Elhunyt Barry Humphries, a Hobbit színésze

89 éves korában elhunyt Barry Humphries ausztrál komikus, aki leginkább karakteréről, Dame Edna Everage-ről volt ismert. A halálhírt családja erősítette meg. A veterán előadóművész egy sydney-i kórházban feküdt a múlt hónapban végzett csípőműtétet követő komplikációk miatt.

Humphries leghíresebb alkotása, Dame Edna az 1970-es években vált sztárrá Nagy-Britanniában, egy évtizeddel később pedig saját chat-show-t kapott az ITV-n. Híres volt gyors észjárásáról és a legelismertebb vendégeket is mosolyogva leszóló beszólásairól.

Humphries-t az ihlette a karakter megalkotására, hogy gyerekként anyját és más külvárosi háziasszonyokat figyelt szülőföldjén, Ausztráliában. Melbourne-ben született, 1959-ben költözött az Egyesült Királyságba, ahol a West End színpadán lépett fel. Humphries más karakterei közé tartozott a részeges diplomata, Sir Les Patterson és a mindig zsörtölődő Sandy Stone.

Ő kölcsönözte Bruce cápa hangját is a Pixar 2003-as Némó nyomában című animációs filmjében, valamint feltűnt A hobbit: Váratlan utazás című filmben is.