A film alapjául szolgáló regény szerzője, Ian McEwan egy 2014-es eseményen arról beszélt, hogy Saoirse Ronan lenne az ideális színésznő Florence Ponting szerepére. Az író vágya végül teljesült, ugyanis Ronan elvállalta a szerepet.
Saoirse Ronan második filmje, melynek alapjául egy Ian McEwan regény szolgált. Az első a 2007-es Vágy és vezeklés volt.
Saoirse Ronan már akkor el akarta játszani Florence Ponting szerepét, amikor először merült fel a regény megfilmesítése. Akkoriban azonban még túl fiatal volt a szerephez.
A film főszerepét eredetileg Carey Mulligan alakította volna, míg a rendezői székre Sam Mendes volt az elsőszámú jelölt.
A film Ian McEwan azonos című 2007-es Booker Prize-díjas regényének adaptációja, melynek forgatókönyvét maga a szerző írta.
A film forgatása 2016. október 17-én kezdődött meg Chesil Beachen, Angliában. A stáb dolgozott Londonban, Oxfordban és a Pinewood Studios falai között is.
A film világpremierje 2017. szeptember 7-én volt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.
A filmet többnyire pozitívan fogadták a kritikusok. Az Az a nap a tengerparton jelenleg 68 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon.