Netflix: Egy új dokumentumfilm tarol a magyar nézők körében, rögtön az 1. helyre ugrott

Az aktuális kedvenc egy igazán hasznos doku! A Hozd magad formába: Az evés titkos tudománya megelőzi jelenleg a Rebel Moon: 2. rész - A sebejtőt és a harmadik helyre visszaszorult Fakopáncs Frici a nyári táborbant.

És, hogy miért annyira izgalmas ez az új cím? Hát ezért (például):  "Immunrendszerünk mintegy 70 százaléka a bélrendszerünkben él, és ezek a mikroszkopikus organizmusok kommunikálnak más szerveinkkel. Sok olyan állapot, amelyről korábban azt hitték, hogy a genetika határozza meg, valójában a mikrobiomra vezethető vissza." Erről pedig igazán érdemes többet tudni!

A sorozat jelenleg 71 százalékon áll 11 mafab tag szavazata alapján. Kíváncsian várjuk, a hét további részében hogy alakul a sorsa! Ha megnéznéd, és van Netflix előfizetésed, elég csak a mafab adatlapján lefelé görgetned, a "Hol nézheted" fülig, kattintanod és begyűjtened minden hasznos információt, amivel hozzásegítenek egy egészségesebb élethez!

Addig is, lássuk, mit tudunk az új dokuról, ami négy tesztalanyt követ és az ő történeteiken keresztül igyekszik mélyebb betekintést nyújtani olyan jelenségekbe, mint az egyéni mikrobiom kialakulása és egészségesen tartása vagy egészségének visszaállítása.

A kiindulási alap

Az elmúlt években az orvosok és a tudósok megújult érdeklődéssel tanulmányozták a bélrendszert. A kutatások feltárták, hogy az emésztőrendszer több, mint az elfogyasztott ételek feldolgozó központja, és hogy sokkal nagyobb hatással van az általános egészségünkre, mint korábban gondolták.

Olyan változatos problémák, mint a makacs súlygyarapodás és a Parkinson-kór, mind a bélrendszerhez köthetők, ami azt jelenti, hogy emésztőrendszerünk - és ezen keresztül annak megértése, hogy az étkezésünk alapján hogyan virágzik vagy szenved egész testünk - létfontosságú. 

Gyors emlékeztető

Egy kis rögtönzött biológia órai frissítés: Az elfogyasztott étel a nyelőcsőből a gyomorba jut, majd a vékonybélbe, végül a vastagbélbe. Ami ott marad, az már hulladék, és kiürül belőlünk. Immunrendszerünk mintegy 70 százaléka a bélrendszerünkben él, és ezek a mikroszkopikus organizmusok kommunikálnak más szerveinkkel.

"A bélrendszerünk hatással van az egész testünkre" - mondja John Cryan idegtudós - "A bél valóban a második agy."

Mi az a mikrobiom és hogyan alakul ki?

Mint egy bakteriális ujjlenyomat, mindenki mikrobiomja egyedi. A baktériumokat, amelyek hozzájárulnak az egyes emberek egyedi mikrobiomjához, születésünk pillanatában szerezzük meg, és attól függően fejlődnek, hogy mit eszünk, kiket érintünk meg, hová utazunk és hol élünk.

Az "iparosodott mikrobiom" kevésbé változatos, ami többek között abból adódhat, hogy császármetszéssel születtünk, feldolgozott élelmiszereket fogyasztunk, antibiotikumokat szedünk. 

Hogyan ismerhetjük meg a saját mikrobiomunkat?

A dokuban négy tesztalany fedezi fel, hogy mit árul el a gyomruk az egészségükről. Annak érdekében, hogy betekintést nyerjenek a mikrobiomjukba, részt vesznek egy bélvizsgálatban, amelynek során ürülék mintákat gyűjtenek tőlük, hogy megvizsgálják bélbaktériumaikat.

A tesztalanyok

Maya, a cukrász, aki fél a saját ételétől: Maya Erickson, a Michelin-csillagos cukrász és felépülő anorexiás számára nehéz volt újraépíteni az ételekkel való kapcsolatát. Amikor "szórakoztató" ételeket eszik, rosszul érzi magát - étrendje mostanában zöldségekből és étrendkiegészítőkből áll.

Daniell, a krónikus bélfájdalommal küzdő doktorandusz. Miután az egyetemi évei alatt erősen kiegyensúlyozatlanul táplálkozott, olyan tünetektől kezdett szenvedni, amelyek számos emésztési állapotot - IBS, székrekedés és emésztési zavarok - foglalnak magukban. Miután a múltban túlzott mennyiségű antibiotikumot szedett, hogy a mindennapi életében fenntartsa a normalitás érzését, az ételek száma, amelyeket komolyabb probléma nélkül fogyaszthat, körülbelül egy tucatra csökkent.

Kimmie, az egyedülálló, háromgyerekes anya, aki a fogyással küzd. A diéták, a fogyókúrás gyógyszerek és a drága edzőtermi tagságok eddig hasztalannak bizonyultak, de mivel a családjában már előfordult cukorbetegség, Kimmie Gilbert nagyon szeretne elég súlyt leadni ahhoz, hogy hosszú életet élhessen, és ott lehessen a gyermekei számára.

Kobi, a versengő evő, aki nem érzi az éhséget. Annak ellenére, hogy hivatása versenyevő, Kobi Kobayashi Kobi már nem érez éhséget. Bár emlékszik arra, hogy gyerekkorában is voltak sóvárgásai, ma már három napig is el tud lenni anélkül, hogy észrevenné, hogy nem evett. Kobayashi ezért elgondolkodik azon, hogy a versenyszerű étkezés valahogy visszafordíthatatlanul károsította-e a szervezetét.

dokumentum

Egy informatív, mégis könnyed dokumentumfilm, amely az emésztőrendszer bonyolultságát és az általános egészség és jólét fenntartásában játszott kulcsfontosságú szerepét... több»

Rendező: Anjali Nayar