75 Uncharted  (2022)

Évtizedeken keresztül a videojátékok és a filmek nem igazán voltak jó páros. Ha megjelent egy nagyobb film, garantáltan készült mellé egy rém gyenge minőségű videojáték-adaptáció. Nagy ritkán ez fordítva is előfordult, de hasonló eredménnyel: a legtöbb videojátékokon alapuló film borzalmas volt. Ám az utóbbi években jelentős javulásnak indult ez a trend és több abszolút vállalható videojátékos film is született. Az egyik épp most érkezett meg a Netflix kínálatába.

Az Uncharted eredetileg egy kizárólag PlayStation konzolokra megjelent videojáték kvadrológia a Naughty Dog stúdió boszorkánykonyhájából. A történet egy talpraesett kincsvadász kalandjait mesélte el, aki legendás ereklyék és kincsek után kutat szerte a világban. Mivel mindegyik játék hatalmas siker volt a maga idejében, a Sony meglátta a franchise-ban a fantáziát, hogy filmet forgasson belőle.

Csakhogy ez a projekt hosszú-hosszú éveken át nem akart összejönni, megszámolni is nehéz, hány rendező vágott bele és lépett vissza még az érdemi forgatás megkezdése előtt. Végül Ruben Fleischer lett a befutó, aki olyan filmet készített, amely egy picit mind a négy már megjelent játékból merített ötleteket.

A sztori főhőse természetesen nem más, mint Nathan Drake, aki a filmben megismerkedik Victor Sullivannel. Együtt indulnak útnak, hogy felkutassák Nathan eltűnt bátyját és közben a nyomára akadjanak Magellán eltűnt expedíciójának kincseire is.

A film, bár sok rajongó szerint nem ért fel a játékok színvonalához, összességében nem sikerült rosszul és a kasszáknál is jól szerepelt. Világszerte 407 millió dollár bevételt generált (hazánkban 600 millió forintot), amellyel az ötödik legtöbb bevételt hozó videojátékos film lett.

Ruben Fleischer rendező igyekezett illusztris szereplőgárdát összerántani a filmjéhez. Így Nathan Drake-et Tom Holland, Victor Sullivant pedig Mark Wahlberg alakította. Mellettük feltűnt még a filmben Antonio Banderas, Tati Gabrielle és Sophia Taylor Ali is.

Az Uncharted tehát mostantól a Netflix kínálatában is elérhető. Ha van élő előfizetésed a streaming platformra, akkor a film itteni adatlapján elég a megfelelő logóra kattintanod és indul is a lejátszás.