Az Iszlám Állam terrortámadásra készül Svédország ellen. Az ügybe egy elhivatott nyomozó, egy félelmet nem ismerő diáklány és egy nehéz helyzetben lévő édesanya is belebonyolódik.
(hp)
(hp)
Ritkán írok véleményt filmről, illetve sorozatról, de most meg kellett tennem. Ennek a sorozatnak neki sem akartam állni. Egyszerűen sosem vonzott ez a téma, de folyton feldobálta a Netflix. Megnéztem az előzetest, és hát az sem ragadott meg. Aztán egyszer csak elolvastam az értékeléseket, láttam a magas pontszámokat, és szerencsére nekiláttam. A sorozat pörgős, mozgalmas, érdekes és egyben lebilincselő. Óriási pozitív csalódás!
A szériát felvezető beharangozót kellően érdekesnek találtam, épp ezért adtam neki egy esélyt, és nem hogy nem bántam meg, hanem egyenesen szerettem. A széria több szálon mutatja be az ISIS aprólékosan kidolgozott stratégiáját a fiatalok beszervezésére, elég precízen beazonosítja az ISIS-toborzótisztek célpontjait: a bevándorló hátterű tizenéveseket, akiknek nehézséget okoz beilleszkedni a nyugati vagy éppen észak-európai társadalmakban szocializálódott kortársaikhoz. A kirekesztettség nagyszerű táptalaja a radikalizmusnak, az ISIS pedig nem véletlenül befolyásolható tiniket igyekezett tömegesen beszervezni. A másik szál egy már beszervezett és menekülni próbáló nőről és családjáról szól, aki nem véletlenül ábrándult ki a szunnita dzsihádista terrorszervezetből... A széria betekintést enged ezeknek a nőknek a társadalmi hátterébe, miközben a svéd rendőrségnek egy tervezett terrortámadást is meg kellene akadályoznia. A sorozat rendkívül izgalmas, érdekfeszítő és nagyon realisztikus, és a vége igencsak megindító... Bátran tudom ajánlani mindenkinek.