2022.05.12 18:59 Tonyka Olvasottság: 1111x
3

Unalomba fulladó, elnyújtott agónia

Úgy kezdeném, hogy jajj nekem. Hetek óta tűkön ülve vártam, és velem együtt sokan mások is. Michael Bay munkásságának sokat köszönhetünk, van pár cím, ami megdobogtatja a mozis szíveket. Szállóigévé vált a "Bay jól tudja mutatni az akciót". Szinte mindenki biztosra veszi, hogy látványos robbanások és zúzások adják majd a látványvilág javát.

Nos, ebből a sorból ez az alkotás sem lóg ki. Van nagy robbanás, autó törés, helikopterek, minden, ami kell egy kiváló akciófilmhez.

Unalomba fulladó, elnyújtott agónia

Mondhatjuk ennyi elég, nem is kell más, agy kikapcsol és enjoy. El lehet ezt rontani? Jelentem, el. Nem kicsit, nagyon. A legutóbbi filmje is hatalmas csalódás volt számomra, végig sem tudtam nézni a Six undergroundot. Talán a sztori nem lett volna annyira gáz, de már látszott, hogy milyen irányt vesz kedvenc akciórendezőnk. Kamera rángatása, értékelhetetlen látószögek, valószerűtlen szituációk, párbeszédek.

Az említett film csak bemelegítés volt. Jelen filmünkben még jobban feltekerte a potmétereket. Sok akció szinte élvezhetetlen és érthetetlen, lő mindenki mindenkire, azt sem tudod már ki kicsoda. Bay, mint a tinédzser hülyegyerek, aki megkapja élete első kamerás drónját, amivel aztán örült módjára, ész nélküli látványos össze-vissza tekergetéseket, pörgetéseket vesz fel.

Minden robbantás, minden rombolás teljesen direkt, kiabál a jelenetről, hogy ezt neked csináljuk te moziszékben ülő, kikapcsolt agyú munkásember. Senki ne értse félre, kellenek ezek a jelenetek, de életszerű szituációkba burkolva. A nézőnek ne az jusson eszébe, hogy csak a jelenet kedvéért repül párhuzamosan két autó a pusztulásba. Rengeteg ilyen van, no meg lassítás.

A párbeszédek bugyuták, szituációidegen viselkedés jellemzik az egész filmet. Színpadias, direkt jelenetekben nincs hiány. Csavarokra ne számítsunk, borítékolható a befejezés. Az egész film indokolatlanul elnyújtott, már-már unalmassá válik az üldözés. Nem egyszer néztem meg hány perc van még hátra belőle.

A hang, amit pozitívumként tudnék megemlíteni, igazi csemege. A kép penge, már mikor tudod követni az eseményeket. Nem vicc, néha komoly kihívást jelent. Azt hiszem betettem Bay-t egyelőre a csalódtam zsebbe. Nem vagyok benne biztos, hogy ezzel az iránytartással kikerül belőle valaha is. Nem úgy néz, ki hogy mostanság változni fog a filmkészítési technikája. Értem, hogy egyedi szeretne lenni, valami új, valami trendi, valami extra dinamikus. Lehet, öreg vagyok már ehhez, de nekem ez inkább szédítő, mint élvezhető. Megjegyzem, már a Six Undergroundnál is meglepődve tapasztaltam, hogy a fiatalabb generációnak nagyon bejön ez a videóklip-szerű forgatási stílus. Szóval, lehet csak simán öreg vagyok már az ennyire nagy agyatlansághoz.

70 Rohammentő  (2022)

akció | dráma | krimi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

Három élet örökre megváltozik egy nap Los Angeles utcáin. Will Sharpnak sürgősen pénzt kell szereznie valahonnét, hogy fedezni tudja felesége kórházi számláit, végső... több»

3