Clint Eastwood karrierjének 10 aranyszabálya

Clint Eastwood egyike az élő hollywoodi legendáknak, aki még ma, 91 évesen is aktívan színészkedik és rendez. Rendezőként közel 40 filmet készített, ebből 24 alkalommal szerepelt is az adott moziban. Páratlan karrier az övé, amelyet kőkemény munkával épített fel. Erről szól a színészről készült kilencrészes dokumentum minisorozat is. Ebben többek közt összegyűjtötték Clint Eastwood tíz aranyszabályát is, amelyeket egész pályája során követett.

1. „Ismerd fel, ha egy forgatókönyv jó!”

Clint Eastwood minden filmje forgatókönyvét alaposan átolvassa, akár heteket is eltölt ezzel. Ha szükségét érzi, akkor változtatásokat javasol, de előfordult már az is, hogy miután elkezdett átírni egy forgatókönyvet, rájött, hogy az mégis úgy volt jó, ahogy eredetileg megkapta.

2. „Bátran lépj ki a komfortzónádból!”

A színész sokat tétovázott, mielőtt elvállalta volna az Egy maréknyi dollárért főszerepét. Amikor felajánlották neki, nem igazán hitt egy szamurájfilm western remake-jének sikerében. Végül mégis belevágott és ezzel meg is indult a sztárrá válás útján.

3. „Kevés felvétellel dolgozz!”

Híres arról, hogy nem húzza el túlzottan a forgatásokat. Azt vallja, hogy egy-két felvételnél többre nincs szükség, csak nagyon ritkán fut neki ennél többször. Ezeket általában több kamerával is felveszi, hogy később több szögből is meglegyen és lehessen variálni.  

4. „Tűnj ki a forgatáson valamivel!”

Clint Eastwood nem követi a hollywoodi rendezői tradíciókat. Nem használja a „Felvétvel” és az „Ennyi” kifejezéseket egy-egy felvétel elején és végén. Ő a „Go” és a „Stop” szavakkal irányít, a vele dolgozók pedig tiszteletben tartják ezt. Állítólag ez is hozzátesz ahhoz, hogy a forgatások egész családias hangulatban telnek.

5. „Mindig tudj meglepetést okozni!”

Egy színésztársa, Hal Holbrook emlékezett vissza A Magnum ereje forgatására, annak is egy autós jelenetére. Nem tudta, hogy Clint Eastwood mennyire jó sofőr, ezért azt gondolta, hogy lassan fog vezetni. Ehhez képest valósággal száguldottak és bebizonyította, hogy valójában remek sofőr.

6. „Legyen egy hősöd!”

Clint Eastwood saját bevallása szerint nem igazán érti, hogy mit is jelent másoknak a hős. Számára olyan embert, aki valamilyen formában hasznos tud lenni a társadalom számára, valahogy képes nyomot hagyni maga után. Így számára csak azok a hősök, akik tényleg valami nagy dolgot hajtottak végre.

7. „Legyen saját stílusod!”

Sok színész vallja, hogy Piszkos Harry karaktere nagy hatással volt rá. A csendes, csak ritkán megszólaló, de akkor nagyot szóló hős karakterét rengetegen lemásolták már. Vagyis sok mai akcióhős Clint Eastwood karakteréből eredeztethető.

8. „Vegyítsd a színészi és a rendezői munkát!”

Számos alkalommal vállalja el egy film főszerepét és rendezését is. Ilyenkor sokan azt gondolják, hogy valamelyik feladatára nem lesz elég ideje, mert a másik elveszi azt. De valójában elég időt szán mindenre és mindig törekszik arra, hogy jól csinálja, amit csinál.

9. „Ússz az árral szemben!”

Clint Eastwood olykor egészen megdöbbentő dolgokba is belement. Ilyen volt az 1978-as Mindenáron vesztes is, amelyben egy orángután volt a partnere.

10. „A vágásnak mindig a történetet kell szolgálnia!”

Meryl Streep a Madison Megye hídjai (A szív hídjai) forgatásán szerepelt együtt Clint Eastwooddal. A konyhai jelent forgatásán a színész sok őrült dolgot csinált, amiket aztán gondolkodás nélkül ki is vágott a filmből. A színésznő elmondása szerint mások ölni tudtak volna egy ilyen jelenetért, ő viszont simán kivágta a nagy részét, hogy a végeredmény tökéletes legyen.