2009 decemberében sokkolta a rajongókat a hír, miszerint a népszerű színésznő, Brittany Murphy mindössze 32 éves korában elhunyt. Hamarosan az is kiderült, hogy a halála körül voltak meg nem magyarázott körülmények is. Sőt, néhány hónappal később a férje is ugyanolyan körülmények között hunyt el. De mi történet Brittany Murhpyvel valójában, mi vezetett a halálához?

Voltak baljós jelek

Brittany Murphy pályafutása csúcsán olyan filmekben és sorozatokban szerepelt, mint Nash Bridges, az Észvesztő, a 8 mérföld, A por, a %24143v% vagy a Sin City - A bűn városa. Minden jel arra mutatott, hogy igen szép karrier áll előtte és a legnagyobb sztárok közé kerülhet. Csakhogy a 2000-es években valami eltört és a színésznő egyre kevésbé sikeres filmekben tűnt fel. Ráadásul látszott is rajta, hogy nincs jó bőrben, már-már betegesen vékonynak tűnt. Felröppentek pletykák, hogy súlyos kábítószerfüggőségben szenved, anorexiás és a viselkedése is megváltozott, egyre többször lehetett forgatási botrányokról hallani.

Furcsaságok a halála körül

2009 decemberében végül kórházba került, ahol egy influenzaszerű megbetegedésben hunyt el. A halál hivatalos okaként tüdőgyulladást és vérszegénységet, valamint kábítószer-túladagolást jelöltek meg. Egy forgatáson korábban baktériumfertőzést szedett össze, amelyre különböző gyógyszereket szedett, ezek állítólag tovább gyengítették a szervezetét. Mindezek fényében a hivatalos indoklás akár még hihető is. Csakhogy a dolgot az teszi igazán furcsává, hogy férje, Simon Monjack alig néhány hónappal a színésznő halála után kísértetiesen hasonló körülmények között hunyt el.

Férje és anyja nem vette komolyan

Halála után a Los Angeles-i megyei halottkém azt nyilatkozta, hogy a színésznő halála megelőzhető lett volna, ha időben orvoshoz fordul. Csakhogy hiába küzdött hetek óta a forgatáson összeszedett fertőzéssel és hiába érezte fokozatosan egyre rosszabbul magát, nem ment orvoshoz. Ebben a férjének is szerepe lehetett, aki folyamatosan azt sulykolta belé, hogy a túl sok orvoshoz járás túl nagy médiafigyelemmel járna és elterjedne róla, hogy túl sok baj van vele. Állítólag, amikor a halála előtti estén légszomjra panaszkodott, sem a férje, sem a velük élő édesanyja nem vette őt komolyan és nem vitte orvoshoz.

Nem tüdőgyulladás, hanem penész?

Lánya és veje halála után Brittany Murphy édesanyja nem fogadta el a hivatalos indoklást, miszerint tüdőgyulladás okozta kettejük halálát. Nyomozni kezdett és kiderítette, hogy a ház, amelyben éltek, penésszel fertőződött. Bár a halottkém ennek szerepét kizárta a tragédiában, a nő végül 600 000 dolláros kártérítést kapott a ház építtetőitől a penész miatt.

Gyógyszerfüggés, amit a férje okozott

Sok szomorú esetet láthattunk rá, hogy Hollywood megrág és kiköp egy tehetséges színészt, aki a sok visszautasítás és csalódás okozta fájdalom elől végül vagy az alkoholba, vagy a drogokba menekül. Még rosszabb esetben mindkettőbe. Brittany Murphy esetében is felmerült, hogy a halála előtt már hanyatló karrierje közrejátszhatott az állapota romlásában is, de a gyógyszerfüggést állítólag mégsem ez váltotta ki nála. Hanem a férje, Simon Monjack. A férfi hírhedt volt arról, hogy mentálisan labilis, megrögzött hazudozó és rendszeresen keresett fel orvosokat, hogy vélt vagy valós betegségeire vényköteles gyógyszereket szerezzen. Nem kizárt, hogy feleségét is belerántotta ebbe az őrületbe. Ezt támasztja alá az is, hogy a színésznő szervezetében a halála után acetaminofen, hidrokodon, klórfeniramin, és L-metamfetamin nyomokat találtak, amelyek számos gyógyszerben megtalálhatók. Bár nem illegálisak, de együttes használatuk súlyos következményekkel járhat.

Anorexiás lehetett?

Bár ezt ő maga mindig is tagadta, a barátai és a rajongók is egyértelműnek tartották, hogy a színésznő komoly étkezési zavarokkal küzd. Ezek kombinálva a gyógyszerfüggéssel könnyen vezethettek a halálához. Míg az első filmjeiben kerekebb testalkattal szerepelt, később mind egyre soványabbnak tűnt. Brittany Murphy tisztában volt a testi adottságaival, hogy magassága, illetve alacsonysága miatt sok szerepről lecsúszhat. De minden alkalommal azt nyilatkozta, hogy nincs semmilyen étkezési zavara, a vékonyságát pedig a balettnek köszönheti.

A forgatáson szerzett fertőzés végzett vele?

Brittany Murphy San Juanban forgatott egy horrorfilmet, ám menet közben lecserélték egy másik színésznőre. A döntés hátterében több dolog is állhatott, de sokak szerint a férje rendszeres részegsége és botrányos viselkedése volt a döntő ok. A pár a kirúgás után is San Juanban maradt, ahol mindketten valószínűleg staphylococcus aureus baktériummal fertőződtek meg. Bár a férjét már a hazaút után kórházba kellett szállítani, egy időre felépült a betegségből, a színésznő viszont nem, ő lassan hanyatlott. Arra a kérdésre, hogyha a férje előbb betegedett meg, ráadásul több más betegséggel is küzdött, akkor miért a színésznő halt meg előbb, sosem fogunk választ kapni.

Férje szerint öngyilkos lett

Mint említettük feljebb, Simon Monjack megrögzött hazudozó volt, szóval ezt a teóriát ennek megfelelő mértékben érdemes csak komolyan venni. De a férfi azt állította, hogy felesége öngyilkosságot követett el. Állítása szerint nem tudta feldolgozni, hogy karrierje hanyatlóban van és a tehetségéhez és anyagi igényeihez nem méltó szerepajánlatokat kapott csupán. A dolognak viszont ellentmond, hogy a színésznő ismerősei szerint sosem adta jelét öngyilkossági hajlamnak, sőt, számos terve volt. New Yorkba akart költözni a több színházi szereplehetőség reményében. Emellett szeretett volna gyermeket is szülni.