2023.03.07 11:26 JRD Olvasottság: <100x
0

A kádári atmoszféra…

…remekül áthatja a filmet, noha nem tudja teljesen visszaadni (mondjuk ez valahol érthető is). Azok, akik éltek ebben az érában, tudják, hogy milyen is volt megválogatni a szavakat. Milyen volt az állandó lappangó félelem, mely Rákosival kezdődött (ez volt a totális terror időszaka, mely 1956-ig tartott), és Csermanek János (történelemben Kádár János) vezetése alatt is mindig jelen volt az ország életében. Abban a korban sokan nagyon gyorsan mászhattak fel a ranglétrán, akár tudás, megfelelő tanulmányok nélkül is. És ez volt az a kor is, ahol pillanatok alatt válhatott valaki kegyvesztetté. Akik a Kádár-rendszer vége felé születtek, már egy higítottabb rendszerben élhettek, ők annyira nem élték meg a kor titkolt érzelmeit. A sztálini rend folyományaként a legdiktatórikusabb személynek a XX. századi magyar történelem Rákosi Mátyást tartja, de Kádár sem volt pipacs, az tuti.

A film jól (és néha vesébe látóan félelmetesen) hozza a kor szellemiségét. A színészi alakítások nekem nagyon átjöttek. (Érdekesség: a filmben elhangzik, hogy „Az Eötvösre”. Egészen addig a korig az ELTE simán csak Eötvös volt.) A díszletek, az autók, a ruhák, zene, a politikai helyezkedés, a teljes miliő a legapróbb részletéig a 60-as évek Budapestje. Gyanítom, hogy sokan Kulka János alakítására voltak a legkíváncsibbak, hiszen köztudott, hogy a színészremek egy súlyos betegségből épült/épül fel. Úgy érzem, hogy jó színészi játékkal mutatta be az agyvérzésen átesett özvegy ember karakterét. Szinte saját életének egy szeletét mutatta meg nekünk.

A kádári atmoszféra…

Hogy érdemes e megnézni A vizsga című film folytatását? Igen, érdemes. Vannak itt-ott csavarok? Igen, vannak. Úgy gondolom, hogy ez a film nemzetközileg is megállja a helyét, noha tipik magyar elemekkel van összerakva. De ne hallgass rám! Nézd meg, és majd eldöntöd magad! Szóval filmre fel, és jó szórakozást!

75 A játszma  (2022)

dráma | krimi | thriller

Jung András, az állambiztonság tisztje szinte tökéletesnek mondható. A férfi boldog házasságban él gyönyörű feleségével, Évával, karrierje azonban stresszesnek mondható,... több»

0