Író: Graham Greene
A Shakespeare színészből lett angol sztár, Sir Alec Guinness a főszereplője ennek a cinikus kémfilm paródiának, amely a brit titkosszolgálat tevékenységét gúnyolja ki. Kubában, a Castro féle forradalom előtt, a véreskezű Batista diktátor uralma alatt játszódó történet szerint Jim Wormold békés porszívó boltost angol származása miatt beszervezik 59200/5 kódnéven titkos ügynöknek. Nincs mit tenni, a jól megfizetett „beosztásért” muszáj eredményeket elérni, ezért kitalált személyeket „szervez be”, és „fontos” információkkal látja el főnökeit. A Központban mindent komolyan vesznek, Jim a legjobb ügynökükké válik, ebből aztán számos galiba származik. Szólni kell még a film két másik szereplőjéről is; az egyik Dr. Hasselbacher alakítója a mi Szendrő József testi megjelenésére hasonlító Burl Ives, akiről meglepő dolgok derülnek ki. A másik a Tornaújfaluból (ma a szlovákiai Turnianska Nová Ves) emigrált Andrew John Kovacs fia, a bajuszát védjegyként viselő Ernie Kovacs. Az ikonná vált komikus hatalmas sikereket ért el, amíg egy autóbaleset során 1962-ben az életét vesztette. A filmben Segura kapitányt játszotta, a karhatalom éber őrét. Csípős poénokra épülő film, mindenki megkapja a magáét. Fekete humor keveredik az angol szarkasztikus látásmóddal. Eléggé ismeretlen alkotás, pedig híres rendező, Carol Reed készítette.
Graham Greene (1904 1991) azonos című regénye alapján. Az angol humorban bővelkedő szatirikus kémregény 1958-ban jelent meg először. Magyar fordítása 1961-ben jelent meg a Magvető gondozásában, Ungvári Tamásnak köszönhetően.