A világ lassan (de egyelőre tényleg csak nagyon lassan) próbál visszatérni a járvány előtti élethez, de ez még nagyon hosszú és fáradtságos utat jelent. Ugyanakkor apránként egyre több iparág kezdi megrázni magát és újra felvenni a régi ritmust. Ilyen a filmipar is, amelyben a filmkészítők kezdenek visszatérni a félbehagyott projektekhez. Így tesz James Cameron is.

A rendező és producer jelenleg karrierje egyik legnagyobb sikerének folytatásán, az Avatar: A víz útja-n és Avatar 3-on dolgozik. A forgatások tavasszal már javában zajlottak, amikor az egész világ vészfékezésre kényszerült. Így e filmek felvételeit is határozatlan időre elhalasztották, minden stábtag lehetőségei szerint hazatért, hogy ott vészelje át a nehéz időket.

Most viszont James Cameron és a filmek producere, Jon Landau újra tervezik felvenni a konkrét munkát: különleges kormányzati engedéllyel elrepültek Új-Zélandra. Itt zajlott ugyanis a forgatás. Ám, mivel az országban még mindig komoly korlátozások vannak – ezért volt szükség a külön engedélyre is, ugyanis egyébként nem lehet beutazni az országba –, így Cameron és Landau is kénytelenek betartani a szabályokat.

Ennek eredményeként mindketten kéthetes önkéntes karanténba vonulnak, hogy utána aztán már tényleg visszatérhessenek a film forgatásához. Szerencsére azonban betegségről egyikük esetében sincs szó. És szintén szerencsésnek tűnik a helyzet a két filmmel kapcsolatban.

James Cameron még decemberben, tehát jóval a világjárvány kirobbanása előtt mesélt arról, hogy a két film motion capture jeleneteit kivétel nélkül felvették már, ami a játékidő döntő többségét jelenti. Most már csak a ténylegesen élőszereplős jelenetek vannak hátra – ezek elkészítése szakadt meg márciusban. Ha pedig most sikerül folytatniuk a munkát, akkor Cameron meglátásai szerint ez a néhány hetet kényszerpihenő végül nem lesz hatással az Avatar: A víz útja 2021 decemberére tervezett premierjére.