A film összbevétele 55 000 dollár volt (imdb.com).
Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeàllított egy listàt, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotàsàt. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Jelen film a 23. helyen àll ezen a listàban.
John Steinbecknek nagyon tetszett a film és azt mondta, hogy Henry Fonda Tom Joadként "elhitette velem a saját szavaimat".
Eredetileg úgy volt, hogy James Stewart játssza Alt és Walter Brennan Pa Joadot.
A filmet 7 hétig forgatták.
A film költségvetése 750 ezer dollár volt.
Louise Dresser szóba került Ma Joad szerepére.
A film forgatása 1939. október 4-én kezdődött meg és november 16-ig tartott. A premierre 1940. január 24-én került sor New Yorkban, majd három nappal később Los Angelesben.
Az Érik a gyümölcs című film Nemzeti Filmarchívumba került '89-ben, köszönhetően az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Filmmegőrzési Bizottságának.
A filmet a Szovjetunióbán betiltatta Sztálin, mert nem tetszett neki, hogy még a legszegényebb amerikaiknak is volt autójuk.
Roger Ebert szerint politikai megfontolásból lett kiválasztva a filmre a rendező, mivel konzervatív nézeteket vallott.