II. Erzsébet királynő halála: 15 lenyűgöző érdekesség az ikonikus uralkodóról

Nagy-Britannia leghosszabb ideig uralkodó uralkodója, II. Erzsébet királynő 96 éves korában, békésen hunyt el otthonában, a skóciai Balmoral kastélyban szeptember 8-án, hat hónappal a trónra lépésének 70. évfordulója után.

"Szeretett édesanyám, Őfelsége, a királynő halála a legnagyobb szomorúság pillanata számomra és családom minden tagja számára" - fogalmazott legidősebb fia, III. Károly a királyi család által kiadott közleményben. "Mélységesen gyászoljuk egy nagyra becsült uralkodónő és egy nagyon szeretett édesanya halálát. Tudom, hogy veszteségét az egész ország, a birodalmak és a Nemzetközösség, valamint számtalan ember fogja mélyen átérezni világszerte."

Az alábbiakban 15 érdekességgel szeretnénk emléket állítani II. Erzsébetnek.

1. URALKODÓI REKORD

Az Egyesült Királyság királynőjeként 70 éven át II. Erzsébet királynő volt a történelem leghosszabb ideig uralkodó brit uralkodója, 2015-ben átlépve a dédnagymamája, Viktória királynő által korábban tartott 63 év és hét hónapos rekordot.

2. LEGIDŐSEBB URALKODÓ

 A 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában bekövetkezett halála előtt ő volt a világ legidősebb uralkodója, valamint világtörténelem leghosszabb ideig uralkodó női uralkodója.

3. ÉVENTE KÉTSZER ÜNNEPELTE A SZÜLETÉSNAPJÁT

II. Erzsébet királynő 1926. április 21-én született. Valójában azonban évente kétszer ünnepelte a születésnapját: egyszer áprilisban, egyszer pedig a hivatalos születésnapján, júniusban, amelyet gyakran a Trooping the Colour (színpompás felvonulás) rendezvénnyel ünnepelnek.

4. NEVÉNEK EREDETE

II. Erzsébet királynő teljes neve Elizabeth Alexandra Mary Windsor. Nevét édesanyja, Erzsébet királynő, az anyakirálynő, valamint apai nagyanyja, Mária királynő és dédnagyanyja, Alexandra királynő után kapta.

5. REMEK ÚSZÓ VOLT

 Gyermekként rendkívül aktív volt. A királyi család honlapja szerint művészetet és zenét tanult, megtanult lovagolni, 11 éves korában csatlakozott a Girls Guides-hoz (a Sea Rangerré avanzsált), és jó úszóvá vált (13 évesen megnyerte a Children's Challenge Shield-et a londoni Bath Clubban).

6. AZ ELSŐ NYILVÁNOS BESZÉD

II. Erzsébet királynő 14 évesen mondta első nyilvános beszédét, amikor 1940. október 13-án, a II. világháború közepette a Nemzetközösség gyermekeihez szólt.

"Ebben az országban ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat, és el kellett válniuk apjuktól és anyjuktól" - mondta a Gyermekek órája adásban elhangzott beszédében. "A nővérem, Margaret Rose és én nagyon együtt érzünk veletek, hiszen tapasztalatból tudjuk, mit jelent távol lenni azoktól, akiket a legjobban szeretünk. Nektek, akik új környezetben éltek, az őszinte együttérzés üzenetét küldjük, és egyúttal szeretnénk köszönetet mondani azoknak a kedves embereknek, akik befogadtak benneteket vidéki otthonaikba." 

7. A FEGYVERES ERŐK TAGJA VOLT

1945-ben beiratkozott az Auxiliary Territorial Service (ATS) szolgálatba, és ezzel ő lett a királyi család első női tagja, aki teljes munkaidőben aktív tagként csatlakozott a fegyveres erőkhöz. Az ATS-ben töltött ideje alatt Őfelsége megtanulta, hogyan kell vezetni és karbantartani a járműveket. A Nemzeti II. világháborús múzeum szerint később előléptették ifjú parancsnokká, ami a századosnak felel meg. 

8. A NEMZETKÖZÖSSÉG SZOLGÁJA

A 21. születésnapján tartott beszédében is a Nemzetközösség szolgálatának szentelte életét.

"Mindannyiuk előtt kijelentem, hogy egész életemet, legyen az hosszú vagy rövid, az önök és a mi nagy birodalmi családunk szolgálatának szentelem, amelyhez mindannyian tartozunk" - mondta 1947-ben. "De egyedül nem lesz erőm végrehajtani ezt az elhatározást, hacsak nem csatlakoztok hozzám, amire most meghívlak benneteket: Tudom, hogy támogatásotok rendületlenül meglesz. Isten segítsen engem, hogy fogadalmamat beváltsam, és Isten áldjon meg mindenkit, aki hajlandó ebben részt venni"." 

9. ÍGY LETT URALKODÓ

Családja nem mindig várta el tőle, hogy elfoglalja a trónt. Amikor megszületett, Erzsébet a harmadik volt a trónutódlási sorban nagybátyja, Edward walesi herceg és apja, Albert herceg, York hercege után. Miután nagyapja, V. György király 1936-ban meghalt, Edward walesi herceget VIII. Edward királlyá koronázták. De még az év végére lemondott a trónról, hogy feleségül vegye Wallis Simpsont. Apja ezután VI. György királyként lépett a trónra, felvéve apja nevét, és amikor 1952. február 6-án meghalt, II. Erzsébet királynő kezdte meg uralkodását.

10. A TÖRTÉNELMI KORONÁZÁS

 A Westminster Apátságban 1953. június 2-án tartott koronázás II. Erzsébet királynő koronázása volt az első olyan koronázás, amelyet a televízió közvetített. A szertartás során a Szent Edvárd koronát helyezték Őfelsége fejére. A korona, amely tömör aranyból készült, és 440 drágakővel és féldrágakővel van kirakva, 4 font 12 uncia súlyú. Szerencsére ez volt az egyetlen alkalom, amikor viselnie kellett. Nem mellékesen ő volt a 40. uralkodó, aki trónra lépett azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban Anglia királya lett.

11. 8 ÉVESEN TALÁLKOZOTT KÉSŐBBI FÉRJÉVEL

 A királynő 8 éves korában találkozott először későbbi férjével, Fülöp herceggel, aki akkor 13 éves volt. Az útjaik 1934-ben Marina görög-dán hercegnő és György herceg, Kent hercege esküvőjén keresztezték egymást, majd 1939-ben ismét találkoztak, amikor a királynő 13, a herceg pedig 18 éves volt, a Dartmouth Naval College-ben.

12. NEM VOLT ÚTLEVELE

Meglepő módon Őfelsége nem rendelkezett útlevéllel. Mivel a brit útleveleket a királynő nevére állítják ki, nem volt rá szüksége. Családtagjainak azonban igen.

13. JOGOSÍTVÁNY NÉLKÜL VEZETHETETT

 A BBC szerint ő volt az egyetlen ember Nagy-Britanniában, aki jogosítvány nélkül vezethetett.

14. AZ ELSŐ URALKODÓ, AKI E-MAILT KÜLDÖTT

 1976-ban II. Erzsébet királynő lett az első uralkodó, aki e-mailt küldött, amelyet a Royal Signals and Radar Establishmentben tartott hálózati technológiai bemutató során küldött el.

15. TÖBB MINT 30 KUTYÁJA VOLT 

18 éves korában kapta meg első kölyökkutyáját, akit Susannak hívtak. Azóta minden corgija az ő leszármazottja. Pontosan hány leszármazottja van? Őfelségének legalább 30 corgija és néhány dorgija, (a tacskó és a corgi keresztezése) volt.

II. Erzsébet halálát követően két további cikkel emlékeztük az uralkodóra: 

6 színésznő, aki eljátszotta II. Erzsébet királynőt

II. Erzsébet királynő emlékére: Az 5 legjobb film és sorozat a brit uralkodóról