Több országban cenzúrázták a The Last of Us új részét

Már csak néhány hét van hátra az első évad végéig, és Joel rendkívül súlyos helyzetbe került.

A The Last of Us készítői úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a nézők gyötrelmeit és késleltetik, hogy kiderüljön, hogyan tud kijutni ebből a helyzetből, és egy gyönyörű, bár szívszorító töltelék részt adtak a nézőknek Ellie múltjáról.

Így, bár a 7. epizód, a "Amit hátrahagytunk" (1x07) azzal kezdődött, hogy a főszereplők egy óvóhelyen vannak, és Ellie-t túlterheli a helyzet, gyorsan visszautaztunk hónapokat az időben, hogy megismerjük a lány egykori barátját és első nagy szerelmét: Rileyt, a Storm Reid (Eufória) által alakított fiatal túlélőt, aki a FEDRA-nál kapott kiképzést otthagyva csatlakozott a Tűzbogarakhoz.

A "Amit hátrahagyunk" (1x07) egyformán szomorú és gyönyörű, Ellie (Bella Ramsey) életének egy lényeges szakaszát meséli el, aki azon az éjszakán a bevásárlóközpontban nagyon különleges pillanatokat élt át, amelyeket mindig is őrizni fog az emlékeiben, de elszenvedte a találkozást egy fertőzöttel is, amely örökre megváltoztatta az életét. Ott veszítette el barátját és szerelmét, de ez volt az a hely is, ahol először használt mozgólépcsőt, játszott játékgépen és  csókolózott először.

Egy csók, amelynek érkezése szinte attól a pillanattól kezdve sejtetve volt, hogy Ellie és Riley elkezdték a kalandjukat, és amely csak majdnem a végén csattant el, de amelyet egyes országokban cenzúráztak.

A csók konkrét pillanatát állítólag kivágta az OSN+, az HBO címeket a Közel-Keletre és Észak-Afrikába eljuttató streaming szolgáltatás. A csók eltávolításával készült jelenet végeredményét a Reddit-en és más közösségi oldalakon, például a Twitteren is megosztották, ahol látható, hogy a pillanat nagyon kínosan néz ki.

Mint emlékezhetünk, miután meg merte csókolni Riley-t, Ellie bocsánatot kért, barátnője pedig megkérdezte, hogy "Miért?", egyértelművé téve, hogy neki is tetszett. A csók nélkül a 'bocsánat', ahogy néhány rajongó megjegyzi, laza és értelmetlen, hiszen nem történt semmi.

A Riley és Ellie közötti csók eltávolítása felháborító, de sok rajongó hagyott egy optimista üzenetet, ami a legjobb válaszként működik az LMBTQ+ szerelem cenzúrájára: Az epizódban a nézés, a kapcsolat és a kémia beszél a szerelemről, és bármennyire is eltávolítják azt a bizonyos csókot, ez akkor is megmarad. Ellie és Riley kedvelik egymást, vonzódnak egymáshoz és szeretik egymást, és ezt nem lehet eltörölni.

Érdekes, hogy az OSN+, amelyet a múltban kritizáltak, amiért az LMBTQ+ szerelmi jeleneteket kivágta az olyan sorozatokból, mint a Trónok harca - Sárkányok háza, nem vágta ki az "A Long, Long Time" (1x03) című epizódot, amely szinte kizárólag Bill (Nick Offerman) és Frank () románcára összpontosított. Így felmerült, hogy az egyes szerelmi történetek eltérő eljárásának oka a szereplők életkorával függhet össze, ami Ellie és Riley esetében kiskorúakat jelent - bár az őket alakító színésznők nem azok.

Az OSN+ mindenesetre nem kommentálta az ügyet, a valóság pedig az, hogy cenzúráztak egy olyan jelenetet, amely a játék alkotója és társ-sorozatvezetője, Neil Druckmann szerint különösen fontos Ellie egész történetének megértéséhez: "Ellie megtapasztalja az első szerelmet. Az első csókot. És aztán ezt el is vesszük tőle".