Meghalt az ikonikus focista, a sportvilág legendás alakja, Pelé

Pelé, akit széles körben a történelem egyik legnagyobb futballistájának és világszerte elismert sportolónak tartottak, 82 éves korában halt meg, miután vastagbélrákkal küzdött szülőhazájában, Brazíliában. 

Ügynöke, Joe Fraga megerősítette a hírt. Pelé több héten át kórházban feküdt, mivel egészségi állapota megromlott, lánya, Kely Nascimento a közösségi médiában osztotta meg a friss híreket. 

Palliatív kezelést kapott a rákja és egy légúti fertőzés miatt, valamint vese- és szívproblémákkal kezelték. 

Pelé, akinek valódi neve Edson Arantes do Nascimento volt, három világbajnoki győzelemhez segítette Brazíliát 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben. 92 nemzetközi mérkőzésen 77 gólt szerzett, és ő tartja a pályafutása során szerzett legtöbb gól rekordját: 1363 mérkőzésen (barátságos mérkőzésekkel együtt) 1279 gólt szerzett. 

Pelé a brazil Santosban és az amerikai New York Cosmosban játszott, később pedig a Cosmos tiszteletbeli elnöke és a labdarúgás globális nagykövete lett. Pályafutása során számos elismerést kapott, többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az Évszázad sportolójának, a Nemzetközi Labdarúgás-történeti és Statisztikai Szövetség pedig az Évszázad Világjátékosának választotta.

Pelé címmel 2016-ban életrajzi film készült róla, 2021-ben pedig azonos címmel (Pelé) debütált egy dokumentumfilm a Netflixen.

Nyugodjék békében.

71 Pelé  (2021)

dokumentum | sportfilm

Pelét, az igazi focilegendát eddig nem látott oldaláról ismerhetjük meg. több»

Rendező: David Tryhorn, Ben Nicholas
Szereplők: Pelé