishi a televíziós dokumentumfilmek konvencióit használja a hátborzongató rettegés érzetének kialakítására, valamint a felidéző világépítés és a gyilkos forgatókönyv (nem szándékos szóvicc) miatt.
#9

dráma | horror

Drámai történet a bosszúról, melyet végigkísér  a rejtélyes hangulat, és a tradicionális japán nó színház érzékelhető hatása. több»

Sok hagyományos japán kísértettörténetnek van egy pszeudo-feminista eleme, és a Kuroneko egy lenyűgöző példa erre. A film a "nemi erőszak-bosszú" alműfaj korai példája, amely két nőről, egy anyáról és egy lányról szól, akik gyilkos szellemekké változnak, miután egy csapat törvénytelen szamuráj megtámadta és megölte őket, miközben a család férfitagjai háborúban vannak. Az emberi és a szellemvilág közötti határvonal nagyon vékony Kaneto Shindo atmoszférikus szellemtörténetében, amely a kegyetlen erőszak, a családi melodráma és a kísérteties romantika hátborzongató keverékével tűnik ki. 
#8

85 Kwaidan  (1964)

(3) (1)

dráma | fantasy | horror

"Négy legendás történetből összefűzött művészi filmalkotás misztikus történeteket elevenít fel lélektani hitelesítéssel " Szereplői: - szamurájok, erdőlakó favágók,... több»

A Kwaidan egy aprólékosan kidolgozott horror-antológia, amely Lafcadio Hearn néprajzkutató - egy amerikai, aki Japánba költözött, és életét az ország kísértettörténeteinek dokumentálásának szentelte - írásai alapján készült, és elegánsan, pazar színekben mesél el négy klasszikus rémtörténetet. De ne hagyd, hogy a film hagyományos esztétikája megtévesszen: A cannes-i zsűri különdíját elnyerő, hosszú fekete hajú, jéghideg csókú, kortalan nők, akiket bosszúszomjas fantomok és egy tetőtől talpig védő szútrákba burkolózott vak szerzetes kísérnek, miközben a halottak szellemeit szórakoztatja, éppoly ijesztőek, mint amilyen gyönyörűek. 
#7

75 Ju-on  (2000)

(1) (1)

horror | misztikus

Hat egymással összefonódó történet meséli el egy család brutális gyilkosságát, amelyel a ház kísért mindenkit, aki csak belép.   több»

A mindössze kilenc nap alatt, csekély költségvetéssel készült Ju-On: Az átok a közvetlen videós ismeretlenségből egy nemzetközi franchise-ba emelkedett, pusztán a borzalmas jellege miatt. Takashi Shimizu áttörő sikere azon az elképzelésen alapszik, hogy egy szélsőséges dühben haldokló ember átkot hoz létre, amely vírusként terjed, és nyomasztóan morbid hangvételű, amely a halál félelmetes elkerülhetetlenségével árasztja el a nézőket. Az amerikai remake-ek és az azt követő folytatások különbözőképpen fogták meg ezt a hátborzongató lényeget. De Shimizu eredeti filmje még mindig valóban tabunak tűnik.
#6

75 Hausu  (1977)

horror | kísérleti film | szatíra | vígjáték

Egy iskolás lány és hat osztálytársa a nagynénje vidéki házába utazik, amely megpróbálja elemészteni a lányokat. több»

Hogyan magyarázzuk meg a Hausu-t? Nos, a történet egy csapat karikatúraszerűen becenevű iskoláslánnyal kezdődik - az énekesnő a Melody, míg a kemény fiú a Kung Fu nevet viseli -, akik a japán vidéken utaznak, hogy meglátogassák az egyik lány vénlány boszorkány nénikéjét. Csakhogy ő nem a vicces, Sabrinás boszorkánynéni, hanem a "háztartási gépeket kelt életre, hogy megehesse a gyanútlan gyerekeket" típus. Ja, és aztán egy bolyhos fehér macska elkezd gejzírszerűen vért okádni a falból. Képzeld el mindezt LSD-vel, és máris kezded kapizsgálni, mennyire furcsa és varázslatos Nobuhiko Obayashi 1977-es kultikus klasszikusa. Obayashi a maga részéről elmondta, hogy a filmet kislánya egyik rémálmára alapozta, ami szintén nagyban magyarázza ennek a pszichedelikus szellemtörténetnek a szédítő hangvételét.
#5

75 Godzilla  (1954)

(5) (47)

dráma | horror | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

A Japán-tengeren folytatott nukleáris kísérletek következtében életre kell egy ötven méter magas őshüllő. A szörny megtámadja Tokiót, ahol megállíthatatlanul rombol és... több»

Nem minden Godzilla-film horror. Valójában a Big G klasszikus Showa-korszakában készült filmek jó része kifejezetten gyerekeknek készült. Ishiro Honda rendező 1954-es eredeti filmje azonban a Hirosima és Nagaszaki elpusztítása miatti kollektív japán traumát egy megállíthatatlan, tűzokádó szörnyeteggé formálja át, amely mindent elpusztít, amihez hozzáér, és aki túléli a kezdeti támadást, azt rejtélyes betegséggel betegíti meg. Az eredeti Godzilla egy erőteljes film az emberiség tehetetlenségéről a nukleáris armageddonnal szemben, amelynek központi metaforája egyszerű, de megtévesztően összetett.
#4

64 Sötét víz  (2002)

(2)

dráma | horror | misztikus | thriller

Yoshimi Matsubara egy sötét, barátságtalan és dohos épületben él együtt ötéves lányával. A fiatal elvált asszony folyamatos küzdelmet folytat a kislánya elhelyezéséért.... több»

Rengeteg film foglalkozik a háztulajdonosok tudatalatti félelmeivel (lásd: a betöréses házi támadás alműfaja). A Sötét víz azonban a bérlők általános rémálmával foglalkozik: Ha valami baj van a lakással, és senki sincs a közelben, aki megjavítaná. Itt egy beázó mennyezet az, ami egy pszichológiailag törékeny elvált lakót az őrületbe kerget, valamint egy kísérteties kislány látomásai, aki gyanúsan hasonlít a nő hatéves lányára. Hideo Nakata nemzetközi sikerfilmjének, A körnek a folytatása egy lassan pergő, nyirkos, hűvös atmoszférájú kísértettörténet, amelyet még kísértetiesebbé tesz a film több mint egy évtizeddel későbbi Cecil Hotel/Elisa Lam-ügyhöz fűződő, prófétikusnak tűnő kapcsolata. 
#3

89 Gyógymód  (1997)

(3)

horror | krimi | misztikus | thriller

Egy problémákkal küzdő nyomozónak rejtélyes sorozatgyilkosságot kell felgöngyölítenie, ahol nem csak az áldozatok különbözőek, de minden esetben a tettes is más. Egyedül a... több»

Ki vagy te valójában? Ha elveszed a munkádat, a családodat és a helyedet a társadalomban, marad-e még valami? Ez a félelmetes űr a témája Kiyoshi Kurosawa rendező Gyógymód című filmjének. A film középpontjában Tanabe nyomozó (Koji Yakusho) áll, egy elhivatott gyilkossági nyomozó, aki egy munkacsoportot vezet egy megmagyarázhatatlan, hátborzongató gyilkosságsorozat ügyében. Minden egyes esetben egy átlagos, erőszakos múlt nélküli ember öl meg egy hozzá közel álló személyt, aki nem emlékszik arra, hogy miért vagy hogyan követte el a bűncselekményt. Ami ezután következik, az a filmtörténet egyik legnyugtalanítóbb pszichológiai macska-egér játéka. 
#2

akció | horror | krimi

Egy jakuzafőnököt egy titokzatos vak nő követ, aki bosszúra szomjazik.

Az 1970-es Blind Woman's Curse két okból is emlékezetes: a gengszterfilmes akció és a gótikus horror izgalmas keveréke. Az első a korabeli kardjáték - a japánban chanbara néven ismert műfaj - és a folklór ihlette paranormális elemek egyedülálló kombinációja. A második a főszereplő, maga Lady Snowblood, a 70-es évek japán akcióikonja, Meiko Kaji. Kaji egy harcias jakuza-klán tüzes fejét alakítja, akinek a rivális banda elleni háborúja új, félelmetes elemet kap, amikor egy fekete macska megátkozza, amely ellenségei sebeiből nyalja a vért. 
#1

70 Meghallgatás  (1999)

(3) (1)

dráma | horror | misztikus

TV-ben (TLC, csütörtök 01:33)

A Meghallgatás című romantikus horror története Aoyama sorsát követi végig. Hét évvel felesége halálát követően a férfit egy nap feltörekvő színésznők meghallgatására... több»

A Meghallgatás nehezen adható el, de nem azért, mert rossz film. Épp ellenkezőleg. Takashi Miike 1999-es, a nemek harcát bemutató mesterművének megvitatásával az a probléma, hogy a film fő értékesítési pontja egyben olyan dolog is, amit jobb, ha érintetlenül hagyunk. Elég, ha csak annyit mondok, hogy ha nem érted, hogy egy több mint kissé hátborzongató romantikus vígjáték egy magányos özvegyemberről, aki filmes producer haverját veszi igénybe, hogy segítsen neki meghallgatásokat tartani egy új feleségért, hogyan lehet az elmúlt 25 év egyik legünnepeltebb és legfelkavaróbb pszichológiai horrorfilmje - akkor csak nézd tovább, és majd rájössz!